Ce mi-a plăcut în bibliotecile din Iași și Chișinău

IMG_2118

A XXVI-a Conferinta Nationala la Asociatiei Bibliotecarilor din Romania, „Biblioteca si provocarile epocii digitale”, mi-a condus pasii catre Iasi, un oras care parca apartine occidentului, cladirile istorice fiind restaurate, iluminate.

Deschiderea conferintei a avut loc in aula superba a Bibliotecii Centrala Universitara „Mihai Eminescu”. Cu toate ca BCU a fost construita  pe vreme regelui Ferdinand I, a fost prima biblioteca din Romania complet informatizata.  O alta biblioteca care m-a fascinat a fost Biblioteca Universitara „Gh. Asachi”, despre care se spune ca este pe locul intai in topul celor mai frumoase biblioteci din lume. Pe vremea comunismului picturile de pe pereti au fost acoperite cu o vopsea speciala, urmand o fi indepartata dupa obtinerea fondurilor necesare.

Un alt obiectiv ce trebuie vizitat este Teatrul National „V.Alecsandri”, considerat cel mai frumos din Europa. Prin bunavointa unor angajati am putut vizita aceasta cladire a carei restaurare s-a incheiat in 2012. Am fost pe scena, in culiese, in sala, am vazut expozitia de costume de pe holul teatrului. Balcoane sunt decorate cu  masti reprezentand diferite expresii ale fetei, nicio masca nerepetandu-se.

Indiferent de secolul in care traim, diferenta dintre saraci si bogati a existat, exista si va exista. Astfel am vazut Bojdeuca lui Creanga din Ticau, micuta, simpla, specific taraneasca si Casa Pogor, care m-a uimit prin frumusetea ei. Pe un zidul aflat vizavi de bojdeuca sunt ilustrate povestile lui Creanga. Ele au fost gandite de un grup de elevi ai Liceului de Arta „Octav Bancila” si, cu ajutorul primariei, puse in practica de niste artisti plastici. La intrarea Casei Pogor se afla o biblioteca veche cu carti. Aici se pot lasa cartile citite si lua altele, accesul fiind liber si nemonitorizat. Mi-a mai placut o casuta de lemn, putin mai mare decat casuta de pasari, aflata in curtea casei, tot plina cu carti. Tot in curte, pe langa verdeata, busturile scriitorilor romani se mai afla o scena de lemn, tocmai buna pentru diferitele manifestri culturale. Pentru a strange fonduri, casa Pogor se inchiriaza pentru sedinte foto, doritorii trebuind sa respecte mai multe reguli. Am aflat ca superbele teracote aflate in fiecare camere, cu  un design unic, aveau evacuarea fumului prin pardoseala.

Din cauza timpului scurt, n-am reusit sa vad decat o parte a gradinii botanice, dar si aici am gasit ceva deosebit: un paun realizat din verdeata, cu coada din flori. Am fost in parcul Copou, plin de verdeata, culminand cu teiul lui Eminescu. Si daca tot ajungeti aici trebuie sa intrati si la Muzeul „M.Eminescu”  unde printre altele veti gasi caietele eminescine.

Iasul fiind un oras istoric are si multe biserici deosebite. De la micuta Biserica „Sf. Nicolae Domnesc” contruita in 1492 de Stefan cel Mare, trecand pe la Biserica „Trei Ierarhi” ridicata de Vasile Lupu in 1639, avand o decoratiune deosebita si ajungand la Catedrala Mitropolitana sfintita in 1887 in prezenta regelui CarolI si a reginei Elisabeta.

Restaurarea cladirilor culturale din Iasi continua, dovada fiind schelele de pe Palatul Culturii.

In centrul  istoric vechi al  Iasului s-a inaltat un centru modern, Palace, care se desfasoare pe o suprafata de aproximativ 2,7 km patrati! Legatura dintre Paltul Culturii si acest centru comercial se realizeaza printr-un imens parc cu fantani arteziene si cu multa verdeata intretinuta exemplar.

Dupa doua zile de lucrari, cu invitati si de peste hotare, a urmat o excursie la Chisinau.

Am avut norocul sa fiu in autocar cu d-na Aliona  Muntean, dir.adj. al Bibliotecii Nationale a Republicii Moldova. In dimineata plecarii catre Chisinau a aflat ca in loc de 50 de persoane vom fi 150. Cum am ajuns la granita a dat un telefon si si-a mobilizat colegii pentru a ne intampina. Cu toate ca in ziua respectiva aveau diferite manifestari in incinta bibliotecii, s-au organizat cu profesionalism si ne-au impartit in trei grupuri, fiecare cu un ghid. Astfel am aflat ca in Republica Moldova bibliotecile ocupa un loc important. In comune toate scolile au biblioteci si, in functie de primar, mai exista 1-2 biblioteci comunale. Grupul meu a vizitat mai intai sectiunea pentru copii a Bibliotecii Nationale de unde am primit trei carti. Citatul care domina biblioteca era” O biblioteca este un loc de sanatate pentru spirit”. In drum spre Biblioteca Nationala pentru  Copii „Ion Creanga”, la un colt,  am trecut pe langa o casuta de lemn cam de 2 m inaltime si jumatate latime cu carti in ea, pe care scria : ”Biblioteca stradala „Citeste cat incape” Citeste. Returneaza. Multumesc”. La intrare in biblioteca esti intampinat de capra cu cei 3 iezi. Aici am gasit niste copii care isi faceau temele intr-o casuta situata intr-un colt. O mamica cu un copilas 3 ani pe care il invata literele. Am aflat ca aici este un obicei ca parintii sa vina cu copilasii la biblioteca.

Fiind in grupul bibliotecarilor scolari am fost sa vedem si o biblioteca de liceu, a Liceului Teoretiv „Spiru Haret”. Salariile fiind foarte mici, bibliotecara era nevoita sa lucreze o norma si jumatate. Intr-o sala de clasa de langa biblioteca ne-au asteptat cu o masa intinsa cu placinte traditionale moldovenesti. Vizita la Chisinau s-a incheiat cu vizitarea Bibliotecii Nationale a Republicii Moldova, cu incaperi foarte inalte. Din pacate timpul nu ne-a permis sa mai vizitam si alte obiective culturale, desi lista era lunga.

Un articol de Anca Moșoiu,

Bibliotecar Școala Gimnazială nr. 30 ”Gheorghe Țițeica” Constanța

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Potop între Năvodari și Corbu

Tue Oct 13 , 2015
Ieri, 12 octombrie a.c., pompierii militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa au fost solicitaţi să intevină, prin S.N.U.A.U 112, în jurul orei 21.17, pe DJ 226 ce leagă localităţile Năvodari şi Corbu, unde mai multe autoturisme au fost surprinse de o viitură. La faţa locului […]