Conferință națională: 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România

Joi, 1 noiembrie 2018, orele 11:00, Facultatea de Teologie a Universității „Ovidius” din Constanţa organizează Conferinţa Naţională: 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România (14.11.1878-14.11.2018).

Conferențiază: Prof.Univ.Dr. Radu Ștefan VERGATTI, Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Basarabia – Dobrogea – România Mare; Prof.Dr. Ion CONSTANTIN, istoric, Basarabia și Dobrogea la interferența marilor interese. Câteva repere istorice; Pr.Conf.Univ.Dr. Claudiu Constantin COTAN, Universitatea „Ovidius” din Constanţa, Contribuția clerului ortodox la lupta pentru independența României (1877-1878); Dr. Andreea Maria CROITORU-ATHANASIU, Marina Militară Română în Primul Război Mondial – despre sacrificii și eroi; Lector Dr. Dumitru CARABAŞ, Universitatea „Ovidius” din Constanţa, Biserici dobrogene construite în preajma Războiului de Independență al României (1877-1878).

Conferința se va încheia cu un recital al grupului coral „Armonia”, dirijat de Pr.Arhid.Lect.Univ.Dr. Iulian Dumitru, care va interpreta un buchet de cântece tradiționale cu specific românesc și creștin-ortodox.

14 noiembrie 1978 reprezintă data memorabilă la care, la finele războiului de independență, Majestatea Sa Carol I a proclamat revenirea Dobrogei la Patria Mamă. După trecerea Dunării cu trupele române în această zi pentru a prelua administrația noii provincii, Regele Carol I a făcut următoarea declarație către populația dobrogeană multi-etnică:

„Voi de acum atârnaţi de un Stat, unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea desbătută şi încuviinţată de naţiune hotăreşte şi ocârmuieşte. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirei: viaţa, onoarea şi proprietatea, sunt puse sub scutul unei constituţiuni pe care ne-o râvnesc multe naţiuni străine. Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre, vor fi apărate de legile noastre, şi nimeni nu le va putea lovi, fără a-şi primi legiuita pedeapsă”.

Aceste cuvinte s-au adeverit în timp. Dobrogea, deși un mozaic multi-cultural, a dobândit renumele mondial de regiune exemplară pentru pașnica și buna conviețuire a locuitorilor săi.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Senatorii PSD, dar și cei ai opoziției, au decis: pedepsele până la 5 ani cu închisoare se pot executa ACASĂ, fără brățară de supraveghere

mar oct. 30 , 2018
  Senatul a adoptat luni, în calitate de primă cameră sesizată, modificarea legii privind executarea pedepselor (legea 254/2013) în sensul introducerii posibilității ca infractorii condamnați pentru fapte fără violență să facă închisoare la domiciliu, după ce Curtea Constituțională a respins parțial proiectul. Cea mai importantă modificare adusă legii, la inițiativa senatorilor […]

V-ar putea interesa și: