Ce nereguli a găsit ministrul Muncii în Constanța și Mamaia

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, în timpul unei vizite în complexul comercial Cora Brătianu din Constanța

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a făcut verificări sâmbătă seara la cluburi şi terase din staţiunea Mamaia. Duminică a susținut o conferință de presă, în care a spus că zonele de la intrarea în localuri erau aglomerate şi crede că agenţii economici trebuie să fie mai atenţi la procesul de rezervare, pentru că preiau rezervări peste numărul optim. Ea a mai cerut managerilor şi personalului localurilor să poarte mască şi să dea astfel un exemplu clienţilor. Violeta Alexandru a precizat că Guvernul nu doreşte să închidă aceste localuri, dar trebuie ca sănătatea angajaţilor şi a clienţilor să fie protejată.

„Nu am venit aici într-un control tipic, sunt instituţii pe raza judeţului Constanţa care au atribuţii să efectueze control. În ceea ce mă priveşte, eu am avut un dialog cu fiecare dintre manageri cluburilor, teraselor, hotelurilor pe care le-am vizitat, am avut o discuţie deschisă, le-am spus care sunt observaţiile mele. Le-am comunicat faptul că nu îşi doreşte nimeni, guvernul nu îşi doreşte ca activitatea lor să fie întreruptă. Am reamintit faptul că am făcut împreună eforturi pentru a-şi ţine angajaţii în şomaj tehnic, adică să nu îi piardă, că am făcut împreună eforturi pentru ca sănătatea angajaţilor şi a clienţilor să fie protejată şi a venit momentul să întoarcă această responsabilitate în sensul de a lua măsuri suplimentare”, a declarat ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a mai afirmat că a văzut şi clienţi nemulţumiţi de prezenţa echipelor de control, dar că nu se poate imagina o situaţie sub control şi fără responsabilitatea celor care merg în aceste cluburi. 

„Am văzut şi clienţi nemulţumiţi şi iritaţi de prezenţa noastră, ceea ce înseamnă că trebuie să fac un apel şi deopotrivă la agenţii economici, dar şi la cei care vizitează aceste cluburi, nu se poate imagina o situaţie sub control fără responsabilitatea ambelor părţi şi a oamenilor care intră în aceste cluburi şi care trebuie să dezinfecteze la intrare şi care trebuie să ţină o distanţă corespunzătoare. Dar mesajul meu a fost în primul rând către patroni, către manageri, către cei care au responsabilitatea organizării spaţiului în care îşi desfăşoară activitatea”, a mai transmis Violeta Alexandru.

Ea a precizat că a spus managerilor localurilor ca atunci când zona de la intrare este aglomerată, să apeleze la ajutorul Jandarmeriei. 

„Le-am spus faptul că, atunci când au situaţii de aglomerare la intrare, trebuie să apeleze, dacă persoanele care aglomerează acest spaţiu de intrare sunt pe domeniul public, trebuie să apeleze la Jandarmerie. Înţeleg că se opreşte competenţa dânşilor pe raza localului respectiv, dar atunci când văd o aglomeraţie formată la intrare, pe lângă faptul că trebuie să trateze puţin mai serios obligaţia de a crea culoare de acces, trebuie să apeleze la Jandarmerie şi să colaboreze cu instituţiile pentru a putea a organiza spaţiul respectiv de aşteptare. Pe mine în schimb m-a surprins că era acest spaţiu de aşteptare, înţeleg că programările se fac online sau prin telefon”, a spus ministrul Muncii. Violeta Alexandru a menţionat că o concluzie preliminară este ca agenţii economici să fie mai atenţi la procesul de rezervare deoarece pare că preiau rezervări peste numărul optim. 

Ministrul Muncii alături de prefectul Constanței, George Niculescu

„Vorbeam de dimineaţă cu domnul prefect şi îi împărtăşeam concluzia mea preliminară, aceea că agenţii economici trebuie să fie puţin mai atenţi la procesul ăsta de rezervare de locuri în localuri, pare că se preiau rezervări peste numărul optim necesar, probabil în ideea în care unii dintre clienţi pleacă şi eliberează spaţiul şi atunci vor să fie pregătit să aibă pe altcineva imediat la intrare pentru a putea ocupa locul, dar cert este că această zonă de programare, dacă tot o facem şi dacă tot ne străduim, pentru că am observat că se străduiau, niciunul dintre dânşii nu mi-a dat impresia că nu încearcă să se conformeze. Mă refer la localuri de tip terase şi cu zona aceasta între terasă şi spaţiu închis, practic unde se desfăcuseră geamurile şi unde regimul era semi-deschis”, a explicat Violeta Alexandru.  Ea a mai cerut managerilor şi personalului localurilor să dea un exemplu şi să poarte corect masca. 

„Am o problemă cu modul în care se fac rezervările şi cred că trebuie identificată cauza pentru care se creează aglomerare în faţa cluburilor. Am cerut în primul rând managerilor şi personalului să dea un exemplu, unii dintre dânşii stăteau cu masca pe sub bărbie, agăţată de ureche, agăţată de un nasture. Eu ştiu că este cald, mă rog aseară când am fost era puţin mai răcoare, este cald, este poate un disconfort pentru unii dintre dânşii întrucât au de lucrat un număr de ore, dar nu avem o altă soluţie. Nu poţi să ceri unui om să poarte mască şi tu care mergi în interior să iei mâncare, care te duci către mese şi te apropii de client să nu faci acest lucru”, a explicat Violeta Alexandru. Ministrul Muncii spune că a observat că pot fi luate măsuri suplimentare pentru distanţarea meselor. 

„Am observat, de asemenea, că pot fi luate măsuri suplimentare pentru distanţarea meselor. Nu m-am dus cu metrul să măsor, repet nu a fost acesta scopul, acestea sunt zonele în perioada verii care au o aglomeraţie înţeleasă de sezonul estival, înţeleasă în  termenii sezonului estival şi aici am venit să dau acest mesaj către dânşii, avem nevoie să se implice mai mult, avem nevoie să facem într-adevăr echipă, Guvern şi agenţi economici, pentru că fără aceste măsuri suplimentare mă tem că ne putem aştepta la creşterea numărului de cazuri de persoane infectate şi asta înseamnă închiderea lor. Nu ne dorim, de aceea i-am şi ajutat, de aceea i-am şi înţeles, a venit momentul să se implice mai mult şi să-şi gestioneze corespunzător activitatea în interior”, a mai afirmat ministrul Muncii. 

Întrebată dacă a fost în zona unde se dansa, Violeta Alexandru a răspuns:

„Erau puţine zone clasice în care se dansa, un singur club avea o zonă în care într-adevăr persoanele se apropiaseră mai mult pentru că îndepărtaseră chiar dânşii mesele. În mod evident acolo am avut o discuţie în care managerul spaţiului respectiv s-a justificat că le spune în continuu să rămână în grupuri mai mici, să păstreze distanţa, dar despărţiseră chiar dânşii mesele respective”.  

Violeta Alexandru a mai fost întrebată când crede că ar putea fi deschise restaurantele, afirmând:

„Simt după această vizită că avem nevoie să vedem care este reacţia celor din turism, din HoReCa, ca urmare mesajului pe care îl dau, mai multă responsabilitate, dacă nu vedem aceste semnale, în mod evident coroborat cu statisticile pe care le urmărim  în ceea ce priveşte numărul de îmbolnăviri, cu siguranţă evaluăm cu mult mai sever decât am fi făcut-o cu ceva timp în urmă”.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Cum (nu) se respectă distanțarea socială pe plaja din Costinești

Sun Jul 12 , 2020
Costinești este una dintre cele mai căutate stațiuni de pe litoral, și în acest an. În imaginea de mai sus, surprinsă duminică, vedeți sute de oameni pe nisip și apă. Decideți voi dacă se respectă sau nu normele de distanțare socială. Reamintim că, pe 8 iulie, Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru, […]
plaja costinesti