
Guvernul României a aprobat două din cele trei proiecte din domeniul sănătății depuse de Constanța (unul de Consiliul Județean, două de Primăria Municipiului Constanța).
Cel mai important este construirea unui spital nou de pediatrie și ginecologie, proiect depus de CJC.
Meritul cel mai important este al Direcției Generale de Proiecte din cadrul CJC, direcție aflată în subordinea lui Petre Enciu, USR.
În ciuda declarațiilor bombastice ale președintelui instituției, Mihai Lupu, aprobarea proiectului nu ar fi fost posibilă fără munca depusă de USR și de această direcție. Ne place sau nu, trebuie să recunoaștem acest lucru.
„Am deosebita plăcere să anunț cea mai mare reuşită din acest mandat și din istoria administrațiilor publice constănțene. Județul nostru va fi finanțat pentru construirea unui spital nou de pediatrie și ginecologie. Obiectivul de investiții „Departament Sănătatea Mamei și Copilului”, a fost aprobat la finanțare cu suma record de 150 de milioane de euro. Un meritul deosebit este al echipei din Direcția Generală de Proiecte cu care am lucrat pentru a obține aceste 87 de puncte și un frumos loc 8 dintr-un total de 27 de proiecte aprobate la nivel național.”, a declarat Petre Enciu.
Enciu, criticat dur de Lupu
Nu numai că Mihai Lupu nu i-a recunoscut meritele vicepreședintelui, dar l-a mai și criticat dur în trecut. A spus, de pildă, că a venit nepregătit la ședință de consiliu și l-a acuzat că „nu înțelege nimic.
„Îmi pare rău că ați stat vreo doi ani pe aici și nu ați înțeles nimic”, a spus Lupu.
„L-am desemnat să se ocupe de proiecte europene. Am avut o discuție foarte clară cu el pentru că aici îmi doresc o conducere eficientă. Până la sfârșitul lunii septembrie trebuie să îmi arate cum reușește să eficientizeze activitatea în zona pe care o coordonează. Depinde de el dacă vrea să rămână în echipă sau să treacă în opoziție”, a spus Lupu.
Detalii AICI.
Acum se laudă
Acum, Mihai Lupu vorbește despre eforturi comune.
„Eforturile noastre s-au concretizat astăzi. Proiectul “Construire corp nou – departament sănătatea mamei şi copilului Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Constanţa” va fi finanțat prin PNRR. Este un pas important în dezvoltarea infrastructurii de sănătate din județul nostru și mă bucur că autoritățile centrale au înțeles necesitatea edificării acestei unități medicale. Obiectivul de investiții „Construire Corp nou – Departament Sănătatea mamei și copilului” va completa o zonă deficitară actului medical în judeţul Constanţa, și anume zona de pediatrie. Cu perseverență, dedicare și eforturi comune, sunt convins că vom duce la bun sfârșit toate proiectele pe care ni le-am propus.”, a declaratMihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
Cum va arăta noua secție
Amplasamentul investiției se afla pe B-dul Tomis, nr. 145, Lot 2/2, Constanța, pe terenul actual al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ”Sf. Apostol Andrei” Constanţa”. Beneficiarul investiției este Consiliul Județean Constanța, având ca beneficiar final Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) ”Sf. Apostol Andrei” Constanţa. Construcția nou propusă va avea funcțiunea de spital, destinată Departamentului ”Sănătatea mamei și copilului”, respectiv secțiilor de Obstetrică-Ginecologie I și II, Neonatologie, Pediatrie și Chirurgie-Ortopedie Pediatrică și va avea o suprafața construită la sol de aproximativ 3.500 mp și un regim de înălțime format din: 2 etaje subsol, un demisol, un parter, 8 etaje medicale și etajul 9 tehnic retras.
Noua investiție în structura de sănătate județeană va beneficia de un număr total de 365 paturi din care, pentru spitalizare continuă – 247 paturi, pentru spitalizare de zi – 79 paturi, pentru ATI – 39 paturi ,două blocuri de operații, Bloc 1 – Obstetrică/Ginecologie – 5 săli, Bloc 2 – Chirurgie pediatrică – 4 săli și de două unități primiri urgențe, UPU Pediatrie, UPU Obstetrică/Ginecologie.
Se vor realiza 110 locuri de parcare noi dintre care 98 de locuri în subsol și 12 locuri în exterior. Costurile estimative ale investiției sunt de aproximativ 148.500.000 Euro + TVA (construcții și instalații, echipamente și dotări).
Proiectul are ca termen de finalizare anul 2026.