Caz incredibil: au primit dispozitive medicale de unică folosință de la persoane decedate

Un caz incredibil a fost făcut public azi. Peste 170 de pacienți ar fi primit stenturi, stimulatoare cardiace și defibrilatoare de la persoane decedate, dispozitivele cardiace fiind decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate prin introducerea unor coduri false, conform unor surse judiciare citate de TVR. În acest caz ar fi vizați medici din Iași și din Brașov, iar vineri au fost făcute percheziții, mai multe persoane fiind duse la audieri.

Conform surselor judiciare citate, ar fi vorba despre 171 de pacienți, în general de condiție modestă, de la care medicii ar fi primit bani pentru intervențiile chirurgicale. Stimulatoarele cardiace erau luate de la persoane decedate duse la morgă.

Sursele judiciare citate de stiriletvr.ro spun că unul dintre medicii de la Iași ar fi coordonat activitatea altor 3-4 doctori, care l-ar fi ajutat în special la recoltarea aparatelor de la cadavre. Un alt medic de la Brașov este suspectat că ar fi recoltat dispozitive cardiace de la cadavre și le-ar fi trimis la Iași, unde se făceau intervențiile chirurgicale.

Cu o parte din banii obținuți, în jur de 90.000 de euro, medicul din Iași ar fi ridicat o cabană într-o arie protejată.

Stimulatoarele luate de la pacienți decedati ar fi fost decontate la Casa de Asigurări de Sănătate prin introducerea de coduri DRG eronate.

Ancheta în acest caz, coordonată de Parchetul General, vizează infracțiunile de abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înșelăciune, fals material în înscrisuri sub semnătură privată.

Vineri dimineață, conform Poliției Române, au fost făcute 24 de percheziții în județele Brașov (3), Iași (20) și Neamț (1), la sediile sociale ale unor firme (3), la domiciliile unor persoane fizice (9) suspectate în acest caz sau la imobile deținute de acestea (5). De asemenea, au fost făcute percheziții și la sediul unei primării de comună (Movileni, unde ar fi fost ridicată casa de vacanță) și la spitale – Spitalul de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași, la Secția Cardiologie și la Ambulatoriu, și Spitalul Militar din Brașov.

Poliția Română a transmis printr-un comunicat de presă că ancheta vizează cadre medicale care ar fi făcut mai multe intervenții chirurgicale „cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace și defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viața unor persoane, pacienți ai acestora”.

De asemenea, „au fost constatate încălcări ale prevederilor legale în domeniul construcțiilor, cu privire la un imobil situat într-o zonă încadrată ca arie protejată”.

În urma perchezițiilor, nouă persoane au fost duse la audieri la Poliția Iași.

Ziarul de Iași a scris că principalul vizat ar fi un medic cardiolog de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, unde erau făcute intervențiile chirurgicale.

Conform anchetatorilor, acesta, alături de medicul din Brașov, dețin un ONG prin care introduceau în circuit legal banii primiți de la pacienți pentru intervențiile chirurgicale. Din acei bani, cei doi medici ar fi construit o casă de vacanță într-o arie naturală protejată, iar anchetatorii verifică acum cum au obținut avizele, mai scrie Ziarul de Iași.

Potrivit publicației locale, numele aceluiași medic din Iași a mai apărut într-un dosar instrumentat în 2015, fiind implicat într-o rețea de cumpărare/vânzare tablouri (autentice sau false) la capătul căreia procurorul Emilian Eva a fost condamnat la închisoare.

Reacția Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași

Contactat de Ziarul de Iași, managerul Spitalului Sf. Spiridon, Dan Timofte, a transmis că, având în vedere că unitatea se află în subordinea Ministerului Sănătăţii, punctul de vedere al spitalului este același cu al ministerului:

  • „Ministerul Sănătăţii a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare conform competenţelor sale legale.
  • Fiind o anchetă penală în curs de desfăşurare, nu putem oferi alte informaţii sau detalii suplimentare.
  • Ministerul Sănătăţii desfăşoară permanent activităţi de prevenire şi de combatere a actelor de corupţie care pot pune în pericol funcţionarea sistemului sanitar şi siguranţa pacienţilor”.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Caz incredibil: au primit dispozitive medicale de unică folosință de la persoane decedate

  1. Măi, dar ce focar de infecție e la Sf Spiridon, că mai era pe acolo o directoare ce trecea studenții pe șpagă. ”Doar” 124 de carnete cu mita in ele i-au găsit…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

A încercat să intre cu un briceag în Curtea de Apel Constanța

vin feb. 17 , 2023
Vineri, 17.02.2023, jandarmii constănţeni aflaţi în postul de pază la Curtea de Apel Constanţa, au efectuat control corporal-preventiv asupra unui tânăr de 27 de ani care intenţiona să intre în instituţia publică. În urma controlului a fost descoperit un briceag pe care acesta nu-l declarase la momentul intrării în instituţie, […]

V-ar putea interesa și: