Cei mai performanți oameni de afaceri din Constanța

Anca Raluca Perifan, Grigore Comănescu, Gheorghe Muhscină, Nicolae Dușu, Gabriel Comănescu

Jumătate din cele mai profitabile 10 companii din județul Constanța, în anul 2020, sunt conduse de oameni de afaceri locali. Sunt antreprenori care au declarat profituri importante și care plătesc impozite și taxe statului. Ne place sau nu de ei, trebuie să recunoaștem meritele pe care le au, mai ales într-un context dificil de business.

Cea mai profitabilă firmă din Constanța este Compania Națională Administrația Porturilor Maritime, care este deținută de statul român, prin Ministerul Transporturilor, care are 80% din acțiuni) și de Fondul Proprietate (unde, acționari majoritari sunt persoane juridice și fizice. Inclusiv Bill Gates, de pildă).

Imediat după CNAPMC apare cea mai profitabilă firmă deținută de un constănțean. Este vorba despre o surpriză pentru mulți, probabil. Alezzi Beach Resort SRL. Mulți asociază numele Alezzi cu cel al omului de afaceri Costică Zelca. Afacerea nu-i mai aparține oficial. De ea se ocupă Perifan Anca Raluca, fiica omului de afaceri Costică Zelca, (deține 70% din acțiuni), Zelca Adrian (10%), Zelca Cristian (10%), Zelca Enache Claudiu (10%). Așadar, o doamnă a fost, în 2020, cel mai performant om de afaceri din Constanța. Alezzi a avut un profit net de 136.005.353 lei anul trecut, adică 372.000 lei pe zi, sau, dacă vreți, 15.525 de lei pe oră. Firma deține un adevărat imperiu imobiliar: Hotel Oxford, Hotel Malibu, Alezzi Beach Resort, Summerland, Alezzi Infinity, Nord 10 by Alezzi și Alezzi Towers. A fost un an bun pentru turism. Repet, e de remarcat faptul că nu a încercat să ascundă profitul și că plătește sume importante la bugetul de stat.

Pe locul al doilea în top se află omul de afaceri Grigore Comănescu, care deține grupul de firme Comprest Util – Asfalt Dobrogea. Prima companie are un profit foarte aproape de 43.944.327 lei, potrivit CCINA, a doua de 17.199.541. Cu un total de peste 61.143.868 lei, firmele acestuia sunt foarte aproape de compania aflată pe locul al treilea la general, E-Distribuție Dobrogea, deținută de statul italian. Profitul antreprenorului constănțean este obținut atât din activitatea principală, aceea de fabricare de betoane și de executare de proiecte de reabilitare sau construcție a infrastructurii rutiere, cât și din vânzarea unui imobil construit în ultimii ani.

O performanță demnă de notat apare pe locul al treilea. Este vorba despre omul de afaceri George Muhscină, care a reușit să întoarcă mortul de la groapă, așa cum spune o vorbă românească. La sfârșitul anului 2015, firma Gepeto Impex SA, controlată atunci de Robert Boroianu, fost parlamentar, intra în insolvență, un drum care, de foarte multe ori, duce la faliment, cu consecințe negative pentru partenerii de afaceri și salariați. Controlul Gepeto a fost preluat de George Muhscină, care este acum acționar majoritar și care a reușit un miracol: nu numai că a salvat-o, dar a făcut-o extrem de profitabilă: 59.908.859 de lei în 2020. A fost nevoie de foarte multă muncă, dar a meritat. Și asta în condițiile în care George Muhscină a rămas acționar principal la Plasty Prod, care a avut afaceri de peste 9 milioane de lei în 2020 și un profit de 373.104 lei.

Locul al patrulea, la distanță mică de podium, este ocupat de verii Niculae și Ioan Dușu, care dețin Celco SA. Compania deține 20% din piața de BCA din România și a reușit o performanță solidă în 2020, ca și, de altfel, în anii precedenți. Verii Dușu au afaceri diversificare, de la acțiuni la unul din principalii operatori portuari, Socep SA, la hoteluri, un parc logistic și imobiliare. Și alte firme pe care le dețin au profit. De pildă, Grupul DD Sa a reușit un plus de 4.965.406 lei, iar Logistic Park SA, 3.030.534 lei. Cei doi veri își împart în mod egal acțiunile deținute în firmele amintite. Socep a avut un profit de 2.458.794 lei.

Ultimul în topul celor mai performanți oameni de afaceri din Constanța este Gabriel Comănescu, cel mai bogat constănțean. Deși 2020 nu a fost deloc cel mai bun an pentru afacerile din domeniul petrolului și gazelor, compania fanion a acestuia, GSP Offshore, a raportat un profit de peste 36 milioane lei. Asta în condițiile în care mai mulți salariați au reclamat, de-a lungul timpului, întârzieri la salarii. Firma este pe locul al treilea în județ în ceea ce privește cifra de afaceri: 720 de milioane lei. Nu este depășită decât de Rompetrol Rafinare și Ameropa Grains. Potrivit Confidas.ro, Gabriel Comănescu este administrator la 15 firme, acționar și/sau asociat la 30, iar cifra de afaceri a acestora este de 926.966.570 lei.

Topul în întregime îl puteți vedea AICI.
9 thoughts on “Cei mai performanți oameni de afaceri din Constanța

  1. Cata lauda, pentru acești,, oameni de afaceri,, care isi plătesc taxele si impozitele, la fel cum plătesc toți oameni de rand, dar care nu au incotro. Din articol reiese clar ca ar putea sa nu plătească, la fel cum comanescu nu le plătește salariile la timp celor de la Vega, la fel cu ceilalți plătesc angajații cu minim pe economie si restul la negru. De fapt majoritatea oamenilor de afaceri sunt in primul rand niște hoți care fura atât de la stat cât si de la angajați, pe care ii fura la pensii. Cat despre uni din acești oameni de afaceri nu sunt altceva decât moștenitorii hoților făcute de inaintasi lor, averi dobândite asa cum am mai spus si se stie. Dar ANAF doarme pe birouri si ies pe teren doar sa colecteze spagile. Legea ilicitului nu e abrogata si mulți ar avea multe de declarat dintre acești oameni de afaceri. Asta e gargara jurnalistica, sau articol comandat. citez jurnalistul,
    ,, Repet, e de remarcat faptul că nu a încercat să ascundă profitul și că plătește sume importante la bugetul de stat.,, incheiat citatul, pana si realizatorul articolului e uimit si apreciază prostia unora dintre acești,, oameni de afaceri,, de a plati taxele si impozitele. Poate ar trebuii făcut un articol si cu angajații acestor firme profitoare la care sa participe si ANAF – ul. Ce ziceți, ar mai rămâne vreuna in picioare?

      1. Mergeți în Agigea ,poarta14 și vedeți ca personalul angajat la GSP nu au vrut sa debarce, pana la primirea salariilor,unele restante din vară.

  2. Ce tot dracu ai loati in brate 1 nusi platesc taxsele 2 nusi platesc angajati 3 nusi platesc firnizori, mai ales la comanescu inca sunt salariati care siau pirdut tot din cauza lui, eu am dat in judecata dar la ce mafie e in jistitie sigir trebuie sai dau in judecata la tribinalul de la strazburg

  3. Cred că dumneavoastră sunteți ultima persoana din Constanța în rest toți știu că GSP nu plătește angajații niciodată la timp sau chiar deloc.

  4. Va rog să-mi găsiți un răspuns la întrebarea, de ce și-a predat firma fiicei sale? E asa priceputa sa conducă o firma de asa anvergura sau se pregătește pentru situația în care va fi condamnat?

  5. Mergeți în Agigea ,poarta14 și vedeți ca personalul angajat la GSP nu au vrut sa debarce, pana la primirea salariilor,unele restante din vară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Următorul articol

Orarul magazinelor LIDL în perioada sărbătorilor

mie dec. 22 , 2021
Pentru a petrece mai mult timp liber împreună cu familiile de sărbători, și anul acesta, Lidl le oferă tuturor angajaților din cele peste 300 de magazine 2 zile libere, în prima și a doua zi de Crăciun, pe 25 și 26 decembrie 2021. În perioada 27 – 30 decembrie 2021 […]
lidl

V-ar putea interesa și: