Cine sunt miliardarii care vor să îi dea un loc de muncă lui Radu Mazăre

radu mazare Samih Sawiris

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazare, a declarat, astăzi, că a semnat un contract cu un mare dezvoltator din Egipt, urmând ca în următorii doi ani să ofere consulanţă pentru dezvoltarea oraşului El Gouma, de pe ţărmul Mării Roşii.

Mazăre a declarat că nu îşi mai doreşte să fie persoană publică.

“Aşa cum am mai spus, nu mă mai interesează să fiu persoană publică. Am primit o ofertă de muncă din partea companiei Orascom, am negociat, iar acum am primit contractul semnat. Urmează să îl semnez şi eu şi cândva, în perioada următoare, voi începe munca. Când îmi iese şi mie PFA-ul. Am ajuns la concluzia să-l fac pe persoană fizică autorizată decât în nume personal. Contractul are o perioadă de doi ani, urmând să fiu consultant în ceea ce priveşte dezvoltarea urbană şi turistică. (…) Probabil o să merg acolo de două, trei ori pe lună, în funcţie şi de cum am termene, de ce nevoi sunt acolo”, a spus Radu Mazăre.

El a adăugat că, datorită experienţei pe care o are, acumulată în cei 15 ani în care a administrat oraşul Constanţa, urmează să fie consultant pentru dezvolarea oraşului El Gouna, un paradis turistic de pe ţărmul Mării Roşii.

“Este un oraş care are circa 25.000 de locuitori permanenţi, dar care, adăugând turiştii şi pe cei care deţin proprietăţi în zonă, ajunge la 200.000 de persoane. Eu voi ajuta la dezvoltarea oraşului, din punct de vedere urbanistic, turistic şi aşa mai departe. Ceea ce am făcut în Constanţa şi ce ştiu eu să fac”, a spus Mazăre.

Fostul primar al Constanţei a afirmat că la finalizarea contractului, dacă totul decurge bine, ar putea face acelaşi lucru pentru un alt oraş, de data aceasta din Oman.

Grupul la care ar urma să lucreze Radu Mazăre este Orascom – un grup de firme deţinut de familia egipteană Sawiris, una dintre cele mai bogate din lume. Bazele sale au fost puse de către Samih Sawiris, în urmă cu aproape 20 de ani. Acesta are doi frați cu care lucrează, Nassef Onsi Sawiris și Naguib Sawiris.

Firma este cunoscută în Constanța după ce Mazăre a anunțat, în 2011, că un bogat om de afaceri din Egipt vrea să doneze, pur și simplu, 300.000 de euro către săracii din Constanța, de parcă sărăcia din Egipt sau Africa fusese eradicată. Numele binefăcătorului: Samih Sawiris.

„Am un prieten foarte bun, dintr-o familie foarte bogată din Egipt, care face investiţii în România, prin compania Orascom. Familia se numeşte Sawiris. Sunt posesorii a 30 şi ceva de miliarde, iar prietenul meu mi-a spus, când a fost aici, acum o lună şi jumătate, că s-a hotărât să-şi doneze o treime din avere. Şi mi-a zis aşa: «Banii ăştia nu sunt convins că vor ajunge către cei amărâţi, iar de la tine vor ajunge sigur. Te rog să mă ajuţi să-mi cheltuiesc aceşti bani, ca să ajungă la oamenii amărâţi!» Nu are niciun interes în România, nu are niciun contract cu România, nu îl interesează niciun contract, nici cu ministerul cutare, nici cu Palatul Cotroceni, nici cu nimic. Este pur şi simplu un act pe care îl face pentru că aşa a dorit, aşa simte şi vrea să facă un act de binefacere în faţa lui Dumnezeu“, spunea Radu Mazăre în 2011.

Orascom era interesată de Constanța, unde voia să construiască 33.000 de locuințe. Firma a sosit în 2010 în România și a început să cumpere terenuri prin Orascom Budget Housing International Limited, firmă cu sediul în Cipru. În acel an anunțase achiziția a 250 de hectare de teren și investiții de circa 5 miliarde de lire egiptene, adică aproape 670 milioane euro. Proiectul a eșuat, iar în 2015 firma egipteană a părăsit Constanța.

Grupul deţine deja patru oraşe: El Gouna, proiect pilot, un oraş complet integrat, Taba Heights, în Pe­ninsu­la Sinai (Egipt), Cove (Ras Al Khaimah, Emiratele Arabe Unite), primul oraş turistic în afara Egip­tu-lui, şi Haram City (Egipt), un oraş in­tegrat cu locuinţe la preţuri accesibile. În 2008, grupul s-a extins în Eu­ropa şi şi-a mutat sediul central în Alt­dorf (Elveţia).

orascom 1

Dacă tot vorbeam de acțiuni sociale. Familia Sawiris, care a donat 300.000 de euro săracilor din Constanța, a vrut să cumpere, anul trecut, o… insulă pentru imigranți. Naguib Sawiris a cerut Italiei și Greciei să îi vândă o insulă sau mai multe, pe care ar fi urmar să o declare independentă și pe care ar fi oferit-o imigranților, care ar fi urmată să-și construiască propria țară. De fapt, clanul Sawiris și-ar fi cumpărat o țară în coasta Uniunii Europene. A fost întrebat de ce nu îi aduce pe imigranți într-unul dintre orașele pe care le controlează.

”Nu avem permisiunea Guvernului egiptean și nici locuri de muncă”, a replicat el.

Vă reamintesc, Radu Mazăre s-a angajat acolo pentru a construi un oraș, deci locuri de muncă par a fi.

Interesant este și că, în 2011, Samih Sawiris a fost condamnat la închisoare pentru că a prezentat în mod denaturat participaţia sa în compania Orascom Hotel & Development, o subsidiară a companiei Orascom Development Holding (ODH). Miliardarul a fost eliberat pe cauţiune. Sawiris a fost condamnat ca reprezentant legal al companiei şi nu cu titlu personal. Știrea a apărut în Washington Post, dar, în mod curios, articolul a dispărut de pe site.

Egipteanul a făcut apel la condamnarea sa privind manipularea preţurilor acţiunilor şi furnizarea de informaţii contradictorii privind deţinerea de acţiuni în cadrul firmei sale, a anunţat compania, informează Washington Post. Astfel, ODH susţinea în situaţiile financiare că deţine 98,18% din Orascom Hotel & Development, în timp ce un registru al acţionarilor indica o deţinere legală de 96,14%. Instanţa a mai susţinut că ODH a încălcat obligaţia de a menţine filiala listată la bursă timp de trei ani de la data ofertei, efectuate în 2008.

ODH a criticat modul de procedură al cazului, susţinând că procurorul nu a reuşit să investigheze toate acuzaţiile înainte de a fi prezentat tribunalului. De asemenea, compania Orascom Development Holdings spune că acuzaţiile aduse directorului executiv Samih Sawiris sunt nefondate, iar înaintarea recursului a dus la suspendarea sancţiunilor.

Orascom Construction Industriesa a raportat un profit de 588 milioane dolari americani în 2014 și de 39,8 milioane dolari în primul semestru din 2015.

Zen Residence
energia residenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Efectul legii dării în plată. Și CEC majorează avansul minim și dobânda

Thu May 5 , 2016
CEC Bank a anunţat că va majora de la 9 mai avansul de la 15% la 30% pentru creditele acordate pentru achiziţionarea şi construirea de imobile de cel mult 250.000 euro în echivalent lei, atât pentru creditele în lei, cât şi pentru cele în valută. Acestea din urmă se vor […]