Centrala Nucleară de la Cernavodă, profit fabulos: 6,7 milioane lei în fiecare zi

centrala nucleară cernavodă
Pupitru de comandă în interiorul Centralei Nucleare Cernavodă. Foto: Cristian Hagi

Societatea Națională Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a raportat pentru primele șase luni un profit net de 1,2 miliarde de lei, triplu față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor prezentate de companie. Asta înseamnă o medie de circa 6,7 milioane de lei pe zi, în fiecare zi, adică aproape 280.000 de lei pe oră.

„În perioada de 6 luni incheiata la 30 iunie 2022, SNN a obtinut un profit net de 1.220.792 mii lei in creștere cu 216,8% fata de perioada similara a anului trecut. Rezultatul din exploatare (EBIT) a înregistrat o creștere cu 208,8%, iar EBITDA o creștere cu 133,1% fata de aceeași perioada a anului anterior”, anunță compania într-un comunicat.

Compania și-a triplat profitul în condițiile în care a vândut mai puțină energie electrică, totul pe fondul creșterii prețurilor.

„În semestrul I 2022, față de semestrul I 2021, societatea a vândut o cantitate totală de energie electrică mai mica cu 5,1%, pe seama unei producții de energie electrica mai mica cu 2,3%, determinată de faptul că în anul 2022 a avut loc oprirea planificata a Unității 1, cu o durata mai lunga decat oprirea planificată a Unității 2 din anul 2021. Cantitatea de energie electrică vândută pe piața concurentiala a contractelor bilaterale a scazut cu 4,6% fata de aceeași perioadă a anului anterior, în condițiile înregistrării unui preț mediu de vânzare pe această piață mai mare cu 132,6% (pret fara Tg). Cantitatea de energie electrica vanduta de SNN pe piața spot (PZU si PI) în semestrul I 2022 a scazut cu 7,7%, în condițiile înregistrării unui preț mediu de vânzare pe această piață mai mare cu 179,0% (pret fara Tg)”, arată compania.

Prețul mediu de vânzare a energiei în piața de contracte bilaterale (inclusiv cele negociate) a fost de 534 lei/MWh, iar prețul mediu de vânzare pe piețele spot (PZU și intrazilnică) a fost de 1.024 de lei/MWh.

Compania a plătit un impozit suplimentar de 585 de milioane de lei, în condițiile în care prețul mediu realizat a fost de 615 lei/MWh.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Stelian Ion anunță introducerea abonamentelor de parcare în Constanța pentru toate zonele

Fri Aug 12 , 2022
Proiectul de modificare a regulamentului parcărilor din Constanța și Mamaia a intrat, în sfârșit, în consultare publică, a anunțat, vineri, pe pagina sa de Facebook, parlamentarul USR Stelian Ion. „Consilierii USR finalizaseră aceste propuneri de modificare încă din luna mai, înante de începerea sezonului estival, așa cum ar fi fost […]
stelian ion usr