Cel mai mare avion comercial din lume a aterizat pentru prima dată în România

Lățimea aripilor este de 88,4 metri, aproape cât lungimea unui teren de fotbal

Cel mai mare avion comercial din lume, Antonov AN-225 Mriya, a aterizat în premieră joi pe Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, notează Regia Autonomă ROMATSA, pe Facebook.

Aeronava a venit din Linz, Austria, şi va opera două zboruri de marfă pe ruta Bucureşti – Riad (Arabia Saudită), potrivit sursei citate. Decolarea este prevăzută pentru 8 octombrie dimineaţa.

Aeronava de transport de marfă Antonov AN-225 Mriya („Visul” sau „Inspiraţia” în limba ucraineană, cu nume de cod NATO „Cazacul”) este conceput de compania Antonov din RSS Ucraineană, în anii ’80, fiind destinat iniţial transportării rachetelor sovietice civile Buran din programul spaţial sovietic.

În prezent, singurul avion Antonov AN-225 Mriya construit este utilizat pentru transporturi civile, având cea mai mare greutate la decolare, de 640 de tone, dintre care 250 de tone încărcătură maximă, şi cea mai mare lăţime a aripilor, de 88,4 metri. Ca să vă faceți o idee, lungime unui teren de fotbal variază între 90 și 120 de metri.

Conform operatorului avionului, compania ucraineană Antonov Airlines, aeronava posedă o macara internă care poate ridica 30 de tone.

Primul zbor al aeronavei a avut loc în decembrie 1988, iar durata de viaţă a fost extinsă până cel puţin în 2033.

Vă recomandăm și:

Puteți urmări știrile Constanța 100% și pe Google News.

energia residence
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.