Colegiul Prefectural, decizii importante referitoare la pensii și sănătate

Colegiul Prefectural
Colegiul Prefectural s-a întrunit în ședință (28 februarie 2018)

Colegiul Prefectural Constanța s-a întrunit în şedinţă astăzi, 28.02.2018, a adoptat astăzi hotărâri importante, referitoare la sănătate și pensii.

1. Derularea Programelor naționale de sănătate curative în județul Constanța (număr programe în derulare, furnizori care au încheiat contracte PNS, indicatori de performanță 2017)

La nivelul județului Constanța s-au derulat nouă programe naționale de sănătate prin spitalele din județ (nouă unități sanitare cu paturi) și farmacii cu circuit închis, beneficiind de tratament un număr de 32390 pacienți.

Astfel, Casa de Asigurări de Sănătate Constanța a prelucrat și monitorizat următoarele programe naționale de sănătate: programul național de boli cardiovasculare, programul național de oncologie, programul național de diabet zaharat, programul național de diagnostic și tratament pentru boli rare, programul național de boli endocrine, programul național de ortopedie, programul național de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană – stare posttransplant, programul național de supleere a funcției renale la bolnavii cu insuficiență renală cronică.

2. Modificări și noutăți legislative în domeniul pensiilor de asigurări sociale; posibilitatea plății retroactive a contribuțiilor de asigurări sociale (Legea 186/2016)

Pentru perioada 1 ianuarie 2018 – 30 iunie 2018, valoarea punctului de pensie este de 1000 de lei. Pentru perioada 01 iulie 2018 – 31 decembrie 2018 valoarea punctului de pensie va crește la 1100 lei.

Cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor, în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate este de 800 lei pentru perioada 1 ianuarie 2018 – 30 iunie 2018, iar pentru perioada 01 iulie 2018 – 31 decembrie 2018 va fi 880 lei.

Persoanele fizice cu venituri din pensii beneficiază în continuare de asigurare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, fără plata contribuției de

asigurări sociale de sănătate. Măsura a fost introdusă prin dispozițiile Legii nr. 2/2017.

Cu începere de la data de 06.01.2018, cuantumul ajutorului de deces a crescut de la 3131 lei la 4162 lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarului și de la 1566 lei la 2081 lei în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului. Începând cu anul 2018, tot prin Casele Teritoriale de Pensii se face și plata ajutorului de deces pentru asigurați.

În ceea ce privește plata retroactivă a contributiilor de asigurări sociale conform Legii nr. 186/2016, termenul de aplicabilitate a fost prelungit până la data de 31.12.2018.

În temeiul Legii 186/2016, poate încheia contract de asigurare socială, orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau reşedinţa în România, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:

– nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;

– nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii;

– nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Contractul de asigurare socială prevăzut de Legea nr.186/2016 se încheie numai pentru perioade anterioare (pentru cel mult 5 ani anteriori încheierii contractului). Formularul de contract se completează la sediul casei judetene de pensii.

Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare sunt:

– actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original si copie;

– procura specială autentificată în conditiile legii, în cazul încheierii contractului prin mandatar;

– declaraţia pe propria-răspundere, care se completează la sediul casei teritoriale de pensii.

Pentru perioadele viitoare, asigurarea voluntară se realizează prin încheierea contractului de asigurare socială în condiţiile prevăzute de Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare.

Baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială, este ales de persoana care încheie contractul şi nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public si nici mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câstigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Până în momentul de față, pe raza județului Constanța au încheiat contracte de asigurare în baza Legii 186/2016 1606 persoane.

De asemenea, a fost adoptată Hotărârea privind aprobarea Planului de acțiuni pentru realizarea la nivel județean a obiectivelor cuprinse în Programul de Guvernare. Trimestrial, Instituția Prefectului – județul Constanța va monitoriza realizarea acțiunilor asumate de către instituțiile responsabile, în vederea întocmirii machetei privind stadiul de realizare a obiectivelor aprobate prin Planul de acțiuni la nivel de județ pentru anul 2018.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

VIDEO. Iubitorii de animale (și mișcare) sunt așteptați la microrezervație, să hrănească rațele sălbatice

mie feb. 28 , 2018
Iubitorii de animale (și de mișcare) sunt invitați la microrezervația din Constanța. E foarte frig afară, iar rațele sălbatice au nevoie de o mână de ajutor, adică de puțină mânare. „Microrezervația este închisă. Au venit însă rațele sălbatice. Cei ce doresc să le ajute pot veni cu mâncărică. Este o […]
microrezervatie

V-ar putea interesa și: