Cazurile în care vi se poate reține, legal, actul de identitate

Există tot felul de situaţii în care ni se cere actul de identitate drept garanţie pentru încredinţarea unor bunuri sau pentru prestarea unor servicii. Însă puţine persoane ştiu că reţinerea acestuia este posibilă (legal) doar în câteva cazuri. Direcția Generală de Evidență a Populației Constanța ne spune când se poate întâmpla acest lucru.

Cazurile în care poate fi reţinut actul de identitate sunt prevăzute în Ordonanţa de urgenţă nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români:

 dacă actul conţine modificări, adăugări sau menţiuni (altele decât cele prevăzute de lege). În acest caz, cartea de identitate poate fi reţinută de către poliţistul care a constatat acest lucru;

 dacă o persoană este reţinutăarestată preventiv sau execută pedeapsa închisorii. În acest caz, actul de identitate este păstrat de către administraţia aresturilor ori a penitenciarelor (până la punerea în libertate a titularului);

 dacă o persoană este internată în instituţii de reeducare şi de protecţie socială. În acest caz, actul de identitate este păstrat de către administraţia acestor instituţii pe durata internării titularului.

În orice alte cazuri în afară de acestea trei, actul de identitate NU poate fi reţinut.

Potrivit Ordonanţei de urgenţă nr. 97/2005, darea, primirea sau solicitarea actului de identitate drept garanţie pentru prestarea unor servicii, pentru încredinţarea unor bunuri şi valori, pentru plata datoriilor sau în alte scopuri — de către persoanele neautorizate — este interzisă.


Reţinerea (în alte cazuri decât cele prezentate mai sus), dar şi darea, primirea sau solicitarea actului de identitate drept garanţie se sancţionează cu amendă cuprinsă între 75 şi 150 de lei.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Accident grav pe Autostrada București - Constanța produs de un șofer beat și fără permis valabil

Thu Jun 11 , 2020
În noaptea de 10 spre 11 iunie 2020, un bărbat de 32 de ani a condus un autoturism pe A2, dinspre Constanța către București. În zona kilometrului 202, pe fondul consumului de alcool, nu a păstrat o distanță corespunzătoare față de un ansamblu auto format dintr-o autoutilitară care tracta o […]
accident-grav-autostrada-bucuresti-constanta-1