Cluj, Iași, Sibiu sau Brașov au atras mai mulți turiști străini decât tot litoralul românesc

Brașov a avut anul trecut 166.180 de turiști străini, de circa patru ori mai mult decât Constanța

Litoralul românesc nu este atractiv pentru turiștii străini. Cifrele publicate de Direcțiile Județene de Statistică arată că în județul Cluj, de pildă, au ajuns în anul 2022 de peste două ori mai mulți turiști străini decât pe tot litoralul românesc.

„În anul 2022, la nivelul județului Cluj au fost cazați 548.418 de turiști, din care 92.670 turiști străini (reprezentând 16,9% din totalul turiștilor). Comparativ cu anul 2021, numărul turiștilor străini a crescut de 2,1 ori. În ceea ce privește sosirile turiștilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deținut-o turiștii din Europa (83,1% din total turiști străini).”, scrie DJS Cluj.

În județul Constanța, în 2022 au sosit numai 43.718 turiști străini. Au reprezentat numai 3,5% din totalul de vizitatori, adică 1.253.500.

Se poate observa o prezență mai redusă a turiștilor străini în județul Constanța față de media la nivel național unde proporția sosirilor de turiști străini în anul 2022 a fost de 14,0% în total”, notează DJS Constanța.

Cea mai mare pondere în totalul turiștilor străini din județul Constanța au deținut-o cei sosiți din Europa (73,7% din totalul sosirilor de turiști străini, cei mai mulți fiind turiștii din Uniunea Europeană), urmați de sosirile turiștilor din America de Nord (16,0% din totalul sosirilor de turiști străini). La nivel de ţară de rezidenţă a turiştilor străini, primele 5 ţări din care au sosit turişti străini în judeţul Constanţa, în anul 2022 au fost Statele Unite ale Americii, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii, Turcia și Italia.

Lista cu țările din care provin străinii care au vizitat Constanța o puteți găsi AICI.

Cum stau alte județe

Haideți să vedem ce spun cifrele și în alte județe.

Brașov a avut anul trecut 1.187.000 de turiști. 14%, adică 166.180 au fost străini. De patru ori mai mult decât în Constanța.

În Iași, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în anul 2022 au însumat 356.918 persoane. Turiștii străini au reprezentat 15,6%, ceea ce înseamnă 55.769, deci cu peste 25% mai mult decât pe litoralul românesc.

Sibiu a avut, numai în primele 11 luni ale anului trecut, 82.103 de turiști străini.

Recomandare: Mihai Lupu, președintele CJ Constanța, organizează mese pe bani publici cu foie gras, dar vrea ca francezii să vină în Constanța pentru zacuscă

Sursă: INSSE

Câți bani au cheltuit

INS spune că numărul total al turiștilor nerezidenţi cazaţi în anul 2022 în structurile de cazare turistică colective a fost de 1.579.700.

Aceștia au cheltuit 4.280.000.000 milioane de lei (în medie 2709,4 lei / persoană).

Asta înseamnă că în județul Constanța au cheltuit circa 118 milioane lei.

Călătoriile în scop profesional și de afaceri au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 51,8% dintre turiştii nerezidenţi sosiți în România, cheltuielile acestora reprezentând 55,3% din totalul cheltuielilor. Călătoriile în scop particular au reprezentat al doilea motiv al sejurului petrecut de către 48,2% dintre turiştii nerezidenţi sosiți în România, cheltuielile acestora reprezentând 44,7% din totalul cheltuielilor.

Preferă avionul

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a călători în România a fost avionul, folosit de 75,2% din numărul total de turişti, în timp ce 16,7% au utilizat autoturisme proprii, 5,1% autocare și autobuze, iar 3,0% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

Din totalul cheltuielilor în scop profesional și de afaceri se evidențiază cheltuielile pentru cazare 49,5%, cheltuielile în restaurante şi baruri 18,5% și cele pentru cumpărături 14,7%. Din totalul cheltuielilor în scop particular se evidențiază cheltuielile pentru cazare 45,5%, cheltuielile pentru cumpărături 16,6% și cele în restaurante şi baruri 15,4%.

Sursă: INSSE

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 43,0% și-au organizat sejurul printr-o agenție de turism, 35,9% și-au organizat singuri sejurul, 14,0% au optat pentru alte modalităţi de organizare a călătoriei, în timp ce 7,1% și-au organizat călătoria atât pe cont propriu, cât și printr-o agenție de turism.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

3 thoughts on “Cluj, Iași, Sibiu sau Brașov au atras mai mulți turiști străini decât tot litoralul românesc

  1. cit timp litoralul este sub papucul gastii lui mazare asta este rezultatul Cu o corina in frunte NU v-om avea victorii multe

  2. E simplu motivul. Turistii străini evident in marea majoritate vin cu avionul. Cum aeroportul nostru e degeaba, are 10 curse pe an și merge doar la Istanbul si Londra, asta este explicația. Atâta timp cât nu facem ceva cu aeroportul, sa gândim o strategie de valorificare, o cale ferată sau curse regulate de autobuze RATc spre Gara constanta, tot nefolosit va rămâne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un polițist aflat în timpul liber a intervenit la un incendiu

sâm mart. 18 , 2023
La data de 16 martie a.c., în jurul orei 11.15, agentul principal de poliție Ghircuș Răzvan Florin, din cadrul Poliției municipiului Constanța- Secția 3 Poliție, aflat în timpul liber, se deplasa cu autoturismul pe strada Baba Novac din municipiul Constanța. A observat că, dintr-un apartament situat la parterul unu bloc, […]

V-ar putea interesa și: