Concluzia unui profesor de economie: o vacanță în Italia este mai ieftină decât una pe litoralul românesc

Veneția. Foto: pixabay.com

O statistică recentă a tour operatorului Litoralulromanesc.ro cu privire la sezonul estival 2023 arată că, în medie, cazarea a costat în acest sezon estival 546 euro pentru două persoane, pentru un sejur mediu de 4,8 zile.

Un calcul simplu arată că în România pentru o persoană a fost plătită cazare în valoare medie de 56,9 euro / persoană / zi.

Un profesor de la Academia de Științe Economice din București, Cristian Păun, a făcut o comparație cu propria vacanță petrecută vara aceasta în Italia.

Profesorul și familia sa au avut o medie de 37,5 euro / persoană / zi în acest sezon estival în care au fost incluse următoarele:

– 1 noapte la Ljubliana
– 7 nopți la Veneția (în centru), 2 zile de mare plajă în Lido di Venetia și Cavalino Treporti
– 4 nopți la Napoli (cu vizite la Vezuviu, Caserta, Pompei și Herculane, plus vizită în centrul orașului de o zi)
– 6 nopți la Maiori pe Coasta Amalfitană cu plajă și mare în fiecare zi, plus o vizită pe coasta amalfitană;
– 5 nopți în Reggio Calabria (o zi excursie la Stromboli și în insulele Aeolian).
– 3 nopți în Leuca (o excursie cu vaporașul la peșteri, 2 zile de plajă)
– 1 noapte în Bellaria (Rimini) cu vizită în San Marino
– 1 noapte în Budapesta (baie la Termele Széchenyi)

„Toate cazările au fost apartamente (cu o excepție – Bellaria) în care am avut bucătărie cu tot ce trebuie în acest preț de 37,5 Euro / persoană.
Pe lângă faptul că am văzut și am făcut mult mai multe lucruri, am ieșit la un cost de cazare la 65% din cât am fi dat în medie pe zi la mare în România. Am mers doar la plaje libere, nu am plătit nimic pentru plaje. Cu mașina am făcut 7000 de km cu o medie de 7,2 l/100 km benzină (am avut un portbagaj deasupra mașinii care explică consumul ceva mai mare). Am plătit vignetă pentru Ungaria și Slovenia pe o lună și la italieni am mers jumătate din distanță fără costuri (pe drumuri naționale sau pe autostrăzi fără taxe, în sudul Italiei nu se plătesc taxe de autostradă). E mai ieftin decât cu avionul 4 persoane (fără închiriat mașină). Concluzia o trageți și voi singuri.”
, a scris acesta pe pagina sa de Linkedin.

Traseul profesorului. Sursă foto: Linkedin/Cristian Păun

„Pregătim deja concediul de anul viitor ca să prindem prețuri bune la cazări, în locațiile cele mai bune! Revin cu detalii… Facem asta de ani buni. Salvăm bani și avem multe amintiri de neuitat.”, a complet profesorul.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Peste două milioane de persoane au trecut în această vară prin punctul de trece al frontierei Vama Veche

joi sept. 7 , 2023
În perioada sezonului estival, 01.06.2023-31.08.2023, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au intensificat măsurile de supraveghere și control a frontierei de stat, dar și de prevenire și combatere a migrației ilegale și infracționalității transfrontaliere. Astfel, Garda de Coastă a luat măsuri punctuale și graduale pentru diminuarea timpului de […]
vama veche punct frontiera (6)

V-ar putea interesa și: