Câți bani au primit partidele politice din banii noștri

bani

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a virat, în prima decadă a lunii august, în conturile a şapte partide subvenţii în valoare totală de puțin peste 6 milioane de lei. PSD a primit jumătate din sumă. Este vorba despre PSD, PNL, USR, ALDE, PMP, Pro România şi Partidul Forţa Naţională.

Iată lista cu sumele primite:

 • Partidul Social Democrat – 3.024.003,61 lei
 • Partidul Naţional Liberal – 1.678.483,05 lei
 • Uniunea Salvaţi România – 448.149,88 lei
 • Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor – 366.866,13 lei
 • Pro România – 280.093,67 lei
 • Partidul Mişcarea – 201.667,44 lei
 • Partidul Forţa Naţională – 44.814,99 lei.

Acordarea subvenţiei lunare de la bugetul de stat Uniunii Naționale pentru Progresul României a fost suspendată.

Reamintim că Pro România primește bani din cauza unui amendament propus de deputatul Mircea Dobre, fost PSD, actual Pro România. El a propus un amendat la Legea Bugetului care vizează subvenția pe care o primesc, de la stat, partidele. Până atunci, era dată în funcție de rezultatul la alegeri. Amendamentul a fost votat, și de atunci e dată în funcție de numărul de parlamentari. A făcut amendamentul după ce a trecut la Pro România.

Citește și: Stelian Ion: „Chițăim după 200.000 de lei, ne milogim de unii și alții să obținem suma asta”. Este fix suma donată de Celco partidului

Potrivit prevederilor art. 3 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, activităţile partidelor politice pot fi finanţate şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat.

În conformitate cu prevederile art. 18 alin. (2) din Legea nr.334/2006, republicată, suma alocată anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat. Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.

Începând cu anul 2008, partidele politice primesc subvenţii de la bugetul de stat prin bugetul Autorităţii Electorale Permanente, în proporţiile menţionate la art.19 şi art. 20 din Legea nr.334/2006, astfel:

 • 75% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărţite partidelor politice, proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaţilor şi Senat, dacă au realizat pragul electoral;
 • 25% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărţite partidelor politice, proporţional cu numărul de voturi valabil exprimate, primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor judeţeni şi consilierilor din cadrul municipiului Bucureşti, dacă au obţinut cel puţin 50 de mandate de consilier judeţean şi de consilier din cadrul municipiului Bucureşti.

În cazul alianţelor politice sau electorale, subvenţia se va împărţi între membrii alianţei după numărul de mandate obţinute.

Subvenţia de la bugetul de stat se varsă lunar, în prima decadă a lunii, în contul fiecărui partid, prin bugetul Autorităţii Electorale Permanente.

Potrivit prevederilor art.25 alin.(1) din Legea nr.334/2006, veniturile care provin din subvenţii de la bugetul de stat se pot utiliza exclusiv la:

(1) Veniturile care provin din subvenţii de la bugetul de stat pot avea următoarele destinaţii:

 1. Cheltuieli materiale pentru întreţinerea şi funcţionarea sediilor;
 2. Cheltuieli de personal;
 3. Cheltuieli pentru presă şi propagandă;
 4. Cheltuieli privind organizarea de activităţi cu caracter politic;
 5. Cheltuieli de deplasare în ţară şi străinătate;
 6. Cheltuieli pentru telecomunicaţii;
 7. Cheltuieli cu delegaţiile din străinătate;
 8. Cheltuieli cu cotizaţiile datorate organizaţiilor politice internaţionale la care este afiliat partidul politic;
 9. Investiţii în bunuri mobile şi imobile, necesare activităţii partidelor respective;
 10. Cheltuieli de protocol;
 11. Cheltuieli de birotică;
 12. Cheltuieli cu comisioane bancare;
 13. Cheltuieli cu chiriile şi utilităţile sediilor;
 14. Cheltuieli de întreţinere şi reparaţii auto;
 15. Cheltuieli cu prime de asigurare;
 16. Cheltuieli de transport;
 17. Cheltuieli cu combustibili şi carburanţi.

Autoritatea Electorală Permanentă poate să suspende temporar acordarea subvenţiei de la bugetul de stat, dacă, în urma controalelor efectuate la partidele politice, constată abateri în aplicarea dispoziţiilor legale din Legea nr.334 din 2006.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaOne thought on “Câți bani au primit partidele politice din banii noștri

 1. Bravos natiune!
  Bani de mariri alocatii la copii nu aveti dar bani pentru partide si BANII DE PENSII SPECIALE aveti….

  PNL ati promis ca taiati pensiile speciale!!!!
  PNL NU VA TINETI DE CUVANT SA TAIATI PENSIILE SPECIALE – PNL DECONTATI LA VOT ALATURI DE PRIETENII DE LA PSD!!!
  Voi convinge zilnic 10 persoane sa voteze impotriva PNL si PSD atat timp cat nu a fost onorata promisiunea de a taia pensiile speciale.
  Mentionez ca am votat PNL pana acum la toate alegerile dar sunt scarbit (si nu sunt singurul) de schimbarea de optica a PNL dupa ce a ajuns la putere – Ati uitat ce ati promis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Cazuri de coronavirus la Medstar General Hospital. Ce spune conducerea instituției

Mon Aug 10 , 2020
În ultimele ore, au apărut mai multe informații referitoare la depistarea mai multor angajați MEDSTAR General Hospital infectați cu virusul SARS-COV2. Pentru a lămuri lucrurile, conducere instituției sanitare – una dintre cele mai bine cotate din județul Constanța – a făcut următoarele precizări: „Primii angajați depistați pozitiv la virusul SARS-COV2 […]
medstar