Cel puţin 160.000 de dosare aparţinând fostei Securităţi au fost distruse

Cel puţin 160.000 de dosare aparţinând fostei Securităţi au fost distruse, unele la Revoluţia din 1989, a declarat Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), precizând că ordinul de distrugere a venit la nici o oră după ce familia Ceauşescu a fugit cu elicopterul, pe 22 decembrie, la ora 13.

Germina Nagâţ a fost întrebată, duminică, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, dacă există o statistică referitoare la numărul de dosare ale fostei Securităţi distruse înainte de Revoluţie, până în 22 decembrie.

„Ce pot să vă spun este că e o bază de date la investigaţii, care şi ea s-a construit prin 2015, 2016 cu persoane ale căror dosare au fost distruse. Nu dosare, ci persoane, care trecea de 160.000 de înregistrări, dar asta nu înseamnă că sunt toate şi nu ştim câte ar mai putea fi. Noi am făcut baza asta, adică colegii au făcut-o din procese verbale de distrugere”, a explicat reprezentanta CNSAS.

Întrebată dacă sunt 160.000 de dosare distruse, Germina Nagâţ a răspuns:

„Da, mai mult, cu siguranţă, cel puţin sunt, da. Vorbim de persoane pe numele cărora s-au distrus nişte dosare. Unele în 1989 şi asta rezultă din procesul verbal, sunt datate. În timpul Revoluţiei. Ştiţi când a venit ordinul de distrugere, la o oră, nicio oră după ce s-a ridicat elicopterul. Pe 22 decembrie, la ora 13”, a precizat Germina Nagâţ.

Ea a mai fost întrebată dacă acest ordin a venit de la Iulian Vlad.

„Iulian Vlad a negat tot timpul, dar probabil că a minţit. S-a dus către toate judeţenele de Securitate la telefon, deci telefonic. A fost un ordin telefonic. Oamenii au notat că au primit ordinul telefonic şi au distrus. Ce era în fişete, s-a dus, tocat, s-au ars”, a mai declarat Germina Nagâţ.

a afirmat că au fost primite puţine dosare de la SIE, de la Ministerul Apărării şi de la Ministerul Afacerilor Interne, precizând că trebuie deschis acest front şi că trebuie recuperat ceea ce este de recuperat.

Despre arhivele pe care ar trebui să le trimită la CNSAS, SIE, Armata

„De la SIE avem 20.000 de cote. Nu ştim câte sunt asta din total. Nu avem un bilanţ la nivelul anului ’90, Ce a lăsat SIE în arhivă ca să ştim? Ne-au dat jumate, ne-au dat un sfert, nu ştim. La MApN, de la Direcţia a lV-a, avem iarăşi foarte puţine dosare de urmărire, 400 şi ceva. Le găsiţi în raportul CNSAS, este ridicol. Vă daţi seama că nu puteau fi doar atâţia urmăriţi. De la MAI avem această imensă problemă cu arhivele fostelor miliţii, unde, la ţară, Miliţia făcea treaba Securităţii. Erau recrutaţi şi se ţinea legătura cu ei de către postul de miliţie. Plus anchetele de miliţie care deghizau cazuri politice. Deci, va trebui să începem să deschidem frontul ăsta şi să recuperăm ce e de recuperat, pentru că ţine de represiune şi de poliţie politică, nu ţine de dreptul comun, de fapte de drept comun. Mai e mult de lucru, din păcate”, a mai spus Germina Nagâţ.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

A murit mușcată de rechin într-o stațiune din Egipt

Sun Jul 3 , 2022
Guvernoratul Mării Roşii din Egipt a emis vineri un ordin privind închiderea mai multor plaje de la Marea Roşie după ce o femeie austriacă, în vârstă de 68 de ani, a fost ucisă în urma unui atac comis de un rechin în dimineaţa acelei zile în apele Golfului Sahl Hasheesh, […]