Cea mai mare populație de Poecilia wingei din lume, o specie ecuatoarială de pește dispărută din natură, trăiește în 4 bazine, la Universitatea Ovidius din Constanța

Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole (FSNSA) din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa (UOC) deține cea mai mare populaţie europeană de Poecilia wingei, specie ecuatorială de peşte considerată extinctă din mediul natural, a declarat ș. l. dr. Marian Tudor, responsabil comunicare internă.

Populaţia care numără astăzi câteva mii de exemplare este menţinută în patru bazine de 500 litri, într-unul dintre laboratoarele FSNSA și provine din ultimele capturi efectuate între 1998 şi 2004, din mediul natural, înainte de extincție.  

„Inițial, Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole a deținut 30 de exemplare, oferite de un colecționar american, ce s-au înmulțit exponențial în condiții ideale de mediu. Această specie de pește prezintă caracteristici speciale, fiind foarte versatilă morfologic și adaptându-se rapid la orice variații de mediu, precum PH-ul apei sau apariția unor specii prădătoare în mediul de viață”, a declarat ș. l. dr. Marian Tudor.

Datorită schimbului de generații realizat foarte rapid, cercetătorii pot observa modificările evolutive în perioade scurte de timp, cu durată mai mică de un deceniu.

În prezent, la FSNSA se fac eforturi pentru prezervarea speciei şi diseminarea ei către laboratoarele altor universităţi europene. În paralel, specia face și subiectul unui experiment de evoluţionism (Long Term Evolution Experiment – LTEE) după modelul celor dezvoltate de etologul și biologul canadian John Endler.

Specia de pești Poecilia wingei a fost descrisă relativ recent, în anul 2005, de către Poeser, Kempkes şi Isbrücker, însă nu a fost evaluată de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN). Specia are însă o istorie mai îndelungată, în ceea ce priveşte interesul pe care l-a suscitat în lumea ştiinţifică, primele exemplare fiind capturate de Franklyn F. Bond în 1937. Ulterior, în 1975, ea a fost redescoperită de către dr. John Endler, unul dintre părinţii experimentelor de evoluţionism. Locul de origine pentru acest pește, supranumit guppyul lui Endler, este Laguna de Los Patos, în nordul Venezuelei, ecosistem poluat excesiv cu hidrocarburi şi apă menajeră şi care, în prezent, nu mai adăposteşte exemplare ale speciei.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Record de vaccinări în România

mar apr. 13 , 2021
România a trecut, pentru prima dată, pragul de 70.000 de vaccinări împotriva covid-19 într-o singură zi. Mai exact, este vorba despre 76.590 de persoane. Doze administrate în ultimele 24 de ore: Pfizer – 58.050 Moderna – 8.744 AstraZeneca – 9.796 Număr de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 (în ultimele […]

V-ar putea interesa și: