Cazinoul din Constanța, aproape reabilitat. Cum arată clădirea în prezent, cu jumătate de an înainte de inaugurare

Clădirea Cazinoului de pe faleza din Constanța începe să strălucească! Fiecare sală a fost personalizată în stil propriu, iar interioarele încep să reflecte eleganța de altădată.

Simbol al celui mai mare port al României, Cazinoul de pe faleza orașului Constanţa a fost inaugurat în 1910. Lucrările de reabilitare au început în urmă cu 3 ani, după mai multe amânări, iar anul viitor aceasta va fi inaugurată în prezența reprezentanților administrației publice locale și a constănțenilor.

Organizația de Management al Destinației Mamaia Constanța a realizat o incursiune între cele mai frumoase încăperi ale Cazinoului și vă prezintă schimbările realizate până în prezent.

 „Au început ultimele lucrări, pardoseli, acoperișul este aproape gata în totalitate, se fac ultimele lucrări la instalațiile electrice, instalații de încălzire, ventilație, deci suntem într-un stadiu destul de avansat. În urmă cu câțiva zeci de ani ca și arhitect a fost Daniel Renard, reprezentant al arhitecturii Art Nouveau. La vremea respectivă a fost singura clădire din România ce a avut simboluri și ornamente în stil Art Nouveau. Clădirea a suferit mai multe reparații de-a lungul timpului. În 1916 la bombardament a fost dărâmat acoperișul. A fost refăcut, apoi în al doilea Război Mondial în 1941 a fost bombardată scara de onoare care a necesitat reparație. A fost refăcută cu ajutorul deținuților politici în anul 1951. Acest lucru nu s-a știut, noi am găsit niște mărturii în pereți, niște scrisori, bucăți de sac pe care erau scrise numele lor și impresiile de la acel moment. Tot ca stadiu de lucrare în 1986 ultima intervenție a fost făcută de către ONT Litoral. Sunt cei care au refăcut această clădire pentru a funcționa ca și restaurant. În ultimii 4 ani, de când am câștigat licitația, s-au refăcut planurile exact cum au fost inițial. Clădirea a fost în totalitate îmbunătățită, de la rezistență la ornamente, acoperiș, candelabre, pardoseli, tot ce veți vedea sunt noi în stilul Art Nouveau”, a declarat Gabi Puchiu – reprezentant Edificia Carpați, șef lucrări Cazinoul Constanța.

Cazinoul a fost conceput pentru a fi muzeu. La subsol clădirea adăpostește 3 camere care de asemenea vor fi muzeu, iar la etaj sunt 2 săli mari, sala multifuncțională, sala de spectacole care va primi echipament, scenă, scaune, iar alături va fi încă o sală mare care se numea Sala Oglinzilor, sala de bal.

„Ne bucurăm să vedem schimbările prin care trece Cazinoul, monumentul arhitectural este clădirea simbol a Constanței și abia așteptăm să-l vedem cum strălucește în toată splendoarea lui. Cazinoul veghează țărmul Mării Negre de peste 100 de ani. Începuturile Cazinoului se leagă de trecerea Dobrogei sub administrație românească, fiind prima clădire ridicată la malul mării după încheierea dominației otomane. Lucrările de restaurare ale Cazinoului din Constanţa au început în primăvara anului 2020 și au avut iniţial ca termen de finalizare 30 de luni, respectiv toamna anului 2022. Cel mai probabil vara viitoare ne vom bucura de frumusețea lui și vom savura cu toții o cafea pe terasa exterioară, pentru că noul Cazino va avea și o cafenea. Îi așteptăm pe toți cei care îl îndrăgesc, turiști și constănțeni deopotrivă, să ne bucurăm împreună de frumusețea lui anul viitor. Vom anunța în timp util momentul inaugurării”, a declarat George Măndilă, Președinte al Organizației de Management al Destinației Mamaia Constanța.

Lucrările de reabilitare finalizate până în prezent subliniază unicitatea și eleganța arhitecturală a clădirii simbol a Constanței. Clădirea Cazinoului este renovată de compania Aedificia, iar fondurile sunt asigurate de Compania Națională de Investiții prin Ministerul Dezvoltării. După finalizarea lucrărilor, clădirea va reveni administrației publice locale din Constanța.

Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța a fost înființată printr-o asociere între Primăria Municipiului Constanța și trei patronate din turism, cu scopul de a gestiona activitățile de promovare și management turistic pentru stațiunea Mamaia și municipiul Constanța.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

RAJA Constanța a finalizat implementarea platformei de management digitalizat

vin dec. 8 , 2023
Tehnologia digitală ne transformă viața. Scopul strategiei digitale a Uniunii Europene este ca această schimbare să fie în avantajul cetățenilor și întreprinderilor și să contribuie, în același timp, la crearea unei Europe neutre din punct de vedere climatic până în 2050. RAJA SA se raportează în procesul său de transformare […]

V-ar putea interesa și: