Ce era, de fapt, așa-zisul OZN observat deasupra Mării Negre

Sursă foto: Facebook.com/adrian.sonka, Observator.ro

Un fenomen ceresc descris inițial drept „misterios” a stârnit curiozitatea și speculațiile luni seara, după ce un obiect luminos, asemănător unui OZN, a fost observat din zona costieră a Mării Negre, în apropiere de Tuzla. Apariția a generat agitație în rândul piloților și controlorilor de trafic aerian, iar unii dintre ei au raportat că fenomenul era vizibil chiar și din București, susținând că „sigur este un OZN”.

Cu toate acestea, misterul a fost elucidat rapid de specialiști. Cercetătorul Adrian Șonka, de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București, a explicat că obiectul nu era altceva decât planeta Venus, aflată într-o poziție favorabilă observației în această perioadă. Venus, a doua cea mai strălucitoare sursă de lumină de pe cerul nopții după Lună, poate fi văzută cu ușurință imediat după apus datorită elongației sale față de Soare.

Adrian Șonka a analizat imaginile apărute în mass-media și le-a comparat cu localizarea planetei Venus pe cer la data respectivă. „Pe 9 decembrie, ceea ce a fost considerat un OZN pe litoralul Mării Negre era, de fapt, planeta Venus. Obiectul luminos s-a mișcat cu viteza aparentă a cerului, ceea ce indică faptul că se afla în afara atmosferei Pământului. Strălucirea intensă și dispariția sa la orizont, din cauza apusului sau a ceții, confirmă identificarea sa ca Venus”, a precizat cercetătorul.

Mesajul său a fost publicat pe Facebook, însoțit de explicații suplimentare: „Din fotografiile apărute la știri se văd stelele din constelația Capricornus lângă „OZN”. Direcția sud-vest, aproape de orizont, coincide cu poziția planetei Venus. Obiectul era foarte strălucitor și „a dispărut” la apus, ceea ce confirmă că era Venus”.

Astfel, ceea ce părea inițial un mister cu iz extraterestru s-a dovedit a fi un fenomen astronomic obișnuit, dar spectaculos.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 comentarii la “Ce era, de fapt, așa-zisul OZN observat deasupra Mării Negre

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Primăria Constanța instituie noi reguli de circulație pe bulevardul Tomis, porțiunea cuprinsă între bulevardul Mamaia și bulevardul Ferdinand 

mar dec. 10 , 2024
Primăria Constanța și Inspectoratul Județean de Poliție Constanța afirmă au găsit o metodă pentru fluidizarea traficului rutier în zona centrală a orașului. La cererea Primăriei Municipiului Constanța, reprezentanții Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Constanța au avizat resistematizarea bulevardului Tomis, pe sectorul delimitat de bulevardul Mamaia și bulevardul […]

V-ar putea interesa și: