Cine salvează locurile de muncă de la Șantierul Naval Daewoo Mangalia?

Președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, și ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, au vizitat șantierul naval DMHI

Astăzi, la invitația președintelui CJC, Marius Horia Țuțuianu, și ca urmare a problemelor semnalate la Șantierul Naval Daewoo Mangalia Heavy-Industries, ministrul Economiei,  Alexandru Petrescu a efectuat o vizită la această societate. Delegația, din care au mai făcut parte și Gheorghe Daniel Georgescu – primarul comunei Limanu și senator Nicolae Moga, a avut ca principal scop identificarea de soluții pentru asigurarea locurilor de muncă precum și a unor noi metode de rentabilizare a companiei.

Consider că până în acest moment, deși statul român deține 49% din acțiuni, rolul autorității publice a fost mai mult formal. Imi doresc să văd un business plan pe minim 4 ani, să văd exact care sunt variantele reale din punct de vedere economic pentru rentabilizarea acestei companii, care, inclusiv în perioada de vârf când comenzile erau mari a acumulat datorii majore. Evident că suntem interesați să o eficientizăm și vom cere companiei o situație la zi privind structurarea datoriilor, portofoliul de clienți, soluții de finanțare a proiectelor. Este adevărat că tendințele internaționale prezintă o scădere a comenzilor de nave comerciale noi, iar situația financiară a companiei din Koreea, acționarul majoritar, este una critică, însă trebuie exploatate toate opțiunile de redresare. Fie diversificarea portofoliului, fie o modificare a tipului de lucrări, luându-se în calcul și asocieri comerciale cu alte șantiere din țară și din străinătate. Oricum, statul român o să ia o decizie concretă în privința acestui agent economic abia după ce vom avea o analiză clară a datelor financiare și comerciale”, a declarat Alexandru Petrescu, ministrul Economiei.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu a punctat importanța menținerii locurilor de muncă, în contextul în care aproape 6000 de oameni depind de veniturile obținute de la șantier. Asigurarea locurilor de muncă pentru locuitorii din sudul litoralului rămâne o prioritate pentru conducerea Consiliului Județean Constanța.

Am toată încrederea că împreună cu acționarii majoritari, sprijinul Ministerului Economiei precum și a autorităților locale vom găsi variante să rentabilizăm șantierul. Această zonă este dependentă de funcționarea Șantierului Naval, iar posibilele disponibilizări ar destabiliza profund întreaga regiune.”, a punctat Marius Horia Țuțuianu.

Potrivit primarului comunei Limanu, Gheorghe Daniel Georgescu, în Șantierul Naval Daewoo Mangalia Heavy-Industries lucrează aproximativ 20% din forța de muncă a comunei.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.