Cazul Răsuri. Decizie aberantă a consilierilor locali din Constanța

PUD-ul cu care nu au fost de acord consilierii municipali prevede construirea unei locuințe în spatele celei pe care o vedeți în imagine. Foto: Google Earth

Știți expresia „mai catolici decât papa”? Se aplică foarte bine consilierilor locali din Constanța. Un bun exemplu am avut în ultima ședință de consiliu municipal. O să-i spunem „cazul Răsuri”.

O doamnă din Constanța, Ana Fildan, a cerut, în urmă cu circa doi ani, o autorizație de construire pentru un imobil de două etaje. Nu un bloc între case, ci o locuință unifamilială cu un cabinet medical la parter. Pe strada Răsuri din municipiul Constanța. Terenul are, potrivit proiectului de hotărâre, 574 de metri pătrați, o suprafață foarte mare pentru cartierul Coiciu, unde loturile sunt de obicei mai mici. Întâlnim aici și case construite pe terenuri mai mici de 100 mp. Lângă se află un imobil construit recent. Are două etaje, ieșiri în consolă și este construit la limita trotuarului.

Terenul pentru care s-a cerut PUD, pe care există de mulți ani o casă, de 199 mp, face parte din zona ZRL 2b, conform Planului Urbanistic General, o zonă în care sunt premise construcții de maximum parter plus două etaje. Cartierul Coiciu este preponderant unul de case, cu câteva blocuri ridicate pe ici-colo, de așa-ziși investitori care s-au descurcat, de-a lungul timpului.

Pentru a putea construi, doamna din Constanța avea nevoie de un Plan Urbanistic de Detaliu, în care sunt prevăzute toate detaliile. A cerut acceptul de la toți vecinii, care l-au acordat. Unul dintre ei, de pildă, are casa construită chiar la limita proprietății. Se poate, în Coiciu, un cartier vechi, unde sute de locuințe sunt așa. Între timp, chiar dacă au apărut unele noi, s-a apelat la metoda reconfigurării.

Solicitanta a respectat toți pașii legali. A fost demarat un proces de informare și consultare a publicului.

„Pe parcursul derulării procesului nu s-au depus sesizări/observații”, spun reprezentanții Primăriei Constanța, sub semnătura arhitectului șef Dan Petre Leu.

PUD-ul a fost inițiat de primarul Vergil Chițac.

„Este vorba despre un plan urbanistic de detaliu în vederea autorizării lucrărilor de construire a unui imobil P plus două etaje, cu funcțiunea de locuire individuală cu cabinet medical, care respect cumulativ toate reglementările aprobate din punct de vedere urbanistic și care a parcurs tot traiectul necesar pentru a veni în fața noastră să-l aprobăm. Eu vă rog să îl aprobați!”, le-a transmis edilul consilierilor locali.

Surpriză însă. Consilierul municipal Mihaela Andrei a ținut să ia cuvântul.

„Și la acest proiect, consilierii municipali din comisia de urbanism au un amendament, și vă rog frumos să-l supuneți la vot. Retragerile noii construcții față de limitele noii parcelei vor fi după cum urmează: față de limita de vest construcția se va retrage minim 5 metri, față de limita din sud – sud vest construcția se va retrage minim 2 metri, acolo unde există calcane vecine.”, a spus Andrei, consilier municipal PNL care în anul 2019 a vândut 4 case pentru aproape 250.000 de euro (detalii în link-urile de la sfârșitul acestui articol).

Primarul Vergil Chițac: „Nu știu dacă e tocmai nimerit să intervenim”

Consilierii au votat amendamentul, lucru care l-a mirat și pe primarul PNL, Vergil Chițac. Edilul a ținut să ia cuvântul după vot. Spre deosebire de alte dăți, președinta de comisie, Mirela Garip, USR, nu a avut obiecții.

„N-am vrut să intervin înainte ca să nu se intervină că am o ingerință în vot. Sigur că – fac un scurt comentariu – Constanța a ajuns o varză urbanistică și PUZ-urile acestea derogatorii au sluțit orașul și cred că aveți dreptate dumneavoastră, consilierii de la comisia 2, când sunteți scrupuloși și vreți să faceți ordine. Însă, cred eu că nu trebuie să trecem dintr-o extremă în alta. Adică, vorbim până la urma urmei de o locuință individuală și cred, dar e dreptul domniilor voastre să votați cum credeți și cum vă dictează conștiința – că ar trebui să fim mult mai atenția la locuințele colective, la PUZ-urile acestea de 8 – 10 etaje sau PUZ-uri care se fac în cartiere de tip dormitor și, știu eu, la o locuință P + 1 sau P + 2 etaje… nu știu dacă e tocmai nimerit să intervenim, dar, încă o dată dumneavoastră decideți. E numai o părere.”, a spus primarul.

Niciun consilier nu a dorit că ofere o replică.

PUD-ul prevedea retragerea cu 3 metri față de limita de vest, cu 0,60 – 0,80 față de latura de sud și cu 12,87 metri față de aliniamentul terenului la strada Răsuri. Ideea proiectului era de a avea locuri de parcare în față (pe o stradă sufocată de trafic, unde zeci de mașini sunt parcate ilegal în fiecare minut) și de a construi pe partea din spate e terenului.

Consilierii au vrut să fie mai catolici decât papa. PUD-ul respecta toate cerințele legale, avea acceptul vecinilor, nu ridicase nicio obiecție din partea nimănui. Cu toate acestea, consilierii din comisia de urbanism au propus retrageri suplimentare, iar propunerea a fost votată în plen. Efectul: imobilul nu se mai construi, pentru că noile retrageri nu mai permit ridicarea unei clădiri funcționale.

Într-un oraș în care șmecherii au construit cum au vrut, fără niciun fel de autorizație!, să împiedici un proiect care respectă legea este aberant.

Comisia nr. 2 este compusă din:

 • Daniel Tatu, PNL – președinte
 • Cristiana Popescu, USR – secretat
 • Mihaela Andrei, PNL
 • Cătălin Iacob, USR
 • Costin Răsăuțeanu, PSD

Vă recomandăm și:

Declarații de avere. Mihaela Andrei, consilier local PNL, a vândut bunuri de aproape un sfert de milion de euro

Mirela Garip, USR, vrea să-i cenzureze pe consilierii locali!

Tomis Development răspunde după acțiunea USR: „Atitudinea agresivă a locatarilor din zona limitrofă nu este una justificată, ei nefăcând parte din cartierul Tomis Plus”

Dicționarul agenților imobiliari. Cum ne păcălesc din vorbe

Numărul locuințelor vândute în județul Constanța a scăzut cu 30%

Mamaia se transformă într-un mare proiect rezidenţial: peste 3.000 de apartamente noi vor fi livrate în 2021

O firmă a omului de afaceri Grigore Comănescu, târâtă doi ani prin instanțe de Asociația Constanța Altfel, a câștigat definitiv procesul


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

One thought on “Cazul Răsuri. Decizie aberantă a consilierilor locali din Constanța

 1. Stimati consilieri locali,
  Responsabilitatea privind consecintele solutiei urbanistice apartine proiectantului de urbanism, care a fost atestat de o organizatie profesionala abilitata prin lege sa confere unor absolventi de studii superioare dreptul de semnatura privind elaborarea de proiecte de urbanism.
  In concluzie, daca aveti obiectii la solutiile urbanistice propuse, puteti sa votati impotriva in comisia de specialitate, ceea ce ar putea conduce si la un vot negativ in plen.
  Lasati va rog nestirbit dreptul semnatarilor de proiecte controversate de a raspunde civil sau penal pentru operele lor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Marian Crușoveanu: „Începe să se vadă luminița de la capătul... Cazinoului”

sâm ian. 30 , 2021
„Emblema orașului nostru și mândria ta, a mea, a fiecărui constănțean – Cazinoul – începe să prindă viață, iar lucrările de reabilitare vor reda strălucirea de pe faleza Constanței.”, spune Marian Crușoveanu, deputat PNL. Acesta a precizat că, de-a lungul anilor, subiectul Cazinoului a fost unul controversat, plasat de la […]
marian crusoveanu cazino

V-ar putea interesa și: