Ce probleme a găsit Curtea de Conturi la Consiliul Județean Constanța

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Curtea de Conturi a descoperit la Unitatea Administrativ-Teritorială Constanța că s-au efectuat plăți nelegale în sumă de 38.945.000 lei, dar și abateri financiar-contabile de 78.723.000 lei.

Cea mai mare sumă în ceea ce privește plățile ilegale se referă la efectuarea, în perioada august-decembrie 2013, de plăţi necuvenite cu titlul de subvenţie către RAJDP Constanţa. Este vorba despre 11.761.000 lei, la care se adaugă majorări de întârziere aferente în sumă de 1.882.000 lei, fără a exista solicitări din partea RAJDP Constanţa privind necesitatea acestei subvenţii aşa cum prevede art. 9 din Legea nr. 15/1990.

De asemenea, Curtea de Conturi a sesizat „efectuarea de plăţi fără bază legală în sumă estimată de 10.453.000 lei, la care se adaugă majorări de întârziere aferente în sumă de 496.000 lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice, către asociaţii şi cluburi sportive, finanţarea şi plăţile fiind efectuate de către Consiliul Județean Constanţa numai în baza Hotărârilor Consiliului Județean Constanța“. Pe locul al treilea în topul sumelor plătite nelegal este o sumă de 4.080.000 lei, la care se adaugă majorări de întârziere aferente în sumă de 617.000 lei reprezentând achiziţie de bunuri imobile. Este vorba despre un număr de 25 de apartamente situate în stațiunea Mamaia, pentru medicii care au fost transferați din altă localitate la Spitalul Județean de Urgență Constanța. Reprezentanții Curții de Conturi spun că entitatea nu și-a putut exercita dreptul de folosinţă asupra respectivelor imobile, aşa cum a reieşit din documentele încheiate între vânzător şi cumpărător.
Potrivit sursei citate, UAT Constanța a efectuat și plăţi nelegale în sumă estimată de 3.077.000 lei, la care se adaugă majorări de întârziere aferente în sumă de 395.000 lei, reprezentând cheltuieli cu reclama şi publicitatea unor informaţii care nu fac parte din categoria informaţiilor de interes public, pentru care potrivit prevederilor legale există obligativitatea comunicării din oficiu.
Instituția a mai constatat efectuarea de plăți nelegale în sumă estimată de 2.283.000 lei, la care se adaugă majorări de întârziere aferente în sumă de 366.000 lei, reprezentând finanţări nerambursabile pentru acţiuni culturale acordate unor asociaţii şi fundaţii numai în baza Hotărârilor Consiliului Judeţean.
Unde sunt pomii fructiferi?
În raportul Curții de Conturi se mai subliniază efectuarea către RAJDP Constanța de plăţi nelegale în sumă de 915.000 lei la care se adaugă majorări de întârziere aferente în sumă de 177.000 lei, reprezentând „cercetare şi refacere a plantaţiilor de pomi fructiferi“, fără a exista documente justificative în acest sens, respectiv documente de intrare, documente prin care să se confirme realitatea efectuării lucrării, precum şi alte documente din care să reiasă realizarea activităţii de cercetare şi refacere a plantaţiilor de pomi fructiferi în vederea atingerii scopului programului.
De asemenea, s-a constatat și efectuarea către S.C. Domeniul Public și Privat SRL (DPPJ) Constanța de plăţi nelegale estimate în sumă de 627.000 lei, la care se adaugă majorări de întârziere aferente în sumă de 101.000 lei, reprezentând închirierea unui număr de 11 autoturisme necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu de către personalul entităţii, cu încălcarea normativului stabilit prin O.G. nr. 80/2001 privind dotarea cu autoturisme.
Citiți mai multe în Romanialibera.

 

Articole recente

Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.