Cine sunt constănțenii anului, în opinia noastră

Anul 2019, cu bune și cu rele, se termină azi. Ne-am întrebat cine a fost omul care merită titlul de „Constănțeanul anului”.

Am întrebat și mai mulți constănțeni. Cel mai des răspuns pe care l-am primit a fost Simona Halep. Sportiva a avut un an excelent, încununat cu victoria extraordinară de la Wimbledon, pentru care va rămâne în istoria sportului românesc și al sportului alb, în general. Sigur, Simona Halep merită pe deplin acest titlu.

Noi, cei de la publicația Constanța 100%, considerăm însă că titlul de „Constănțeanul anului” trebuie acordat nu numai unei persoane, ci este meritat de două, care au lucrat împreună pentru un proiect ambițios și aproape incredibil.

Cei doi au creat de la zero prima Secție de Terapie Intensivă pentru Nou-născuți din județul Constanța. Lucrările au început în aprilie 2017, iar inaugurarea secției a avut loc în toamna acestui an. Au strâns două milioane de euro din donații. Și-au dedicat din timpul lor pentru a-i salva pe copiii cărora nimeni nu le dădea nicio șansă. Anual, la Spitalul Județean Constanța ajung peste 1000 de copii născuți cu afecțiuni medicale sau prematur. Ei vin din Constanța, Tulcea, Ialomița, Călărași, Brăila și Galați, iar 8,2% dintre ei mor, o arată o statistică din 2018 a Organizației Salvați Copiii. Județul Constanța ocupă, astfel, locul 4 în țară la numărul nou-născuților care mor din cauza condițiilor din spital sau a lipsei echipamentelor medicale necesare.

Cei doi sunt Alina Pătrăhău, fondatoarea „Dăruiește Aripi”, și medicul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de Terapie Intensivă Nou-născuți de la Spitalul de Copii „Marie Curie” din București. Au fost sprijiniți de Alex Popa, președintele Asociației „Inima Copiilor”, și de Fundația Vodafone.

O precizare: Cătălin Cîrstoveanu nu este constănțean, dar merită acest titlu pentru că a făcut mai mult pentru oraș și județ decât foarte mulți localnici.

El este cel care spunea că, pentru un medic, cel mai greu moment este atunci când trebuie să răspundă pacientului sau familiei lui: “Da, se mai poate face ceva, dar nu putem noi”.

Mai jos puteți vedea o emisiune pe care am realizat-o, în februarie 2018, cu doctorul Cîrstoveanu, despre acest proiect. Știam că că nu primește bani de la pacienți sau aparținători niciodată, nici după operație, cu atât mai puțin și înainte. La început nu am înțeles de ce nu acceptă, după operație, un gest de mulțumire. Mi-a explicat în emisiune de ce și am înțeles că avem nevoie de astfel de oameni nu numai pentru a ne salva copii, ci și mentalitate.

Sursă foto: Facebook/Alina PătrăhăuPuteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Polițiștii constănțeni au confiscat peste 3.000 de petarde

mar dec. 31 , 2019
La data de 30 decembrie 2019, polițiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea comercializării de articole pirotehnice în mod ilegal, pe raza municipiului Constanța. Astfel, au fost verificate 27 de puncte de lucru autorizate, fiind constatate 6 infracțiuni la nerespectarea […]

V-ar putea interesa și: