Clasamentul care arată dezastrul din economie. Pe ce loc se află județul Constanța la crearea de noi locuri de muncă

Județul Constanța, pe unul dintre ultimele locuri din România la crearea de noi locuri de muncă

Unul dintre indicatorii cei mai importanți dintr-o economie este ritmul creării de noi locuri de muncă. În Statele Unite ale Americii, anunțul despre câte noi joburi au apărut este așteptat ca pâinea caldă, fiind un barometru extrem de exact al mersului economiei. Crearea de locuri de muncă este însăși esența economiei. Fără locuri de muncă județele nu progresează și chiar se depopulează, oamenii activi migrând spre alte zone.

Din păcate, analiștii economici și politicienii români nu se raportează la acest indicator fundamental. În mod normal, clasa politică și cea economică ar trebui să aibă acest azimut: crearea de locuri de muncă. Nu orice fel de joburi, ci bine plătite. Nu am văzut mulți politicieni să promită acest lucru, pentru că nu e ușor.

La acest indicator, județul Constanța stă extrem de prost. Structura pe judeţe a noilor joburi create între 2011 şi 2017, calculată de Ziarul Financiar pe baza datelor Institutului Național de Statistică, arată că Ilfov, Bistriţa-Năsăud, Timiş, Cluj şi Sibiu sunt pe primele cinci locuri la numărul de locuri de muncă nou-create în această perioadă, cu un ritm de creştere între 24% şi 37%, faţă de o creştere medie naţională de 18%. Constanța se află în partea de jos a clasamentului, cu creşteri doar de 4- 6%, de trei ori mai mici decât media naţională, alături de județele Gorj, Brăila, Caraş-Severin şi Vâlcea. Dintre acestea, Gorj, Brăila sau Caraş-Severin oricum erau în topul cu cei mai puţini angajaţi din economie raportat la populaţia totală.

În cei şapte ani de revenire după criză, locurile de muncă s-au creat în special tot în zonele care erau deja campioane la numărul de angajări. Aceasta înseamnă o creştere a divergenţei între Transilvania şi restul ţării.

„Cluj, Timiş sau Sibiu se află în topul judeţelor care au recuperat joburile pierdute în criză şi au făcut ulterior noi angajări, acestea fiind judeţele în care s-au făcut cele mai multe relocări de personal. Şi noi, şi alte companii din industrie am dus foarte mulţi oameni din alte zone în judeţele din vestul şi din centrul ţării, iar mulţi dintre ei au rămas să lucreze acolo“, a spus pentru Ziarul Financiar Felix Toma country manager în cadrul firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară Gi Group România şi Bulgaria.

E timpul ca primarii și cei din conducerea județului să organizeze mai puține petreceri pe bani publici și să își îndrepte atenția spre crearea de noi locuri de muncă.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Forțele Navale Române organizează ateliere de scufundări, cu acces gratuit, pentru populația civilă

mar aug. 8 , 2017
Vrei să faci scufundări împreună cu scafandrii militari, GRATUIT? Vrei să înveți de la cei mai buni? Forțele Navale Române organizează, cu prilejul activităților din preajma Zilei Marinei Române, joi, 10 august, orele 16.00-20.00, în Portul Tomis – Plaja Modern, ateliere de scufundări, cu acces gratuit, pentru populația civilă. Te […]
scafandru

V-ar putea interesa și: