Cîțu, PNL: „În 2022 Ministerul Finanțelor dă mai mulţi bani pe dobânzi decât tot bugetul ministerului transporturilor, de exemplu. Este această strategia PSD de a ţine România subdezvoltată?”

florin citu

Senatorul PNL Florin Cîţu afirmă, marţi, pe Facebook, că în următoarea şedinţa a conducerii PNL va cere vot pentru analizarea activităţii Ministerului de Finanţe-PSD în 2022, acuzând că instituţia dă mai mulţi bani pe dobânzi decât tot bugetul ministerului transporturilor. Este aceasta strategia PSD de a ţine România subdezvoltată?, scrie Florin Cîţu pe Facebook.

”Parlamentul României prin comisiile de buget finanţe, sau o comisie specială de anchetă, cheamă MF-PSD pentru a da explicaţii referitoare la activitatea financiară în anul 2022. În 2022 MF-PSD a plătit o dobânda medie de 7.2% pentru împrumuturi (ieri MF-PSD a plătit o dobânda de 9.35%!!!). În 2021 şi 2020 guvernele liberale au plătit în medie 3.3% (pentru PSD-işti, 3.3 < 7.2). Problema este că în 2022 există banii din PNRR care au dobânda ZERO dar MF-PSD nu-i foloseşte”, scrie senatorul PNL. 

El arată că ”cheltuielile cu dobânzile în buget au ajuns la maxim istoric”.

”În 2022 MF dă mai mulţi bani pe dobânzi decât tot bugetul ministerului transporturilor, de exemplu. Este această strategia PSD de a ţine România subdezvoltată?  În 2022, deşi se spune că veniturile la buget sunt mai mari, MF-PSD împrumută cea mai mare suma din istorie, cu aproximativ 19 miliarde lei mai mult că în 2021. MF-PSD trebuie să vină să explice în comisia de anchetă de ce îndatorează România când spune că are venituri mai mari şi are la dispoziţie şi banii din PNRR”, spune fostul premier. 

Potrivit lui Cîţu, ”deficitul bugetar a crescut la rectificarea bugetară din august în condiţiile în care dobânzile sunt în creştere si veniturile bugetare aparent mai mari”.

”MF-PSD trebuie să vină să explice de ce a decis creşterea deficitului bugetar care înseamnă împrumuturi mai multe. Acum deficitul bugetar pentru 2022 este mai mare decât cel din 2021. Un deficit mai mare creşte inflaţia şi bineînţeles dobânzile. În următoarea şedinţa a conducerii PNL voi cere vot pentru analizarea activităţii MF-PSD în 2022.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Vârsta de pensionare pentru femei va crește de la 1 ianuarie 2023

Tue Oct 18 , 2022
Crește vârsta de pensionare pentru femei de la 1 ianuarie 2023. Astfel, din prima lună a anului viitor, acesta va fi 62 de ani, în conformitate cu Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. De asemenea, stagiul complet de cotizare pentru femei va urca la 32 de ani. […]

V-ar putea interesa și: