
Facultatea de Matematică și Informatică (FMI) din cadrul Universitătii Ovidius din Constanța (UOC) va decerna joi, 22 septembrie 2022, titlul de „Doctor Honoris Causa” profesorului universitar doctor Vasile Berinde, informează conf. univ. dr. Aurelian Nicola, decanul FMI.
Potrivit sursei citate, festivitatea va avea loc de la ora 9.00, în Sala Senatului din Campusul universitar – Corp A (Aleea Universității, nr.1).
Prof. univ. dr. Vasile Berinde s-a născut la 22 septembrie 1955 în Budești, Maramureș, unde a studiat ciclul primar (1962-1970), apoi a urmat cursurile Liceului Liceul „Dragoș Vodă” din Sighetul Marmației (în perioada 1970-1971), și ale Liceului „Gheorghe Şincai”, din Baia Mare (1971-1974).
În perioada 1975 – 1979 a fost student la Facultatea de Matematică și Informatică, în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde, apoi, a realizat studiile doctorale (1990-1993).
Prof. univ. dr. Vasile Berinde a fost: matematician şi șef Oficiu de Calcul, Oficiul de Calcul al IMUAS (RAMIRA) Baia Mare, 1979-1990; director al Catedrei de Matematică-Informatică, Departamentul de Matematică şi Informatică, Facultatea de Ştiinţe, Universitatea de Nord Baia Mare, 1995-1997; decan, Facultatea de Știinţe Departamentul de Matematică şi Informatică, Facultatea de Ştiinţe, Universitatea de Nord Baia Mare, 1997-1999; directorul Școlii Doctorale de Matematică, Departamentul de Matematică şi Informatică, Facultatea de Ştiinţe, Universitatea de Nord Baia Mare, 2005-2014; director, Centrul de Cercetare „Matematici fundamentale şi aplicate” (recunoscut de CNCSIS ca centru de tip B, 2001), Universitatea de Nord Baia Mare, 2001-prezent.
În timpul carierei sale academice, prof. univ. dr. Vasile Berinde a colaborat cu numeroase grupuri de cercetare naționale și internaționale, participand la un număr important de stagii de cercetare științifică la universități din străinătate si din România.
De asemenea, prof. univ. dr. Vasile Berinde este editorul șef al revistei din zona roșie a UEFISCDI Carpathian Journal of Mathematics și editor/membru în consilii editoriale ale unor reviste de specialitate cu circulație internațională.
De-a lungul carierei sale, prof. univ. dr. Vasile Berinde a publicat peste 230 de articole științifice, două monografii tipărite sub egida unor consacrate edituri din lume – Birkhauser (2004), Springer (2007) – și este autorul a 19 cărți de specialitate sau cursuri universitare publicate în România.
De asemenea, prof. univ. dr. Vasile Berinde a participat cu lucrări la peste 180 de conferințe și congrese în țară și străinătate, a fost key note/plenary/invited speaker și, respectiv, membru în comitetul științific la peste 40 conferințe în țară și străinătate.
Prof. univ. dr. Vasile Berinde a fost director științific în cadrul unor proiecte de cercetare de interes național și internațional și, datorită bogatei sale activități ştiinţifice, a fost acceptat ca membru al unor renumite societăţi ştiinţifice şi profesionale de specialitate din România şi din străinătate: Societatea de Științe Matematice din România (1980-prezent); American Mathematical Society (1994-prezent); European Mathematical Society (1998-prezent); SINUS Association, etc..
Printre premiile, distincțiile științifice și titlurile primite de prof. univ. dr. Vasile Berinde se numără: premiul Distinguished Research Award of Technical University of Cluj Napoca (în anii 2020 și 2021); medalia și Certificatul centenar de onoare „Gazeta Matematică” ale SSMR (1995); Doctor Honoris Causa al Universității tehnice de stat din Donetsk, Ucraina.
Începând cu anul 1993, prof. univ. dr. Vasile Berinde a fost profesor invitat la numeroase universități din străinătate, unde a expus rezultatele cercetărilor realizate: Universiteit Brussel, Belgium, aprilie-iulie 1996, University of Rousse, Bulgaria, august 1997, Technical University Kosice, aprilie 2002, University of Miskolc, martie 2003, Universidad Catolica de Valparaiso, mai 2003, Universitatea Tehnică Lublin, aprilie 2004, International Center for Theoretical Phisics Trieste, noiembrie 2004, St. Istvan University Budapest, mai 2005, Technical University Kosice, aprilie 2007, Centre National pour la Recherche Scientifique, Paris, iunie 2007, Universitatea de Științe Aplicate Viena, aprilie 2008, International Center for Theoretical Phisics Trieste, mai-iunie 2008, Centre National pour la Recherche Scientifique, Paris, iunie-iulie 2008, University of Rousse, Bulgaria, februarie 2010, Technical University Kosice, iunie-iulie 2010.
Vasile Berinde a condus și Comisia de Matematică a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.
În septembrie 2018, noul ministru, Valentin Popa (Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava), a dat un nou ordin, OM nr. 5048/2018, prin care scotea din comisie câțiva membri, printre care doi profesori de la Universitatea din București de o calitate științifică excepțională (Prof. dr. Liviu Ornea și Prof. dr. Marian Aprodu) și pe președintele comisiei, și îl numea ca președinte pe Vasile Berinde, alt apropiat al cercurilor conduse de Daniel Breaz, scrie Edupedu.ro.
Iată ce scrie sursa citată despre activitatea acestuia:
„V. Berinde este cunoscut prin activitatea științifică concretizatӑ cu publicații numeroase, dar apărute în reviste irelevante sau cel mult modeste. Un fapt interesant este că o teză coordonată de V. Berinde fusese invalidată de comisie. Același ministru, Valentin Popa (Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava), a dat încă un ordin, OM nr. 5110/2018, prin care erau stabilite noi standarde pentru tezele de doctorat. La domeniul Matematică, standardele nu au ținut cont absolut deloc de propunerea făcută de comisie, ba chiar erau în spirit opuse, având un caracter totalmente cantitativ.
Mai jos, enumerăm unele probleme apărute după instalarea lui V. Berinde ca președinte al comisiei:
1. Maniera de lucru a lui V. Berinde a fost total inacceptabilă, în sensul în care toate deciziile importante au fost luate exclusiv de acesta, fără o consultare reală a membrilor comisiei ori cel puțin a vicepreședintelui acesteia Prof. dr. Constantin Zălinescu (Universitatea “Al. I. Cuza” din Iași). În particular, a numit singur toate comisiile de evaluare a tezelor de doctorat și nu a acceptat nicio sugestie primită.
2. Marea majoritate a tezelor de doctorat care fuseseră invalidate în timpul comisiei prezidate de Prof. dr. V. Brînzănescu, au fost validate în timpul președinției lui V. Berinde prin modificarea comisiei inițiale. În comisiile de evaluare a acestor teze V. Berinde a numit cam aceleași persoane ca în comisia inițială. Unele tezele au fost validate deși au fost semnalate (de membri ai comisiei care nu făceau parte din comisia de evaluare) greșeli grave. V. Berinde nu a ținut cont de aceste observații.
3. Până la instalarea lui V. Berinde ca președinte, comisia putea lua o decizie doar dacă în favoarea ei erau exprimate un număr de voturi de cel puțin jumătate plus unu din numărul total de membri, indiferent câți membri ai comisiei erau prezenți la ședință. V. Berinde ne-a comunicat că această regulă a fost modificată de Consiliul General (CG) al CNATDCU și că o decizie se poate lua dacă în favoarea ei sunt mai multe voturi decât împotriva ei, abținerile necontând. S-a ajuns astfel ca la o ședință a comisiei, la care au fost prezenți 12 din cei 17 membri, să se ia o decizie deși au fost doar 4 voturi pentru (restul fiind 1 vot împotrivă și 7 abțineri). Am solicitat un document (proces verbal sau orice fel de document oficial), unde să fie consemnată această hotărâre a CG, dar nimeni nu ne-a răspuns la solicitare.
Exemplu: Profitându-se de modalitatea de numărare a voturilor de mai sus, au fost avizate Școlile Doctorale de Matematică de la Oradea și de la Sibiu; acestea primiseră aviz negativ anterior în comisie.
Un alt exemplu al manierei de lucru necorespunzătoare a lui V. Berinde: în comisie s-au discutat și au fost avizate cu largă majoritate noi standarde minimale pentru tezele de doctorat, care să le înlocuiască pe cele toxice dictate de Minister în septembrie 2018. Cu toate acestea, V. Berinde ne-a anunțat că va susține în CG alte standarde minimale, și nu pe cele propuse de comisie. Nu știm ce s-a întâmplat în CG al CNATDCU, dar standardele au rămas cele din septembrie 2018.
Situații de conflict de interese: comisia a primit pentru analiză o teză de doctorat refăcută, invalidată anterior, unde V. Berinde (conducătorul de doctorat) a numit comisia de evaluare, fiind în conflict de interese. Cu toate acestea nu a acceptat să-l delege pe vicepreședintele comisiei să numească această comisie de evaluare, stabilind-o singur, fără nicio consultare. Situația s-a repetat cu alte două teze în ale căror comisii de susținere fusese membru V. Berinde, una dintre acestea invalidată inițial în configurația inițială a comisiei de matematică a CNATDCU.”
Foto: http://utcluj.ro/