Centrul Pompidou din Paris, renovat cu 200 milioane euro. Se va închide pentru 3 ani

Centrul Pompidou

Centrul Pompidou din Paris, unul dintre cele mai importante muzee de artă modernă şi contemporană din lume şi, totodată, unul dintre cele mai originale spaţii arhitecturale din capitala Franţei, se va închide la sfârşitul anului 2023 pentru ample lucrări de renovare, care vor dura până la începutul anului 2027, informează AFP.

“Am avut pe masă două opţiuni, una consta în restaurarea Centrului menţinându-l deschis, cealaltă viza închiderea sa completă. Am ales a doua variantă, pentru că se va dovedi mai scurtă ca durată şi puţin mai ieftină”, a declarat ministrul francez al Culturii, Roselyne Bachelot, pentru cotidianul Le Figaro.

În acest muzeu naţional de artă modernă, inaugurat în 1977 în centrul capitalei franceze, astfel de lucrări extinse nu au avut loc niciodată. Costul lor a fost estimat la aproximativ 200 de milioane de euro, au precizat reprezentanţii Centrului Pompidou. Lucrările vor demara spre sfârşitul anului 2023 şi se vor încheia la finalul lui 2026, centrul urmând să fie redeschis în prima parte a anului 2027, pentru a marca cea de-a 50-a sa aniversare.

“Nu este uşor să anunţi o închidere într-o perioadă în care eşti deja închis”, a recunoscut preşedintele Centrului Pompidou, Serge Lasvignes. El a ţinut să reafirme şi anumite asigurări, spunând că “principiul general este acela că nu vor exista concedieri” în rândul celor aproximativ o mie de angajaţi ai centrului.

La finalul unor consultări începute în 2011, Ministerul Culturii din Franţa a aprobat sâmbăta trecută schema generală a lucrărilor de renovare a acestei clădiri cu o arhitectură unică, dominată de tuburi şi schele uriaşe din oţel. Astfel, lucrările vor dura doar trei ani, în loc de şapte ani dacă închiderea Centrului Pompidou ar fi fost una parţială. Ele vor include îndepărtarea azbestului, renovări complexe pentru a răspunde normelor de securitate, normelor tehnice, de combatere a incendiilor, pentru a permite realizarea unor economii de energie şi a unui acces mai bun pentru persoanele cu handicap.

Serge Lasvignes, al cărui mandat se va încheia la jumătatea anului 2021, speră că “un centru complet nou, cu noi propuneri adresate publicului larg, va determina o creştere a numărului de vizitatori”, în condiţiile în care închiderea centrului va duce şi la o reducere a unora dintre costuri. “Va trebui să găsim finanţare. Nu avem aceste mijloace din resurse proprii, deci acest lucru înseamnă că va trebui să existe credite de stat şi va trebui să găsim formule de mecenat, să facem apel la resurse speciale. Imaginea unui nou Centru Pompidou poate să le intereseze pe marile companii”, a precizat Serge Lasvignes.

Biblioteca (BPI), principala sală de lectură publică din Paris, va dispune de un spaţiu provizoriu, cu o suprafaţă cuprinsă între 7.000 şi 10.000 de metri pătraţi. Susţinerea Centrului Pompidou-Metz va fi consolidată. Centrul de conservare şi de creaţie din Massy, o localitate din Regiunea Pariziană, se va deschide în decembrie 2025 şi va include un spaţiu pentru expoziţii şi activităţi pluridisciplinare amenajat pe o suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi. Preşedintele Centrului Pompidou va propune în diverse medii o serie de expoziţii-cheie pentru a consolida prezenţa acestuia pe plan internaţional, în afara centrelor afiliate ce există deja în Shanghai, Malaga şi Bruxelles.

Serge Lasvignes consideră că strategia cea mai potrivită este aceea care se va baza într-o manieră mai consistentă pe “amprenta Pompidou”: pluridisciplinaritate şi angajament în marile dezbateri care au loc în rândul societăţii – egalitate, lupta împotriva discriminărilor, schimbările climatice.

Sursa: Agerpres

Zen ResidenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Salariile la stat au explodat! Românii sunt ca pasagerii de pe Titanic

Tue Jan 26 , 2021
Salariile de la stat explodează bugetul, iar sporurile aferente îl vor îngropa, atrage atenția analistul politic Cozmin Gușă. Acesta a publicat mai multe sume din care reiese că salariul mediu este peste 1.500 de euro. Pe listă se află și Consiliul Județean Constanța, cu un salariu de 10.902 lei, mai […]
Cozmin Gusa