Conductă de gaze spartă în Eforie. Acuzații nefondate ale Distrigaz Sud Rețele VIDEO

Conducta de gaz nu este îngropată la cel puțin 0,9 metri, așa cum spun normele legale

Acum câteva zile, circa 1.300 de abonați ai Distrigaz Sud Rețele din Eforie Nord și Sud, clienți casnici și non-casnici, au rămas fără gaze.

Cauza a fost faptul că, în timpul unor lucrări, un utilaj a spart conducta de gaz.

Biroul de presă al Distrigaz Sud Rețele a trimis rapid un comunicat, în care a vorbit despre o „agresiune” și în care a l-a numit și pe agresor.

„În urma producerii unei agresiuni pe rețeaua de distribuție în timpul unor săpături mecanizate efectuate de către operatorul economic S.C. Asfalt Dobrogea în localitatea Eforie Nord, nr. 12, Distrigaz Sud Rețele a luat măsura sistării alimentării cu gaze naturale începând de astăzi, 14 mai, ora 15.00 pentru toți clienții din localitățile Eforie Nord și Sud.”, se arată în comunicat.

Problema a fost destul de serioasă. Clienții au fost rugați ca, după reluarea realimentării cu gaze naturale, în cazul în care simt miros de gaze, sunt rugați să aerisească imediat încăperea, să nu provoace scântei, să nu acționeze întrerupătoarele electrice, să nu folosească aparatele electrocasnice și, dacă este posibil, să închidă robinetul de alimentare cu gaze naturale.

Întâmplător, un membru al echipei Constanța 100% era în zonă la producerea evenimentului și a înregistrat câteva cadre cu telefonul.

Din imagini se observă clar că respectiva conductă este îngropată foarte aproape de suprafață, probabil la mai puțin de 30 de centimetri. În Eforie se execută lucrări complexe de modernizare, despre care am scris pe larg în ultimele luni. Da, se sapă mecanizat.

Cu toate acestea, conductele de gaz nu ar trebui atinse, nici măcar cu buldoexcavatorul.

Normele tehnice privind proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimenatre cu gaze naturale prevăd clar, la ar. 75, că o astfel de conductă trebuie să fie montată la o adâncime de cel puțin 90 de centimetri. Și nu pentru a evita astfel de probleme, ci pentru a nu îngheța și pentru a funcționa eficientpe timp de iarnă. Mai mult, magistralele principale, ca aceasta, trebuie îngropate la 1,9 metri.

Iată exact care sunt prevederile articolului:

  1. Conductele de distribuție a gazelor naturale, racordurile și instalațiile de utilizare subterane de gaze naturale se montează la adâncimea minimă de montaj de 0,9 m de la generatoarea superioară a acestora sau a tubului de protecție, după caz.
  2. La capătul branșamentului, adâncimea minimă de montare este de 0,5 m.
  3. La stabilirea adâncimii de montare se are în vedere că temperatura de îngheț a solului poate afecta caracteristicile mecanice ale conductelor din polietilenă.
  4. În cazul în care prevederile de la alin. (1) și (2) nu pot fi respectate, proiectantul poate reduce adâncimea de montare, cu acordul OSD și cu prevederea unor măsuri de protecție suplimentare.

Am cerut un punct de vedere referitor la acest caz biroului de presă al Distrigaz Sud Rețele. Când/dacă îl vom primi, îl vom publica aici.

Zen Residence
energia residenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Procesiune religioasă pe străzile Constanței

Thu May 20 , 2021
Sărbătoarea creștină „Sfinții Împărați Constantin și Elena” va fi marcată astăzi printr-un eveniment religios care va avea loc începând cu ora 17:00. Pe toată durata procesiunii, traficul rutier va fi îngreunat în zona centrală a orașului. Procesiunea religioasă va avea ca punct de plecare Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și […]
boboteaza