Cazul ministrului Agriculturii și al primarului din Agigea, ambii în vizorul DNA. Reacții opuse ale președinților Marcel Ciolacu și Felix Stroe

DNA a cerut Parchetului General să sesizeze Camera Deputaților pentru a-l putea pune sub urmărire penală pe Adrian Chesnoiu, ministru al Agriculturii și deputat PSD. DNA îl acuză de abuz în serviciu dacă și de instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni).

Ministrul a anunțat la foarte scurt timp că își dă demisia din funcție și se „autosuspendă” din PSD, dar susține că nu a săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și le cere deputaților să voteze în favoarea ridicării imunității sale parlamentare, pentru a putea fi cercetat. 

„În urma apariției în spațiul public a unor suspiciuni cu privire la activitatea mea ministerială, am luat următoarele decizii:

Le solicit tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toții egali în fața legii și vreau să am posibilitatea de a elimina orice potențială suspiciune!

Mă retrag din funcția de ministru – nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale.

De asemenea, mă autosuspend din Partidul Social Democrat!

Vă mulțumesc tuturor celor care aveți încredere în mine, în nevinovăția mea și în toate lucrurile bune pe care le-am făcut!

Doamne ajută!”, a scris pe Facebook Adrian Chesnoiu.

Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat că gestul ministrului este unul de „demnitate politică”.

„Apreciez gestul de demnitate politică făcut de Adrian Ionut Chesnoiu, care a ales cea mai onorabilă cale de a-și apăra numele și reputația profesională.

Performanțele profesionale ale lui Adrian Chesnoiu, ca ministru al Agriculturii, sunt dincolo de orice îndoială. Le apreciez în mod deosebit și îi mulțumesc pentru efortul depus și rezultatele obținute.

Am convingerea că Adrian Chesnoiu va reuși să-și apere cu succes onoarea și că va reveni în serviciul public!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Lucrurile stau diferit în Constanța

Unul dintre vicepreședinții PSD, Cristian Cîrjaliu, care este și primar în Agigea, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu. El este acuzat că a expropriat terenul unuia dintre cele mai cunoscute restaurante pescărești de pe litoral, pentru a prelua afacerea. Detalii AICI.

Acesta nu și-a dat demisia din funcție, nici nu s-a autosuspendat, așa cum a făcut ministrul. Cu alte cuvinte, ca să repetăm ce a spus președintele PSD, nu a dat dovadă de „demnitate politică.”

Șeful său direct de partid, Felix Stroe, președintele Organizației Județene a PSD Constanța, nu a vorbit, la rândul său, de demnitate politică și nici nu i-a cerut vicepreședintelui să ia vreo măsură. S-a mulțumit să spună că acesta beneficiază de prezumția de nevinovăție, dar a subliniat că partidul îl susține în cursa electorală. O atitudine foarte diferită de cea a lui Marcel Ciolacu.

„În primul rând, noi nu comentăm actele justiției. Și domnul primar Cristian Cîrjaliu, ca orice cetățean al țării noastre are dreptul să se bucure de toate drepturile constituționale, ca urmare prezumția de nevinovăție se aplică și domnului primar Cristian Cîrjaliu. Atâta vreme cât există o instanță, care la un moment dat va publica o decizie definitivă și irevocabilă, ceea ce înseamnă act de justiție și până să ajungem acolo, dați-mi voie să spun apăsat că și domnul Cristian Cîrjaliu beneficiează de prezumția de nevinovăție. Noi, colegii dumnealui, respectăm această prezumție de nevinovăție. Domnul primar Cristian Cîrjaliu este sprijinit de noi pentru a candida pentru un nou mandat în fruntea comunei Agigea”, a declarat Felix Stroe, în calitate de președinte al Partidului Social Democrat Constanța.

Ce acuzații îi aduc procurorii primarului Cîrjaliu

Procurorii DNA spune că inculpatul Cîrjaliu Cristian Maricel, cu încălcarea prevederilor legale, a inițiat și a pus în executare, în perioada 2012 – 2013, două hotărâri de consiliu local ce au avut ca urmare exproprierea, din patrimoniul unei societăți comerciale, a unui teren în suprafața de 8.940 m.p., inventarierea și intabularea sa în domeniul privat al comunei Agigea.

„Ulterior, terenul respectiv a fost dezmembrat în șapte loturi distincte, parte dintre acestea ajungând în proprietatea unei firme deținută de rude și apropiați ai primarului Cîrjaliu Cristian Maricel.
În demersul său infracțional, edilul a fost ajutat de inculpata Calust Ancuța care, în calitate de secretar al comunei Agigea, a avizat pentru legalitate proiectele celor două hotărâri și le-a contrasemnat ulterior.
Prin aceste acțiuni, dar și prin altele de tipul: aplicarea unor amenzi (anulate ulterior de instanță), obturarea căilor de acces, anularea autorizației de funcționare, etc., edilul a urmărit vătămarea dreptului de proprietate al societății care a deținut terenul inițial, dar și obținerea unor foloase necuvenite, inițial pentru Primăria Agigea, iar ulterior pentru societatea controlată de persoanele menționate mai sus. În cursul urmăririi penale societatea păgubită ca urmare a acțiunilor descrise mai sus a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 3.573.650 euro și 1.548.988 lei.”, subliniază pocurorii DNA.

Sursa foto: Facebook/DNA


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Cazul ministrului Agriculturii și al primarului din Agigea, ambii în vizorul DNA. Reacții opuse ale președinților Marcel Ciolacu și Felix Stroe

  1. Primarul de la Agigea este „tachinat” intruna din primele zile de la castigarea voturilor ….
    Ba că il suspenda , ba ca sa se faca iar alegeri…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Hocus pocus cu terenuri și sute de mii de euro în declarațiile de avere ale consilierului local PNL Mihaela Andrei

vin iun. 24 , 2022
Mihaela Andrei este consilier local PNL. A fost susținută de primarul Vergil Chițac, care i-a oferit un loc eligibil de pe liste atât în 2016, cât și în 2020. De altfel, în 2016 a fost chiar numărul 2 pe listă, după însuși Vergil Chițac, cel care a renunțat apoi la […]

V-ar putea interesa și: