Cine (nu) a salvat Cazinoul din Constanța?

Cazinoul din Constanța va fi salvat. A fost semnat contractul pentru reabilitare, proiectanții au început să muncească, iar schelele se vor amplasa, în mod normal, în circa trei luni.

Între timp, politicienii fac ce știu cel mai bine: trag turta pe spuza lor. Primarul a făcut o conferință de presă cu câteva ore înainte de sosirea premierului liberal, acesta nu l-a invitat pe primar la vizita pe care a efectuat-o, spunând că putea veni oricine.

Mi-a atras atenția unui posibil candidat la Primăria Constanța, Ovidiu Cupșa. A scris, pe pagina sa de campanie, că a cerut să nu se vândă Cazinoul, a reiterat acest lucru și într-o emisiune la Dobrogea TV.

Iată declarația sa de pe Facebook:

„În 2011 Primăria voia să vândă Cazinoul.
Astăzi CNI îl reabilitează.
Am cerut atunci să nu se vândă, alături de colegii mei consilieri PNL și alte persoane publice.
Faptul că am mediat atunci personal soluția predării Cazinoului la CNI, pentru reabilitare, s-a dovedit a fi o decizie inspirată.”

Se referea la ședința de consiliu local din 8 iulie 2011 când s-a pus în discuție vânzarea clădirii. Radu Mazăre propusese vânzarea către un investitor privat, care urma să îl reabiliteze și să-l introducă în circuitul turistic. Nu îmi aduceam aminte discuțiile în amănunt, dar am consultat procesul verbal al ședinței.

Mi-am adus aminte că am fost la ședință. Am consultat procesul verbal întocmit atunci, pentru a vedea cine s-a opus și cine nu, cum au stat lucrurile de fapt. Surpriză. Realitatea din 2011 este puțin diferită decât cea prezentată în 2020.

O precizare: în iulie 2011, PSD și PNL nu erau în opoziție, ci în alianță. În februarie 2011 se formase USL, care funcționa de minune la Constanța, unde liderii celor două partide, Radu Mazăre și Puiu Hașotti, se pupaseră în public.

Iată cum au stat lucrurile.

Președintele de ședință, Răducu Popescu, propune începerea lucrărilor. Ovidiu Cupșa ia cuvântul și spune următoarele:

„Domnule preşedinte, înainte de a supune la vot, vă solicităm, dacă se poate, să retragem şi punctul nr.19 cu vânzarea Cazinoului, nu pentru a nu fi împotrivă sau de acord, dar pentru a-l pune într-o dezbatere publică, pentru că, bănuiesc că…”

Sunt singurele cuvinte pe care le scoate Ovidiu Cupșa în acea ședință. Așadar, nu spune că se opune vânzării, ci dimpotrivă, că nu este nici împotrivă, nici de acord, dar cere dezbatere publică.

Ex foto: Extras din procesul verbal al ședinței de consiliu local din 8 iulie 2011

În sală se fac niște comentarii. Decebal Făgădău propune să se înceapă cu acest punct. Răducu Popescu citește propunerea de vânzare, prin licitație publică, a Cazinoului.

Intervine consilierul Constantin Matei, PNL. „Noi v-am sugerat, totuşi, dacă putem să-l amânăm…”

Radu Mazăre, care tăia și spânzura în Constanța și în Consiliul Local, este, surprinzător de acord. Iată ce spune:

„Vă rog, domnu’ consilier, luaţi şi un microfon. Am să fac şi eu vorbire despre acest punct, la sfârşit. Vreau să, înainte de a-mi exprima poziţia, să vă aud punctele de vedere pentru că înţeleg că e un proiect de hotărâre care a suscitat oarecare discuţii, interese, puncte de vedere diferite şi atunci, vreau să le ascult pe ale dumneavoastră pentru a mi le expune şi eu pe ale mele în finalul dezbaterilor. Vă rog!”

O paranteză: în timpul unei emisiuni pe care o făceam cu Radu Mazăre, mi-a spus, la un moment dat, că a luat o anumită decizie pentru că este primar, pentru că oamenii l-au ales să ia decizii. În aceeași emisiune, puțin mai târziu, a spus că nu a decis el, deși este primar, pentru că i se pare că este important să consulte oamenii. Nu, Radu Mazăre nu avea Alzheimer, ci știa să scoată castanele din foc nu cu mâna lui, ci cu mâna consilierilor. Știe toată lumea că, atunci când voia să ia o decizie, nu asculta părerea consilierilor de opoziție, fie și pentru simplul motiv că avea majoritate absolută în consiliu.

Revenind la ședința din 2011: Mazăre ascultă părerile liberalilor, ba chiar și pe cea a lui Gigi Chiru în calitate de cetățean (era atunci președintele PDL). Interesant este că s-a votat dacă să i se dea cuvântul. Consilierii nu votează, inițial, apoi votează, dar s-au înregistrat numai 3 voturi pentru. Surprinzător (sau nu), intervine Mazăre: „Lăsaţi-l, domn’e, să vorbească…”. Se votează din nou, Chiru ia cuvântul și vorbește câteva minute. El este cel care cere explicit să nu se vândă Cazinoul.

„Românii, dintotdeauna, s-au jertfit pentru simboluri şi noi, constănţenii, cred că putem face dovada că suntem suficient de înţelepţi să nu vindem un astfel de simbol. Pentru că, o dată declanşată această procedură astăzi, dacă dumneavoastră veţi adopta un astfel de proiect, o să vindeţi şi Muzeul de Arheologie, o să vindeţi şi statuia lui Ovidius, o să vindeţi şi celelalte monumente istorice ale oraşului.”

Consilierii PSD sunt revoltați de ceea ce aud. Decebal Făgădău spune că „nu suntem la un festival al berii” și îi ia la mișto pe cei cu păreri opus: „Văd că. mai nou, cineva vrea să salveze Cazinoul, cineva vrea să salveze Peninsula, cineva vrea să salveze Constanţa…În curând o să se transforme în… Bruce Willis, să salveze planeta, dar ăsta este un film prost pe care l-am văzut cu toţii. Pentru că în spate se ascunde: muncă, voinţă, ştiinţă şi bune intenţii!?! Ori, n-am văzut, în demersurile la care am asistat, niciuna din aceste…haideţi să-i spunem motivaţii.”  Felix Stroe punctează: „Când cineva cumpără un pepene, îl duce acasă şi îl mănâncă, însă, dacă cineva cumpără un Cazino, n-are cum să-l ia, să plece cu el.”

Radu Mazăre intervine și vituperează. Îl face pe Chiru bezmetic, zice că a spus bazaconii, îl acuză pe Băsescu că a vândut țara: „Băseşti ăştia vin şi ne dau hotărârile peste cap, că, vezi Doamne, “nu ne vindem ţara” şi la Bucureşti se vinde tot. Poate n-au înţeles că nimeni nu poate să ia Cazinoul şi să plece cu el în Papua Noua Guinee sau mai ştiu eu unde!”

Continuarea logică ar fi fost, nu-i așa, să meargă înainte cu proiectul de vânzare a Cazinoului. PSD susținea proiectul, ar fi trecut în unanimitate. În pofida declarațiilor, Mazăre decide cu de la sine putere să-și îngroape proiectul de vânzare.

„Ca să nu mai fie niciun fel de discuţii, întrebăm constănţenii ce facem cu el, pe site-ul Primăriei, cu două întrebări clare şi limpezi: 1 – se vinde, cu obligaţia de renovare şi de păstrare a funcţiunii şi a accesului public; 2 – se păstrează la Primărie, cu cele două posibilităţi: a) – nu se bagă niciun ban, şi o să ne cadă în cap; b) – băgăm echivalentul a 5 ani de pachete pentru bătrâni, reparăm Cazinoul, facem salon de nunţi. Domnule preşedinte, vă rog să supuneţi la vot propunerea, pe care am înaintat-o în calitate de iniţiator, de amânare în vederea consultării.”, a spus Mazăre.

În sală se fac mai multe comentarii. Mazăre îl liniștește pe Felix Stroe: „Domnu’ Stroe, o lună în plus sau o lună în minus, nu se prăbuşeşte Cazinoul. Nu-i mai bine?” Răducu Popescu supune la vot propunerea primarului. A trecut cu 23 de voturi pentru și două împotrivă: Mircea Dobre și Felix Stroe.

De ce n-a mers Mazăre mai departe cu vânzarea, deși putea? Credeți că a fost înduioșat de fraza rostită de Ovidiu Cupșa? Că a fost mișcat de ce au spus Constantin Matei sau Gigi Chiru? Că s-a revoltat împotriva propriilor consilieri? Sau poate pentru că lucrurile nu se mișcau în direcția în care ar fi vrut și a preferat să scoată castanele din foc cu mâna altora?

Două săptămâni mai târziu, Radu Mazăre a participat la o dezbatere privind Cazinoul Constanţa, la care au mai luat parte parlamentari constănţeni, prefectul judeţului, arhitecţi. Cu acest prilej, edilul a anunţat că au fost trimise adrese către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi către Ministerul Culturii pentru a se vedea dacă acestea sunt interesate de preluarea Cazinoului, pentru administrare şi reparaţii. Da, Ovidiu Cupșa a organizat această dezbatere, e meritul său. Mazăre afirma atunci că este dispus să aştepte un răspuns din partea ministerelor câteva luni, înainte de a lua o decizie privind Cazinoul. De asemenea, el spunea că vinde cazinoul cu un leu pentru a fi reabilitat. „Am auzit opţiuni că ar fi dispuse ministerele, guvernul, să-l preia şi să-l repare. Vă rog frumos, acum iniţiez hotărâre de Consiliu Local, vi-l dau cu un leu, să-l reparaţi şi apoi să-l administraţi cum ştiţi dumneavoastră. Pe noi ne interesează să fie reparat şi să-şi producă funcţiunea, să aducă turişti, să devină un obiectiv, să aducă jucători care să joace în cazino şi să cheltuiască în Constanţa”, spunea Mazăre.

La jumătatea lunii august 2011, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a transmis o scrisoare reprezentanţilor Primăriei prin care anunţa că ministerul se va implica financiar în realizarea lucrărilor de consolidare şi restaurare a Cazinoului Constanţa, dar clădirea trebuie să rămână în proprietatea Consiliului Local. Tot atunci, fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, spunea că, după ce va fi reparat, cazinoul va reveni la administraţia locală şi va avea destinaţia de obiectiv turistic, dar se va asigura că primarul Radu Mazăre nu îl va transforma într-un “club de surf sau altceva”.

În august 2011, consilierii locali constănţeni au fost de acord ca monumentul să fie preluat de către Ministerul Dezvoltării pentru a fi renovat. Hotărârea Consiliului Local avea un amendament potrivit căruia cazinoul revenea în administrarea Primăriei dacă în trei luni de la intrarea în vigoare a deciziei CLM nu era emisă o hotărâre de Guvern pentru preluarea în administrare a cazinoului de către MDRT şi dacă în termen de un an de la momentul preluării nu începeau lucrările de reabilitare. La scurt timp după această decizie, Elena Udrea declara că lucrările vor fi făcute fie cu fonduri din bugetul MDTR, fie cu fonduri europene pe care Primăria Constanţa le are la dispoziţie. Ulterior, clădirea a fost preluată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, printr-o hotărâre de guvern. În 5 octombrie 2011, chiar în faţa cazinoului au fost semnate documentele de predare-primire a clădirii din administrarea Primăriei Constanţa în cea a MDRT, prin Compania Naţională de Investiţii. Directorul CNI, Ana Maria Topoliceanu, spunea că este posibil ca lucrările de reabilitare să se încheie în doi ani, iar în 2013 cazinoul să fie predat într-o stare foarte bună autorităţilor locale.

În septembrie 2012, Radu Mazăre anunţa că monumentul urmează să revină la municipalitate în condiţiile în care trecuse mai bine de un an de când fusese preluat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi nu începuseră lucrările. “Anul trecut, după discuţiile pe care le-am avut cu madam Udrea şi în care spunea că ne va repara cazinoul, am emis o hotărâre de Consiliu Local şi am fost de acord ca imobilul să ajungă la Ministerul Dezvoltării pentru un an, timp în care ministerul este obligat să înceapă lucrările. Până la ora actuală nu au început lucrările. S-au încurcat în licitaţii, contestaţii, a expirat termenul, ca atare o să le facem solicitare să ne dea cazinoul înapoi pe care îl vom scoate la vânzare şi vom organiza o licitaţie internaţională”, declara atunci Mazăre. El susţinea că nu i se păruse o soluţie viabilă ca statul să investească 10 milioane de euro pentru reabilitarea cazinoului şi că cel mai bine ar fi să fie vândut unei firme private şi să fie folosit ca şi cazinou.

„Eu am spus dintotdeauna că soluţia ca statul să investească 10 milioane de euro în cazinou nu mi se pare o soluţie viabilă. Cu atât mai mult după ce se investesc aceşti bani cazinoul ar urma să fie concesionat, probabil cu 100-150 de mii de euro pe an. Soluţia care mi se pare viabilă este ca el să fie vândut, reabilitat de o firmă privată şi folosit ca şi cazino. Să dea Dumenezu să avem cumpărători!”, preciza Radu Mazăre.

În octombrie 2012, primarul Constanţei spunea că îşi doreşte ca litoralul să fie o zonă cu facilităţi pentru cazinouri: “Cazinoul, aşa cum v-am spus, va reveni municipalităţii şi o să-l vindem. Dar vreau să-l vindem în momentul în care avem această lege aprobată cu facilităţi speciale pentru cazinouri, vom încasa bani mult mai mulţi şi sunt mult mai mulţi operatori interesaţi. Avem două pieţe enorme între care noi stăm în acest moment şi de unde putem avea turişti pentru acest gen de turism: Rusia, unde ele s-au interzis şi Turcia, unde este interzisă. Sunt oameni cu foarte mulţi bani, sunt foarte mulţi jucători, sunt foarte aproape aceste pieţe şi e păcat să nu profităm de ele. În contextul acesta în care l-am gândit ca să avem zona cu facilităţi speciale pentru cazinouri, vă daţi seama că interesul pentru cazinou dintr-o dată este de 100 de ori mai mare decât era înainte. La ora actuală taxele sunt foarte mari în România, pe litoral nici nu este niciun cazinou exact din această cauză”.

În noiembrie 2012, Mazăre anunţa că s-a răzgândit în privinţa vânzării cazinoului şi că vrea să facă un parteneriat public-privat cu o firmă interesată de reabilitatea acestui monument şi de folosirea acestuia pentru jocurile de noroc. „M-am sucit în privinţa cazinoului pentru că acum câteva zile am avut o delegaţie de ruşi care reprezentau un fond foarte mare şi ruşii mi-au spus aşa: «Dom’le, dar noi nu suntem interesaţi să cumpărăm cazinoul. Noi suntem interesaţi mai degrabă într-o asociere pentru că vrem să avem certitudinea că municipalitatea ne va fi alături pe perioada în care noi vom face investiţia şi ulterior». Şi mai mi-au spus în plus ceva. «Dar unde îi cazăm pe jucători?» Păi, o să se facă un hotel în Portul Tomis… «Nu. Cei pe care îi aducem noi să joace în cazinoul acesta au nevoie de cazare de 5 stele cel puţin». Şi atunci am identificat şi o suprafaţă de teren, e vorba de parcarea de la Poarta 1, care are aproape două hectare şi m-am gândit să facem un pachet în care o să evaluăm cazinoul, o să evaluăm această parcare şi cu tot pachetul acesta vom intra într-o asociere sau un parteneriat public-privat cu un investitor care să investească în cazinou, să-l reabiliteze în scopul de a fi folosit ca şi cazinou în continuare şi care să construiască cazare pe parcarea de la Poarta 1″.

În februarie 2013, Radu Mazăre a prezentat o altă modalitate de reabilitare a cazinoului, cu fonduri europene. „Cazinoul îl băgăm pe finanţare europeană. Nu am certitudinea că vom găsi un partener cu care să ne asociem şi care să investească cele 6-7 milioane de euro necesare reabilitării şi atunci Nicușor Constantinescu mi-a propus să-l băgăm pe o linie de finanţare pe fonduri europene. El este în momentul ăsta pe procedură de finanţare pe fonduri europene. E adevărat că dacă va merge aşa şi nu găsim până atunci un partener să bage bani să-l facem mai repede, după ce va fi reabilitat tot trebuie să ne asociem că nu putem să-l operăm noi, primarul sau şefii de servicii să fie şefi de sală”.

În martie 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, anunţa că a fost aprobată finanţarea pentru reabilitarea cazinoului, lucrările urmând să fie realizate cu fonduri europene, valoarea investiţiei ridicându-se la aproximativ 10 milioane de euro.

După ani de zile de contestații, favorizate și de o legislație proastă, a fost desemnată în sfârșit o societate comercială care îl va reabilita. E meritul vreunui politician? Nu. Dimpotrivă, e vina lor că am așteptat atât.

Restul e istorie.


Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Arborii din Constanța sunt toaletați și corectați

Fri Jan 24 , 2020
Continuă lucrările de toaletare și corecție a arborilor în municipiul Constanța. Săptămâna aceasta echipele Serviciului Gestionare Spații Verzi au acționat în mai multe zone ale orașului: CET, Inel II, Tomis Nord și în zona centrală.                 Tăierile de corecție se fac cu scopul de: […]