Cinci personalități marcante ale teatrului mondial vin în orașul Ovidiu

Cinci personalități marcante ale teatrului mondial vin în orașul Ovidiu

În săptămâna 19-24 septembrie 2022, în orașul Ovidiu are loc programul internațional de scenografie, etapa întâi a festivalului DebutanT.

Tema propusă este METAMORFOZE, amintind desigur de una dintre cele mai influente opere-rădăcină ale culturii occidentale, Metamorphōsēs, a poetului latin exilat la Tomis, Publius Ovidius Naso. De asemenea, tema aleasă pune un accent sporit pe abordări ce evidențiază concepte de circularitate în artă și invită artiștii participanți și publicul la un dialog despre responsabilitate și sustenabilitate.

Aflat la a șaptea ediție, festivalul DBUTANT este conceput să funcționeze ca un motor de căutare și promovare a artiștilor aflați la început de drum. În fiecare an festivalul pune în valoare tineri profesioniști ce activează în alt domeniu teatral, respectiv actorie, regie, dramaturgie, coregrafie și scenografie. Ediția de anul acesta se adresează pentru a doua oară scenografiei. Festivalul este o inițiativă a Teatrului „Andrei Mureșanu” Sf. Gheorghe iar începând din 2020 are ca partener Teatrul de Stat Constanța.

Programul internațional de scenografie, prima etapă a festivalului, reunește la Ovidiu 21 de tineri scenografi, arhitecți și designeri din România, Grecia, Franța și Ungaria. Timp de o săptămână, aceștia vor crea instalații de artă cu caracter teatral-performativ, sub îndrumarea a 5 mari maeștri internaționali ai teatrului. Mentorii tinerilor scenografi care vor crea și lucra la Ovidiu sunt:

Jean-Guy Lecat (FR) – scenograful de peste un sfert de deceniu al legendarului regizor englez, Peter Brook.

Nic Ularu (RO, SUA) – scenograf, regizor și profesor român, stabilit în SUA, premiat OBIE pentru merite deosebite în spectacole OFF-Broadway.

Carmencita Brojboiu (RO) – scenografă română din Constanța, cu un palmares de sute de spectacole realizate în marile teatre ale țării și premii importante pentru scenografie.

Paweł Dobrzycki (PL) – scenograf, arhitect, pictor și profesor la Academia de Arte Frumoase din Varșovia, creator a peste 280 de producții scenice în teatre și opere din Polonia și din străinătate.

Helmut Stürmer (DE, RO) – personalitate marcantă a scenografiei internaționale, cu sute de scenografii, atât în teatru, cât și în film. Pe lângă multe alte spectacole memorabile a creat scenografia faimosului „Faust” de la Sibiu, în regia lui Silviu Purcărete.

Creațiile realizate în Programul internațional de scenografie vor fi expuse publicului pentru o singură zi, pe data de 24 septembrie în cadrul unui vernisaj gală ce va transforma White Park Ovidiu într-un spațiu expozițional urmărind astfel să promoveze identitatea, valorile și patrimonial local reinterpretate prin instalații artistice.

Procesul de creație se va desfășura on site și va fi deschis publicului interesat.

Instalațiile create vor fi documentate și expuse integral sau parțial, însoțite de video, fotografii, schițe și machete, într-o expoziție de scenografie itinerantă. Aceasta va fi vernisată la Sfântu Gheorghe, în cadrul celei de-a doua etape a Festivalului DebutanT – Spectacole în competiție dar și la București, în cadrul Climate Change Summit, desfășurat la Teatrul Odeon și ulterior în galeria Goethe Institut.

ORGANIZATORI: Teatrul de Stat Constanța, Primăria Ovidiu, Teatrul „Andrei Mureșanu” Sf. Gheorghe

FINANȚATORI: AFCN, Consiliul Județean Constanța (prin Teatrul de Stat Constanța)

PARTENERI: : Centrul Român OISTAT, Goethe-Institut București, BRD – Groupe Société Générale, Carrefour România, Clubul Sportiv Sepsi OSK Sf. Gheorghe, Asociația Șpraiț.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

RAJA lucrează la foc continuu pentru a repara avaria care a afectat o parte din municipiul Constanța, dar și Cumpăna, Agigea, Lazu și Eforie Nord. Când vine apa FOTO

Wed Sep 14 , 2022
RAJA lucrează la foc continuu pentru a repara avaria de pe bulveardul Aurel Vlaicu din municipiul Constanța. Cele 6 echipe de intervenție dotate cu toate utilajele necesare (wome, vidanje, săpător, macara, etc.) lucrează la foc continuu de seara trecută, de la ora 21.00. S-a reușit decopertarea zonei avariate, prin spargerea […]