Comuna cu 60.000 de lalele olandeze. Vin să le vadă 20.000 de turiști

Comuna cu 60.000 de lalele olandeze. Vin să le vadă 20.000 de turiști

O comună din România a devenit o destinație turistică după ce s-au plantat aproape 60.000 de bulbi de lalele din Olanda.

Mai multe străzi și Canalul Morii din comuna clujeană Sâncraiu au fost transformate într-un paradis de culori după ce, pentru prima dată, s-au plantat aproape 60.000 de bulbi de lalele roșii și galbene aduse din Olanda.

Primarul Poka Andrei a declarat că, la nivelul Sâncraiului, se continuă programul de „comună înflorită” iar până acum s-au plantat peste 15.000 de tulpini de trandafiri, la care se adaugă peste 1.000 de mușcate curgătoare în ghivece și jardiniere.

„Acoperim cu culori comuna Sâncraiu. Fiind un sat agro-turistic, cu peste aproape 20.000 de turiști anual, care sunt cazați în cele 46 de pensiuni clasificate de Ministerul Turismului, lalele aduc un plus din punct de vedere vizual, aceste flori fiind specifice localității.

După ce se deschid, lalelele rămân așa cam două-trei săptămâni. Costurile cu lalelele s-a ridicat la circa 90.000 de lei, sumă alocată din bugetul local”, a spus Poka.

Șiruri de lalele au fost plantate și de-a lungul Canalului Morii din centrul comunei unde s-au montat podețe ornamentale din lemn, realizate de meșterii populari din Sâncraiu.

„Dacă se va termina construcția unui baraj în amonte de comună, prin acest canal va curge apă, astfel că va crește potențialul turistic al zonei”, a mai spus edilul.

Festivalul Măceșelor

În Sâncraiu a început, deja, sezonul turistic, iar primarul speră ca evenimentele planificate în acest an să se desfășoare în condiții optime.

Astfel, se va organiza în acest an Tabăra Internațională de Dansuri, Festivalul Măceșelor, Balul Strugurilor, tabere de creație, de sculptură.

Primăria comunei își mai propune construirea unui centru cultural, investiție estimată la 2 milioane de euro, dar și alimentarea cu gaze, singura infrastructură care lipsește.

Pe lângă sala de sport și bazinul de înot, singurul de acest timp între Cluj-Napoca și Oradea, în Sâncraiu se va construi și un patinoar acoperit în incinta școlii.

Pensiune cu liniște

Turiștii aleg Sâncraiul pentru liniștea oferită, pentru produsele alimentare bio, pregătite de gazde, dar și pentru că aici se mai păstrează tradițiile autentice maghiare.

Poka Elisabeta administrează o mică pensiune care include și o cameră tradițională, cu mobilier vechi și zeci de farfurii pe pereți, moștenite de la părinți.

„Lalelele sunt, pentru mine, cele mai frumoase flori, iar faptul că au fost plantate acum au darul de a înfrumuseța comuna”, crede Poka Elisabeta.

Sursă: Cluj24.ro

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Vergil Chițac, primarul care urăște presa, dar iubește... ABBA

Wed May 4 , 2022
Ieri a fost Ziua Internațională a Presei. Multe persoane publice și multe instituții au ținut să marcheze prilejul cu scurte declarații. Au făcut asta atât NATO, de pildă, cât și politicieni români. Sunt gesturi care subliniază importanța presei. S-a remarcat, prin tăcere, primarul Constanței, Vergil Chițac. Colegii săi de partid, […]