„Cazinoul va reveni cât mai aproape de forma din 1910, când a fost inaugurat”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lucrările la Cazinoul din Constanța au intrat în etapa de expertizare a planșeelor dintre subsol și parter. Echipele de constructori au montat schelele în sala restaurantului dinspre mare unde vor fi înlocuite inclusiv ferestrele, după modelul original din anul 1910.

 Reprezentantul Primăriei Municipiului Constanța, arhitect Radu Cornescu, explică în ce constă această etapă extrem de importantă în procesul de restaurare.

„Cazinoul va reveni cât mai aproape de forma din 1910 când a fost inaugurat. Ferestrele din sala restaurantului dinspre mare vor fi refăcute, așa cum le vedem în cărțile poștale vechi. Cele 5 ferestre care sunt acum cu boltă vor fi desființate și vor fi refăcute dreptunghiulare. Și împărțirea ferestrelor în sine va fi refăcută după același design ca cel din 1910. Tot în sala restaurantului se lucrează încă la planșeul între subsol și parter, dar au fost montate și schele pentru remodelarea ferestrelor, dar și pentru a se studia plafonul dintre parter și etaj. În vederea stabilirii gradului de degradare s-au făcut  teste asupra materialelor existente. Au fost făcute sondaje pentru a se vedea care este starea grinzilor metalice și la planșeul dintre parter și etaj. Grinzile pot fi corodate și se vor expertiza pentru a se decide dacă vor fi înlocuite sau doar consolidate.  Această etapă care se execută la plafon este foarte dificilă, deoarece aici, față de subsol, tot plafonul este plin de ornamente. Specialiștii vor lua mulaje după toate aceste decorații pentru a le reface conform cu cele originale. Etapa care se realizează acum este una foarte importantă, dar și migăloasă. Știu că lumea este nerăbdătoare să vadă Cazinoul restaurat. Toată partea aceasta în care se decopertează tencuieli, plafoane, ziduri, stâlpi este cea în care constructorii colectează informații exacte din orice punct al Cazinoului și va dura câteva luni pana va începe restaurarea propriu-zisă”.

 În paralel, în aceste zile se execută lucrări și la acoperișul Cazinoului care fi decopertat și refăcut în totalitate.

Citește și:

Grinzile lui Anghel Saligny, vechi de 113 ani, vor susține în continuare Cazinoul din Constanța VIDEO

Spectaculosul acoperiș al Cazinoului din Constanța VIDEO

Muzeu la subsolul Cazinoului din Constanța VIDEO

VIDEO Punte peste timp. Mesajul deținuților care au lucrat la reabilitarea Cazinoului din Constanța în 1951

VIDEO Reabilitarea Cazinoului din Constanța. Probe din tencuială, finisaje și ornamente au fost trimise în Germania și Austria

CNI a anunțat începerea lucrărilor pentru reabilitarea şi restaurarea Cazinoului din Constanța


Articole recente

Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.