Cine răspunde pentru angajații ISU care mor?

Un angajat al ISU Dobrogea a murit, astăzi, la numai 44 42 de ani, lăsând în urmă un copil care avea nevoie, acum poate mai mult decât ca oricând, de un tată, o soție, o familie întreagă care nu va putea spune niciodată ”adio”. Nu știu ce va spune ancheta, dar pot bănui. Știu însă sigur că nimeni din conducerea ISU nu va face închisoare. Pentru că întotdeauna la noi mortul e de vină.

Mai știu însă ceva cu siguranță: ISU Dobrogea se confruntă cu probleme grave. Probleme care ucid. Nu contează de cât timp sunteți în funcție dv, dl. comandant, problemele sunt aceleași. Cazurile Beirut și Siutghiol sunt atât de tragice încât ar fi trebuit să răstoarne din temelii întreaga instituție. Cum să te lauzi că ai echipament de intervenție și salvare pe apă și să NU îl folosești pe Siutghiol? Cum să orbecăi ca liliecii căutând restaurantul Beirut și apa pentru stins incendiu, când sediul tău e la câțiva metri? Cum să constați că localul nu îdeplinește normele antiincendiu dar să îl lași să funcționeze, pentru că legea îți permite o portiță?

O afirm cu toată convingerea: angajații ISU care sunt trimiși pe teren nu sunt bine pregătiți și/sau echipați, iar răspunderea nu este a lor, ci a celor care îi conduc. I-am chemat la un banal incendiu de bloc, ieșea fum de pe casa liftului. Dl. comandant, a venit o echipă de aproape 10 persoane, dar nu știau cum se deschide un lift de bloc comunist și nimeni nu avea o lanternă.

Ar trebui să existe proceduri de lucru pentru fiecare caz imaginabil și ar trebui ca aceste proceduri să fie repetate și exersate până la epuizare. Dl. comandant, dl. prefect al județului Constanța (și dv. puteți face asta), ar fi trebuit să REPETAȚI PROCEDURILE până când totul decurge ca la carte. Să dați telefoane la toiul nopții, oricând, puneți răul în față întotdeauna. Veți fi fost înjurați, poate vi se fi vor fi scris epistole anonime în care ați fi fost descriși ca niște tirani, dar veți fi avut convingerea că ați făcut tot ceea ce era omenește posibil pentru a nu avea mâinile murdare de sângele unor oameni nevinovați, care caută să își facă datoria cât de bine pot. Așa cum a făcut-o și Daniel Fripis, la numai 42 de ani.

Aștept un raport oficial în care să ne spuneți de câte ori și cu ce rezultate ați organizat astfel de simulări. Și aștept și numele vinovaților din conducerea ISU în cazurile Beirut și Siutghiol. În cel de pe iulie vorbiți de peste 200 de intervenții, dar de niciun exercițiu de repetare a procedurilor.

Un om tânăr și nevinovat va fi îngropat peste câteva zile. Cel mai demn gest pe care îl puteți face, dl. comandant ISU Dobrogea, dl. prefect, este să vă dați demisiile de onoare.

Da, ISU a avut patru comandanți după tragedia de pe Siutghiol (care a dus și la înlocuirea prefectului). ISU a fost zguduită nu numai de morți, dar și de scandaluri teribile, de la mită pentru angajare (fostul șef Trandafir încă se uită la gratiile pușcăriei pentru acest lucru) până la năucitoare acuzații de discriminare pe motiv de etnie.

Chiar nu se găsește nicio persoană competentă care să facă ordine în acest putregai?

Condoleanțe familiei îndoliate. Să se odihnească în pace!

Un editorial de Cristian Hagi

BX8A2022

Zen ResidenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Imagini revoltătoare din Spitalul Județean Constanța

Sun Aug 30 , 2015
Un adolescent a postat, recent, imagini revoltătoare din Spitalul Clinic Județean de Urgență din Constanța. Nu le voi comenta prea mult, galeria foto vorbește de la sine. Iată ce spune tânărul pe Facebook: ”Azi am fost la Spitalul județean Constanta să îmi vizitez bunica. Foarte fericit ca o văd, intru […]