Cetățile romane și grecești din Dobrogea, puse în valoare de Consiliul Județean

Cetatea Capidava. Foto: Matca Vision Studio, iunie 2020
Cetatea Capidava

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului „a creat un sistem voluntar de recunoaștere a Rutelor Cultural Turistice, dezvoltate de organizațiile din domeniul turismului/culturii sau de autoritățile publice locale, pe plan local/regional/național  pentru dezvoltarea și promovarea turismului cultural, certificate de Consiliul Europei”. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului este membru al Acordului Parțial Extins, conform Legii nr.59/2013, privind Rutele Culturale certificate de Consiliul Europei.

Consiliul Județean Constanța prin Direcția de Turism și Coordonarea Instituțiilor de Cultură Subordonate a fundamentat și întocmit documentația în vederea obținerii recunoașterii Rutei Multi-Culturale Ecoturistice „De la Cetățile Romane de pe Limesul Dunărean la Cetățile Grecești de la Pontul Euxin, prin rezervațiile naturale din Dobrogea”.

Urmare a acestui fapt, Ruta Multi-Culturală Ecoturistică a fost recunoscută de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, pe data de 03 iunie 2021, drept Rută Cultural Turistică dezvoltată pe plan regional, fiind promovată atât pe site-ul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, cât și pe site-ul Consiliului Județean Constanța.

Această nouă rută atinge cele mai reprezentative obiective turistice culturale și ecoturistice din județul Constanța și include vizitarea: obiectivelor turistice culturale, istorice, arheologice, baze de tratament și SPA-uri, trasee cicloturistice, parcuri de aventură și distracție, parcuri acvatice și nautice, centre de echitație, centre sportive, bălți de pescuit precum și alte obiective turistice.

Efectele dorite în urma obținerii certificării constau în punerea în valoare a patrimoniului istoric și cultural, precum și dezvoltarea turismului și stimularea dezvoltării  economice și sociale locale.

Reamintim că, în anul 2020, Consiliul Județean Constanța a mai obținut pe baza documentațiilor depuse, recunoașterea și certificarea în sistemul european la nivel regional, a altor patru Rute Cultural Turistice în județul Constanța, respectiv:

  • Ruta “Cetăților Antice în județul Constanța” – ruta arheologică (istorică);
  • Ruta „Credinței și a Speranței în județul Constanța” – ruta religioasă;
  • Ruta „Istorie, Spiritualitate și Artă în județul Constanța” – ruta muzeelor;
  • Ruta „Pe urmele lui Dionysos între Dunăre și Marea Neagră” – ruta vinului.

Programul privind rutele culturale a fost creat în anul 1987, având ca obiectiv evidențierea existenței unui patrimoniu european comun. Dezvoltarea rutelor culturale reprezintă un concept complex, ce îmbină punerea în valoare a obiectivelor de patrimoniu, culturale, de artă, a moștenirii istorice, cu dezvoltarea turismului și stimularea dezvoltării economice și sociale locale. Rutele sunt folosite ca instrumente pentru promovarea și dezvoltarea produsului turistic, cu componentă culturală și canale pentru comunicare, prin schimburile de bune practici.

Mai multe informații cu privire la aceste rute cultural turistice, pot fi consultate pe site-ul Consiliului Județean Constanța, accesând următorul link: http://www.cjc.ro/sectiune.php?s=175

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Grădina Senzorială „Adi Bărar” a CSEI Maria Montessori, inaugurată oficial

Fri Jun 4 , 2021
Un proiect susținut de membrii trupei CARGO – ambasadorii Campaniei Music for Autism, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Consiliul Judeţean Constanţa, s-a concretizat astăzi prin inaugurarea Grădinii Senzoriale „Adi Bărar”, ce poartă numele regretatului lider și fondator al trupei Cargo. La inaugurare au participat atât membrii trupei […]