Ce salarii vor avea preoții în 2022

Proiectul de buget pe anul viitor, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor, prevede că statul va aloca 750 de milioane de lei drept sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult. La o populație de puțin circa 19,3 milioane de persoane, înseamnă că fiecare român contribuie cu circa 39 de lei.

Cele trei programe finanţate de stat sunt, potrivit Hotnews, următoarele:

1. Sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult, acordat de la bugetul de stat ,prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte.

În 2022 se vor acorda 751,2 milioane lei, suma fiind în scădere cu 2,1%.

Programul este destinat cultelor recunoscute potrivit legii pentru sprijinirea salarizării clerului din ţară cât şi pentru sprijinirea Bisericii Ortodoxe Romane din afara graniţelor, care desfăşoară activităţi deosebite în vederea menţinerii identităţii lingvistice, culturale şi religioase a românilor din afara graniţelor, în special activităţi adresate tinerilor, dar şi a personalului neclerical trimis să deservească aşezămintele din străinătate ale Bisericii Ortodoxe Române, cât şi a celui neclerical din judeţele Covasna şi Harghita.

2. Alocaţii bugetare pentru salarizarea personalului din învăţământul teologic.

Se dau 9,1 milioane lei în 2022, sumă mai mare cu 72% decât în 2021.

Programul este destinat cultelor recunoscute potrivit legii pentru sprijinirea salarizării personalului neclerical angajat în unităţile şi instituţiile de învăţământ teologic autorizate şi acreditate potrivit legii.

3. Lacaşuri de cult

Se alocă 125 milioane lei, cu 0,5% mai mult decât în 2021.

Programul este destinat susţinerii cultelor religioase recunoscute din România pentru restaurarea şi conservarea lăcaşurilor de cult care sunt monumente istorice şi a bunurilor din patrimoniul cultural naţional mobil aparţinând cultelor religioase recunoscute din România, pentru completarea fondurilor proprii necesare întreţinerii şi funcţionarii unităţilor de cult cu venituri mici sau fără venituri, pentru amenajarea şi întreţinerea muzeelor cultural religioase, pentru construirea şi repararea lăcaşurilor de cult, pentru achiziţionarea de imobile necesare desfăşurării activităţii unităţilor de cult şi de asistenţă socială susţinute de acestea, pentru spijinirea activităţilor de asistenţă socială organizate de cultele religioase în spitale, centre de plasament, cămine pentru bătrâni şi alte forme de asistenţă, pentru susţinerea unor acţiuni cu caracter intern şi internaţional realizate de cultele religioase din România.

Concret, Legea 153/2017, actualizată cu veniturile pe anul 2022, prevede că Patriarhul Bisericii Portodoxe Române are o funcţie care se asimilează celor deţinute de preşedinţii Senatului sau Camerei Deputaţilor (coeficient de 11,50 înmulţit cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare); Arhiepiscopul major şi mitropolitul BOR având funcţii asimilate secretarilor şi chestorilor senatului şi ai Camerei Deputaţilor (9,2 salarii minime brute), Arhiepiscopul are o funcţie asimilată celei de ministru (10,5 salarii minime brute); episcopii au funcţii asimilate vicepreşedinţişlor Comisiilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor (9,4 salarii minime brute), iar episcopul-vicar are o funcţie asimilată parlamentarilor (9 salarii minime brute).

Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul minim brut garantat în plată este de 2.550 lei, ceea ce înseamnă că înalt prea-sfinţiţi care deţin funcţiile de mai sus au un venit minim brut cuprins de cel puţin 22.950 de lei/lună şi 29.325 lei/lună.

442.200 euro/lună şi pentru preoţii şi lăcaşurile din străinătate

În plus, art. 49 din proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2022, prevede că „pentru sprijinirea aşezămintelor religioase din afara graniţelor, care desfăşoară activităţi deosebite în vederea menţinerii identităţii lingvistice, culturale şi religioase a românilor din afara graniţelor, se alocă suma de 442.200 euro/lună”.

Numărul de contribuţii aferent personalului neclerical trimis să deservească aşezămintele din străinătate ale Bisericii Ortodoxe Române şi numărul de posturi aferent personalului clerical şi neclerical angajat în unităţile cultelor recunoscute din România finanţat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, se menţin în plată la nivelul finanţat în anul 2021, se mai arată în document.

Legea 153/2017 prevede la Capitolul „Culte” următoarele:

A. Salarii de bază pentru personalul clerical încadrat în unităţile bugetare

Funcţii de execuţie

     
 Nr. crt.FuncţiaNivelul studiilorSalariile de bază – lei
Gradaţia 0
Coeficient
 1PreotAnul 2022
 gradul IS40001,60
 gradul IIS39001,56
 definitivS38501,54
 debutantS37001,48
 2Preot  
 gradul IM37001,48
 definitivM36501,46
 debutantM35501,42
 

B. Indemnizaţiile personalului din conducerea cultelor recunoscute şi a unităţilor centrale de cult, asimilat celui încadrat pe funcţii de demnitate publică

    
Nr. crt.FuncţiaNumărul maxim de posturiFuncţia cu care se asimilează
1Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române1Preşedintele Senatului şi Preşedintele Camerei Deputaţilor
2Arhiepiscop major, mitropolit Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Romano-Catolică11Secretarii şi Chestorii Senatului şi ai Camerei Deputaţilor
3Arhiepiscop, şef de cult (mitropolit, episcop, muftiu, şef rabin, preşedinte uniune, preşedinte)22Ministru
4Episcop, episcop-vicar patriarhal34Vicepreşedinţii comisiilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor
5Episcop-vicar, episcop coajutor, episcop auxiliar, arhiereu-vicar26Senatori, deputaţi

Art. 2. –

(1) Sprijinul statului pentru salarizarea personalului clerical care îşi desfăşoară activitatea în ţară, în cadrul cultelor din România, recunoscute potrivit legii, se stabileşte după cum urmează:

a) personalul din conducerea cultelor asimilat celui încadrat pe funcţii de demnitate publică beneficiază de o indemnizaţie lunară, conform asimilărilor. Indemnizaţia lunară este unica formă de remunerare pentru personalul respectiv şi reprezintă baza de calcul pentru stabilirea drepturilor şi obligaţiilor care se determină în raport cu venitul salarial;

b) personalul din conducerea cultelor, altul decât cel prevăzut la lit. a), beneficiază de sprijin lunar la salarizare, potrivit funcţiilor pe care le ocupă, la nivelul salariilor de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar de stat, conform asimilărilor;

c) personalul clerical care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de cult beneficiază de sprijin lunar la salarizare în cuantum de 65% din salariile de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar de stat, potrivit nivelului de studii, gradului profesional obţinut şi vechimii în activitatea clericală deţinută în cadrul cultelor din România, conform asimilărilor.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. c), personalul clerical care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de cult cu venituri reduse poate beneficia de un sprijin lunar la salarizare în cuantum de 80% din salariile de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar de stat, potrivit nivelului de studii, gradului profesional obţinut şi vechimii în activitatea clericală deţinută în cadrul cultelor din România, conform asimilărilor.

(3) Criteriile în baza cărora unităţile de cult sunt considerate ca fiind cu venituri reduse, potrivit alin. (2), se stabilesc prin ordin al secretarului de stat pentru culte.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Angajați ai OMV Petrom ies în stradă, jigniți de oferta patronatului

mie dec. 22 , 2021
Angajaţi ai companiei OMV Petrom vor ieşi în stradă astăzi, 23 decembrie, la Bucureşti şi în Constanța, Piteşti, Ploieşti, Buzău,  Suplacu de Barcău precum şi la sediul rafinăriei Petrobrazi din judeţul Prahova, pentru a protesta faţă de oferta făcută de companie în cadrul negocierilor noului contract colectiv de muncă. Ei […]
omv petrom

V-ar putea interesa și: