Cea mai veche hartă a coastei Mării Negre este realizată pe piele și a fost descoperită în Siria de astăzi

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța invită publicul iubitor de istorie și cartografie la vernisajul expoziției „Mapping the Black Sea. Marea Neagră în cartografia europeană”, care va avea loc joi, 24 iunie, orele 12.00, la sediul din Piața Ovidiu.

Cea mai veche dovadă cartografică a coastei Mării Negre aparține antichității și este o hartă realizată pe piele, care se referă la perioada anilor 230-240 p.Chr. Aceasta a fost descoperită în timpul săpăturilor arheologice la cetatea Dura Europos de pe râul Eufrat, din Siria. Ea este anterioară așa-numitei Tabula Peutingeriana (secolul al IV-lea p.CHr.), un itinerar sau ghid produs de inginerii romani.

Dezvoltarea comerțului și a navigației în bazinul mediteraneean, practicate, în principal, de orașele-state italiene Veneția, Genova, Ancona și Amalfi, a necesitat crearea portulanelor, care au descris porturile, conexiunile și distanțele dintre acestea și cele mai ușoare căi de acces.

Cei mai renumiți maeștri ai hărților de navigație au fost Petrus Vesconte din Genova, Angelino de Delorto și Guillelmo Soleri din Mallorca. Prin urmare, atelierele producătorilor de hărți din Veneția, Genova, Pisa, Amalfi și Mallorca au stabilit bazele cartografiei europene moderne.

Abraham Ortelius a fost printre primii europeni care au creat hărți istorice, inclusiv una a Mării Negre. Concepte ale coastei Mării Negre în secolele XVI-XVIII au apărut în lucrările multor cartografi europeni, în bresle de cartografi și ateliere. Printre producătorii de hărți, renumiți pentru realizările lor, se numără Nicolas și Guillaume Sanson, Guillaume de l’Isle, Johann Baptist Homann, Isaak Tirion și Johann van der Bruggen.

Expoziția, ce va putea fi vizitată în perioada 24 iunie – 29 august 2021 la etajul al II-lea al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, prezintă, prin intermediul a 30 de postere, hărți și descrieri geografice care relevă că de-a lungul veacurilor au existat oameni cu spirit economic și științific – oameni de știință, marinari, ecleziaști, negustori și militari – care au depășit toate obstacolele și interdicțiile de dragul colectării, analizei și furnizării informațiilor și a cunoașterii, orientate mai puțin către credința umană și mai mult spre mintea umanistă.

După vernisare, expoziția va fi prezentă și pe website-ul proiectului www.arhicup.com.

Dura-Europos a fost un oraș antic în perioada elenistică, parțiană și romană construit în apropierea râului Eufrat. Este poziționat lângă satul Salhiyé din Siria. Dura-Europos este o locație extrem de importantă din punct de vedere arheologic. Locul a fost abandonat după cucerirea din anii 256-257 și nu s-a mai construit nimic deasupra lui. Aici s-au făcut descoperiri remarcabile, printre care numeroase temple, picturi murale, inscripții, echipament militar, morminte și chiar și evidențe ale asediului sasanid în timpul Imperiului Roman care a dus la abandonarea orașului.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Cea mai veche hartă a coastei Mării Negre este realizată pe piele și a fost descoperită în Siria de astăzi

  1. ar fi fost interesant sa o vedem si noi cei ce nu stam in oras Detaliile si lizibilitatea ar fi fost utile asa ca acum este doar o piatra aruncata in balta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Am condus prin aplicația BOLT un ID4, mașina cu care Volkswagen încearcă să-și spele păcatele

vin iun. 18 , 2021
BOLT îți oferă posibilitatea să testezi un Volkswagen ID4, una dintre cele mai așteptate mașini din ultima perioadă. E simplu să te programezi. Intri în aplicație, selectezi o destinație și apoi alegi că vrei să faci cursa cu VW ID4. Programul este valabil în Iași, Constanța, Brasov, între 17 și […]
VW-id-4-bolt

V-ar putea interesa și: