Cireșe cu coajă toxică în magazinele din România

cirese

Cireșe cu imazalil vândute într-un magazin Carrefour din România

UPDATE 7 mai. Citiți AICI ce spune Carrefour despre acest caz.

În magazinele din România au apărut cireșele. La prețuri exorbitante, de 110 lei pe kilogram.

Problema cea mai mare nu este însă prețul, ci faptul că sunt periculoase pentru consum.

Chiar comercianții ne anunță să nu mâncăm coaja, pentru că este tratată cu imazilil și thiabendazole.

„Coaja nu se recomandă pentru consum”, scrie clar pe etichetă.

Acest lucru l-a făcut să reclame, retoric, pe directorul ANPC, Paul Anghel:

„Ce poți sa mai mănânci de la o cireașă?”

Și citricele sunt stropite cu aceleași substanțe, dar parcă la portocale, de exemplu, lucrurile stau altfel decât la cireșe.

Cireșe despre care vorbim sunt produse în Turcia. IMAZILIL si THIABENDAZOL sunt fungicide utilizate pe scara larga de turci in productia de portocale si alte citrice insa recent acestia au inceput sa le foloseasca si pe capsuni si cirese. Daca in cazul citricelor principalul sfat impotrica acestor pesticide este sa evitam consumul cojilor, la cirese acest lucru este imposibil, si chiar spalarea acestora nu indeparteaza pericolul deoarece substantele patrund adanc in coaja fructului.

“Fructele şi legumele stropite cu aceste pesticide nu au un miros diferit şi nici o culoare aparte”, spune Paul Anghel, directorul general al ANPC, adăugând că legislaţia Uniunii Europene incerzice folosirea Thiabendazolului si Imazalilului în agricultură. Directorul ANPC afirmă că ingerarea acestei substanţe atacă ficatul şi rinichii şi ar putea fi cancerigenă.

„THIABENDAZOL sau E233 este folosită pentru combaterea bolilor la plante si are o actiune fungicidă”, afirmă Paul Anghel, directorul general al ANPC

WHO (Organizația Mondială a Sănătății) a stabilit ca doza maxima de Imazalil admisa pentru oameni este de 0,03mg/kg corp pe zi. Principalul efect negativ al acestui fungicid,imazalil este faptul că are efecte cancerigene.Studiile privind potențialul acestuia de a produce cancer au fost efectuate pe animale. Acestea au dovedit ca imazalilul poate produce cancer în cazul șoarecilor și șobolanilor, în special hepatic și de tiroidă.

S-a observat că influențează negativ și rata nascuților vii, atunci când este administrat în cantitate mare (80 mg/kg). Studiile au fost efectuate pe animale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.