Cico Dumitrescu, controversat și după moarte. De ce sunt supărați revoluționarii din Constanța

Cico dumitrescu

Cico Dumitrescu este controversat chiar si după ce a murit.

Consiliul Director al Asociației de Revoluționari „Revoluția din 1989“ Constanța i-a adresat o scrisoare de protest primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău. Aceștia iau act „cu profundă indignare” de existența, în orașul Constanța, pe clădirea situată pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 21, a unei plăci de marmură pe care este inscripționat textul:

„În această casă a locuit în perioada 1958-1960 amiralul Emil „Cico” Dumitrescu, cadru militar cu rol important în Revoluția din decembrie 1989.”

Revoluționarii consideră acest lucru revoltător.

În acest context, vă reamintim că numitul la care se face referire, decedat la data de 17 ianuarie 2019, a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de crime împotriva umanității. (…).
Luând act de gravitatea acestei situații, considerăm că este indamisibil, revoltător și constituie un afront pentru revoluționarii Asociației noastre, dar și pentru cetățenii orașului Constanța, ca un asemenea personaj să fie menținut în atenția opiniei publice, motiv pentru care ne exprimăm PROTESTUL și vă solicităm să dispuneți măsuri ferme și urgente de îndreptare a situației.

Gheorghe Turcu, președintele Asociației Revoluția din 1989 Constanța

În iunie 2018, preşedintele României, Klaus Iohannis, a avizat începerea urmăririi penale a lui Emil Cico Dumitrescu, cercetat în dosarul Revoluţiei pentru crime împotriva umanităţii. În acest dosar, este urmărit penal şi fostul preşedinte Ion Iliescu, pentru infracţiuni contra umanităţii, el fiind acuzat că a acceptat şi oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut „un evident caracter diversionist”. Despre Ion Iliescu şi Emil Cico Dumitrescu, procurorii militari au precizat că au contribuit la amplificarea psihozei privind pretinsa existenţă a unor terorişti la nivelul Capitalei în decembrie 1989.  

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis ministrului justiţiei cererea de urmărire penală faţă de domnul Dumitrescu (Cico) Emil, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 11/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunii contra umanităţii, prevăzută de art. 439 alin. (1) lit. a), g), i) şi k) Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul prevederilor art. 109 alin. (2) teza întâi din Constituţia României, republicată, ale art. 12 şi art. 18 din Legea nr. 115/1999, precum şi a celor reţinute prin Deciziile Curţii Constituţionale nr. 93/1999, nr. 665/2007 şi nr. 270/2008”.

Administraţia Prezidenţială

Procurorii militari spun că Dumitrescu a lansat personal prin intermediul TVR (începând cu 22 decembrie 1989, orele 14.25) informaţii false, cu caracter diversionist, care au avut drept efect instaurarea la nivelul întregii ţări a psihozei fenomenului terorist, care au avut drept consecinţă pierderi de vieţi omeneşti, vătămări corporale şi lipsirea de libertate a numeroase persoane. El a făcut parte din comandamentul militar existent în TVR, iar din această poziţie a desfăşurat activităţi care au avut drept efect intensificarea psihozei cu privirea la activitatea elementelor teroriste, potrivit procurorilor.
Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Următorul articol

Decebal Făgădău n-a scos Constanța din noroaie

mie feb. 20 , 2019
Viorica Dăncilă n-a trecut niciodată prin cartierul Compozitorilor din Constanța. Dacă ar fi făcut-o, cu siguranță nu ar mai fi spus că a scos România din noroaie. I-ar fi fost rușine de o așa minciună. Colegul de partidul al premierului Dăncilă, mă refer aici la Decebal Făgădău, președintele Organizației Municipale […]

V-ar putea interesa și: