Cazurile de covid au explodat în Olanda, țară unde 80% din populaţie a primit cel puţin o doză de vaccin

Peste 8.500 de îmbolnăviri noi de covid au fost înregistrate luni în Olanda, faţă de 500 în urmă cu două săptămâni, o cifră egalând valorile record din decembrie. Numărul de spitalizări totuşi nu a crescut în mod semnificativ, contaminările vizându-i îndeosebi pe tineri.țară unde 80% din populaţie a primit cel puţin o doză de vaccin

Prim-ministrul olandez Mark Rutte a recunoscut luni că guvernul său a comis o eroare atunci când a relaxat unele restricţii şi şi-a prezentat scuzele, în contextul în care Olanda înregistrează o creştere bruscă a cazurilor de COVID-19, relatează AFP.

Guvernul a autorizat în urmă cu două săptămâni redeschiderea discotecilor, dar în faţa propagării rapide a variantei Delta, mult mai contagioase, în special în rândul tinerilor, a decis să revină asupra acestei decizii.

Rutte a anunţat vineri o serie de măsuri pentru contracararea creşterii numărului de contaminări, între care închiderea cluburilor de noapte, iar a restaurantelor la miezul nopţii.

„O eroare de judecată a fost comisă. Ceea ce credeam că este posibil, nu era în realitate. Ne pare rău, ne cerem scuze pentru aceasta”, a declarat Mark Rutte în faţa presei la Haga.

Peste 8.500 de noi cazuri au fost înregistrate luni, faţă de 500 în urmă cu două săptămâni, o cifră egalând valorile record din decembrie. Numărul de spitalizări totuşi nu a crescut în mod semnificativ, contaminările vizându-i îndeosebi pe tineri.

„Numărul de cazuri evoluează mai rapid decât am prevăzut”, constata săptămâna trecută într-o scrisoare adresată parlamentului Comitetul oamenilor de ştiinţă (OMT) care consiliază guvernul.

„Asistăm la o creştere exponenţială a numărului de infecţii, în special în rândul tinerilor între 18 şi 25 de ani”, declară OMT, potrivit căruia, contaminările s-au produs în principal în cluburile de noapte şi în restaurante.

„În afara acestei grupe de vârstă, nu există o creştere evidentă”, precizează OMT.

Organizatorii de evenimente şi de festivaluri s-au declarat „indignaţi” de pasul înapoi făcut de guvern, denunţând o „lovitură fatală” pentru sector.

Aproximativ 80% din populaţie a primit cel puţin o doză de vaccin, iar 50% – două, a declarat ministrul sănătăţii vineri.AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Zen ResidenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Soluție românească: plătesc amenda pentru că au intrat ilegal în zone protejate, dar refuză să le părăsească

Mon Jul 12 , 2021
Mii de turiști au ajuns pe plajele sălbatice din sudul Rezervației Biosferei Delta Dunării. În aceste zone, pătrunderea cu mașina pe plajă sau camparea sunt interzise și se sancționează cu amendă. Foarte mulți români își asumă amenda, atunci când sunt prinși de autorități, dar nu vor să părăsească locul. „Din […]
rezervatie-delta-1_crop