Cine are interes ca tătarii să nu mai fie reprezentați în Parlament?

gelil-eserghep
Gelil Eserghep, președintele UDTTMR

Tătarii din România riscă să nu mai fie reprezentați în Parlament, în următorii patru ani.

”Nici în ultimii patru ani nu am fost, pentru că deputatul Amet Varol nu a făcut nimic pentru comunitate”, a pus punctul pe i președintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco Musulmani din România (UDTTMR).

Cum s-a ajuns în această situație unică în ultimul sfert de veac? În primul rând, s-a ajuns aici pentru că Legea 58/2015 lasă deschise anumite portițe, are niște hibe. Așa se face că în acest an au fost depuse două liste: una din partea UDTTMR, semnată de președintele Gelil Eserghep, și una din partea actualului deputat Amer Varol, semnată de un anume Gelal Nagi. Cu două liste în față, reprezentanții Biroului Electoral Central au luat decizia să se adreseze instanței. Nu au anunțat însă uniunea în două zile că lista e respinsă (adică în termenul legal), ci în 10 zile. Dacă s-ar fi știut din timp, s-ar fi acționat altfel și nu s-ar fi ajuns aici.

A fost posibil acest lucru și din cauza actualului deputat Amet Varol, care acum patru ani a ajuns parlamentar fiind susținut de uniune, prin aceeași procedură pe care acum o respectă.

În al treilea rând, s-a ajuns aici și din cauza deciziei Curții de Apel, care a anulat ambele liste. Curios, însă, listele BEC fuseseră comunicate cu 12 ore înainte de decizia instanței. Premoniție, coincidență? ”Nu comentez hotărârile Nu vreau să comentez în nici un fel această situație. Am încredere în continuare în instituțiile statului”, a spus Gelil Eserghep, președintele UDTTMR.

De vină, spune Gelil Eserghep, este în parte și el însuși.

”Poate sunt și eu de vină că nu am fost de acord să candideze el. Trebuia să nu ascult glasul comunității și să îl las pe el. Am avut o propunere în acest sens”, a spus liderul tătarilor din România, care a precizat însă că nu a vrut să renunțe la anumite principii.

Curios este că o situație asemănătoare se regăsește și la comunitatea ucrainenilor. Și în cazul lor au fost depuse două liste, iar instanța a anulat ambele liste.

Evident, poate fi o simplă coincidență. Între cele două etnii există însă un numitor comun și acesta este Crimeea. Ucraina a devenit o a doua țară pentru tătarii din Crimeea, iar statul vecin cu noi este gazda congreselor mondiale susținute de tătarii de pretutindeni.

”Frații noștri din Crimeea sunt terminați. Noi suntem singurul lor far călăuzitor. Noi suntem singura care ne păstrăm tradițiile și limba. Credeți că țara aceasta, România pe care o lăudăm, ai cărei cetățeni loiali suntem, ne va lăsa baltă acum? Acestea sunt momente în care vom vedea cât de unită este această comunitate”, a spus Gelil Eserghep, președinte UDTTMR.

Lucrurile nu s-au terminat aici. Comunitatea tătară speră că se vor găsi soluții, iar avocații lucrează intens la acest lucru. Există și soluția ca un tătar să candideze pe locuri eligibile la un alt partid. De asemenea, parlamentarul comunității tătare i-a asigurat de tot sprijinul lor, la fel ca și cei ai altor comunități.

”Domnul Iusein de la comunitatea turcă a luptat mai mult pentru noi decât domnul Varol și a făcut multe lucruri concrete”, a spus Gelil Eserghep.

Mă întorc la întrebarea din titlu: cine are interes ca tătarii să nu mai fie reprezentanți în Parlament? Am sugerat câteva răspunsuri. Cheia este situația din Crimeea. Vă mai spun ceva. Imediat după conferința de presă susținută duminică la sediul UDTTMR, am primit un mesaj ca să mă anunțe că e scandal mare la uniune. Nu era nimic. Imediat după, însă, o mână de indivizi a venit să agite spiritele. Mi s-a spus că pentru detalii ar fi bine să sun la un anumit număr de telefon. La o simplă căutare pe Google am observat că acel nume este asociat unor firme deținute, cum altfel, de un membru al comunității tătare.

Tătarii trăiesc de mult pe aceste meleaguri și au învățat cu siguranță un proverb românesc: ”Ferește-mă, Doamne, de prieteni, că de dușmani mă feresc singur.”

Zen Residence
energia residenceOne thought on “Cine are interes ca tătarii să nu mai fie reprezentați în Parlament?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

EXCLUSIV. Circulația rutieră pe bulevardul Tomis, închisă. Se asfaltează

Tue Oct 25 , 2016
Lucrările de asfaltare a bulevardului Tomis, începute în campania electorală, vor continua la finalul acestei săptămâni. ”Dacă vremea este bună, vineri, 28 octombrie, asfaltăm porțiunea dintre piața Ovidiu și bulevardul Ferdinand”, a spus directorul general al SC Confort Urban, Viorel Farcaș. Pentru efectuarea lucrărilor, circulația rutieră va fi oprită în […]