Catargul de 80.000 de euro din fața Pavilionul Expozițional nu mai are steag

Catargul de 80.000 de euro nu mai are steag (foto: 18 iulie 2019)

UPDATE. Mai mulți cititori ne-au semnalat faptul că ieri după-amiază steagul era din nou pe catarg.

Catargul de 80.000 de euro din fața Pavilionul Expozițional din Constanța nu mai are steag.

Este vorba despre stâlpul construit în fața clădirii, la inițiativa lui Claudiu Palaz, vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța și președinte de filială al unui partid politic.

În data de 18 iulie, stâlpul nu mai avea arborat niciun steag. Probabil că există o explicație, dar, dacă tot s-au cheltuit o mulțime de bani și cerința a fost să se arboreze și un tricolor, ar fi bine să se respecte. Sperăm ca situația să se remediezze.

Licitația pentru construcția stâlpului a fost inițiată pe 25 iulie 2018, după cum a relatat în exclusivitate ConstantaFinanciara.ro, singurul ziar online exclusiv economic din Constanța.

În primele 30 de zile nu a fost depusă nicio ofertă. S-a reluat, iar în luna octombrie apare un contract semnat între CJ Constanța și firma ce va construi stâlpul. Este vorba despre Nova Project & Konstruct Group SRL, cu sediul în comuna Cumpăna. Contractul apare pe site-ul de licitații electronice la categoria „Atribuiri directe“. Suma este de 305.750 lei fără TVA, adică 366.222,5 lei cu TVA inclusă.

Stâlpul este realizat din oțel inoxidabil, din patru segmente demontabile, și va avea o înălțime cuprinsă între 35 și 40 de metri.

În caietul de sarcini scria că este obligatorie și arborarea unui steag:

„Montarea se va face pe o fundație din beton armat, ce va fi prevăzută cu elemente de ancorare a stâlpului. Va fi prevăzut, în vârf, cu lumini de semnalizare și avertizare aeronautică și va avea troliu electric pentru ridicarea și coborârea drapelului. Trebuie să reziste la vânt care bate cu 120-130 km/oră și să susțină un drapel cu lungimea de 12 metri și lățimea de 10 metri. Constructorul stâlpului va veni și cu realizarea drapelului. CJC spune că acesta trebuie confecționat cu materiale din care se fabrică parașutele. Termenul de execuție a lucrărilor trebuie să fie de cel mult 30 de zile de la momentul ordinului de începere, iar garanția va fi de 24 de luni.”

ConstantaFinanciara.ro

Stâlpul a creat nemulțumirea liberalilor.

„Stâlpul nostru a costat 80.000 de euro, adică doar 366.222 de lei. Un chilipir practic, dacă v-ați lua după afirmațiile conducerii PSD-PMP a Consiliului Județean Constanța. Tot ei ne spun că nu e de fapt un stâlp, ci un monument… (…) Acuma..unde e steagul?! L-au furat multinaționalele, l-a șutit #Soroș, ni l-au luat americanii sau statul paralel?! Ca alte multe “investiții” făcute de conducerea PSD-PMP-ALDE, acesta s-a pierdut în neant, la nici măcar o lună de la inaugurarea lui….(…) Ce declara însă jucătorul de bambilici politic Palaz, vicepreședintele CJC, când eu și colegii mei liberali ne-am opus acestei cheltuieli: “îmi asum și insist de a marca centenarul cu ceva care să rămână în urma noastră. Este vorba de marcarea Centenarului Marii Uniri. După părerea mea va fi cel mai mare catarg din țară și sunt convins că din partea CJ-ul va fi o acțiune care va fi marcată la nivel de țară”. El atâta poate, săracul de el. Și acum că a marcat Centenarul, profesionist din cale afară, probabil și-a luat steagul să și-l pună pe perete în sufragerie, că și așa are ditamai palatul pe malul mării, din biata remunerație de angajat la stat. (…) Probabil acesta va reapărea peste câteva zile, cu o explicație penibilă despre “protejarea” acestuia în fața vremii capricioase, că a fost o problemă “da’ nu de la noi” și tot așa. Ce mai contează că profesionistul Palaz, erijat în apărătorul PSD-ului, ne explica despre calitățile extraordinare ale materialului și cum va rezista intemperiilor și bla bla. Cine știe, probabil a fost nevoie de steag la o întrunire de partid undeva și aveau nevoie de un fundal patriotic, că tot sunt ei cei mai mândri dintre români….”, a spus consilierul județean Bogdan Bola, PNL, potrivit TomisNews.ro.

Replica lui Palaz nu s-a lăsat așteptată:

„Bine mă PISTOL CU APĂ, tot nu te potolești? Mă Haiducule de la PNL, care vrei tu armată și să fugi în munți, „tata al tău”, mai face parte din guvernul PSD?”, a spus Palaz.

Claudiu Palaz, PMP, de acord cu TĂIEREA COPACILOR din oraș. „De ce să-l CHINUI pe investitor? Nu este corect să-l blochezi. Să planteze la ieșirea din oraș. Aerul circulă”

„Nu cred că drapelul național trebuie pus pe un tuberman, pe un stâlp. Îmi asum și insist de a marca centenarul cu ceva care să rămână în urma noastră. Este vorba de marcarea Centenarului Marii Uniri. După părerea mea va fi cel mai mare catarg din țară și sunt convins că din partea CJ-ul va fi o acțiune care va fi marcată la nivel de țară”, a mai Claudiu Palaz, citat de Evenimentul Zilei.

Claudiu Palaz, a explicat că proiectul are o valoare ridicată din cauza “terenului foarte prost, a forajelor care se vor face, a folosirii unui anumit tip de beton ca să reușim să finalizăm lucrarea până la 1 decembrie”.

Liderul consilierilor judeteni PNL, Marian Crușoveanu, a explicat insă ca opozitia nu are nimic, nici cu catargul, nici cu drapelul național.

„Nu că nu suntem de acord, ce ne-a intrigat este suma cu care se construiește acest catarg, 80.000 de euro. Au spus că este vorba de un proces tehnologic foarte greoi, că trebuie să facă piloni la 12 metri adâncime. Pavilionul a fost făcut pe fundație de piatră. Acesta de ce trebuie făcut pe piloni?” a comentat consilierul liberal.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.