
Administrația Națională „Apele Române” a scos la licitație zeci de plaje de pe litoral pentru următorii zece ani, adică pentru perioada 2025 – 2034. Un număr de 57 din cele 83 de subsectoare scoase la închiriere au fost adjudecate, echivalentul a 49 de hectare (din totalul celor 75 de hectare scoase la închiriere). Prețul a constituit numai 40% din evaluare.
Suprafețele închiriate sunt situate în stațiunile Năvodari (4 subsectoare), Mamaia (37 de subsectoare), Constanța (10 subsectoare), Tuzla (4 subsectoare) și Vama Veche (3 subsectoare) și au două tipuri de destinații: agrement turistic (recreere) și agrement cu funcție sportivă – ambarcațiuni cu/fără motor.
Din cele 214 oferte primite, 175 au fost valabile, ceea ce înseamnă aproximativ 81,78%. Pentru fiecare subsector de plajă, conform legislației, a fost nevoie de cel puțin două oferte valabile.
Perioada de închiriere este de 10 ani, conform HG nr. 183/2020 și OUG nr. 19/2006, cu modificările și completările ulterioare.
Criteriile de evaluare a ofertelor au fost:
- Prețul oferit – 40%;
- Capacitatea economico-financiară – 10%;
- Protecția mediului înconjurător – 10%;
- Condițiile specifice impuse de natura bunului închiriat – 40%.
Valoarea medie a chiriei ofertate a fost mai mare cu aproximativ 21% față de prețul de pornire. Conform prevederilor legale, 50% din sumele încasate vor merge către bugetul de stat, iar 50% vor fi utilizate pentru investiții în infrastructura de gospodărire a apelor, inclusiv pentru plaja Mării Negre.
Pentru sectoarele/subsectoarele în cazul cărora, în cadrul primei proceduri de licitație nu s-au depus oferte / a fost depusă o singură ofertă / nu s-au depus minim două oferte valabile sau procedura a fost anulată, se va organiza o nouă procedură de licitație. Apele Române a scos la licitație, în anul 2025 un total de 160 de subsectoare de plajă (în cele două etape), cu o suprafață cumulată de 133,85 hectare, pentru a fi închiriate în perioada 2025–2034 (următorii 10 ani).
Cine sunt câștigătorii
Printre firmele care au adjudecat sectoare de plajă se numără:
- Building Ștefan AOP SRL, cunoscută pentru construcția de blocuri, controlată de Odagiu Ștefan, Odagiu Paula și Odagiu Vasile;
- Grup Petrol Marin SRL, controlată de Florin Cârstocea;
- Zum Logistics Fresh, deținută integral de Ioan Picu, consilier județean PNL, care a vizat, fără succes, funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța;
- Perla Majestic, companie controlată de omul de afaceri și parlamentar AUR Mohammad Murad;
- Hagi Sport, firma celebrului fost fotbalist Gheorghe Hagi.
- Transevren SRL, controlată de Omer Semira.
Listele complete ale câștigătorilor, care includ prețul plătit, pot fi consultate mai jos.








Noua procedura de licitație se organizează în aceleași condiții de documentație-cadru, cu atribuirea contractului de închiriere în condițiile prezentării a minim unei oferte valabile, cu aplicarea prevederilor Art. 341, alin (27). În situația în care nici în cadrul a celei de-a doua sesiuni de licitație nu se depune nicio ofertă, procedura se anulează și se organizează o nouă licitație.
În prezent, este în desfășurare o nouă procedură de licitație pentru închirierea a 77 de subsectoare de plajă, ce acoperă o suprafață de 58,85 hectare, pentru următorii 10 ani. Plajele sunt situate în stațiunile Mamaia, Constanța, Agigea, Eforie Nord și Eforie Sud.
Data-limită de depunere a ofertelor este 24 aprilie 2025, ora 16:00, iar deschiderea acestora va avea loc în perioada 6–9 mai 2025, ora 10:00. Documentația – caiet de sarcini, contract-cadru, formulare, fișa de date – este disponibilă gratuit pe site-ul www.rowater.ro.