Cetățean în țara lui Superman

Florin Cîțu în rol de Superman. Sursă foto: printscreen Instagram

Secvența 1

Șapte oameni au ars de vii, în paturile din secția de Terapie Intensivă a unui spital din Constanța. Ne întrebăm, îngroziți, nu dacă, ci unde va avea loc următoarea tragedie de acest gen.

Secvența 2

Prețul gazului a crezut în mod accelerat, ajungând de patru ori mai mare decât era iarna trecută. Pentru că nu pot crește subvenția acordată furnizorilor, 27 de municipii sunt în pericol de a rămâne fără căldură şi apă caldă în sezonul rece.

Secvența 3

Ați pus combustibil în mașină recent? Motorina este undeva la 6,4 lei litrul. Să spunem bine că e, încă. Uitați-vă la ce se întâmplă în Anglia.

Secvența 4

O bancă comercială, deținută de austrieci (nimeni nu-i perfect) anunță o inflație de 7,3% în România, cu mult peste ținta BNR, de 5,6%, care era și așa mare. Ce iei pe mere nu-ți mai ajung de pere.

Secvența 5

Mașină comandată în luna mai. Nu va mai ajunge în acest an. Nu există piesele necesare, pe planeta asta, pentru a construi mai repede. Acum, majoritatea dealerilor trec în contracte, la termen de livrare, un cuvânt care nu a mai fost folosit până acum: „nelimitat”.

Secvența 6

Salariile profesorilor nu se mai măresc, așa cum spune legea. Se amână undeva, anul viitor.

Secvența 7

Suntem pe penultimul loc în Europa la vaccinare. Alte țări renunță cu totul la restricții, noi ne pregătim de ce e mai rău. Și economic, și social.

Secvența 8

Peste 450.000 de angajați din IT şi din construcții ar putea rămâne fără scutirile de taxe. În plin val patru al pandemiei, ministrul finanțelor mai lansează o criză: vrea să elimine facilitățile pentru angajații din IT și construcții.

Secvența 9

Gigantul spaniol Inditex, proprietarul Zara și al altor branduri mari de modă, și-a închis toate fabricile din România. Și nu e singurul exemplu. Am rămas numai piață de consum.

Secvența 10

Cafeaua pe care o cumpăr de obicei de la un magazin din Constanța s-a scumpit cu 35% din vară până în toamnă.

Secvența 11

Datoria externă totală a României, publică şi privată, a crescut în perioada ianuarie-iulie 2021 cu 6,05 mld. euro, la un total de 131,98 miliarde euro, din care datoria publică directă a fost de 60,2 miliarde euro, în creștere cu 2,94 mld. euro față de finalul anului trecut, când a înregistrat valoarea de 57,3 miliarde euro, arată datele publicate luni de BNR.

Secvența 12

România se clasa pe locul 2 în rândul țărilor în care pandemia a afectat capacitatea de angajare a tinerilor #NEET – persoane neangajate cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani –, la începutul lui 2021, arată datele Eurostat. Mai precis, rata șomajului NEET în România a crescut cu 5,3% față de ultimul semestru din 2019. 

Ar putea fi zeci de alte secvențe din țara aceasta a lui Superman, adică a premierului Florin Cîțu, căci lui îi place să se compare cu eroul imaginar.

Nu toate cele de mai sus se întâmplă din cauza premierului, ci și din cauza unui context mondial complicat, marcat de o pandemie prelungită, de creșteri fără precedent la energie, de o penurie greu de imaginat de materie primă, etc.

Când scenariul e atât de negru însă, poate ar fi mai bună puțină realitate, în locul declarațiilor care ne anunță vă vin vremuri fantastice.

Pentru noi, oamenii simpli, urmează o iarnă grea și un viitor apropiat fără prea multe speranțe de mai bine.


energia residence
sprijina-jurnalismul-independent

2 comentarii

 • Secvența 1 – Buna observatie !
  Secvența 2 – Buna observatie !
  Secvența 3 – Deranjeaza capitalismul ? Regula de aur: cerere/oferta
  Secvența 4 – Buna observatie !
  Secvența 5 – Asa se intampla cand multinationalele pentru profit si-au gasit/construit furnizori dubiosi.
  Calitatea din piata auto este in scadere de 10-15 ani.
  Secvența 6 – Trebuie sa beneficieze de marire de salariu profesorii cu rezultate pedagogice ( nu ma refer la olimpici)
  Secvența 7 – Oglinda nivelului de cultura
  Secvența 8 – Care e problema ? Din moment ce aceste ramuri sunt prospere, trebuie sa inceapa sa plateasca taxe, cum platesc toti.

 • Secvența 9 – Nu e neaparat rau ca Zara inchide fabricile, industria textila se muta cand nu mai poate atrage forta de munca ieftina.
  Secvența 10 – Iarasi, cerere si oferta, off…
  Secvența 12 – Buna observatie ! Economia Romaniei este fragila si lipsita de elasticitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.