Acum câteva săptămâni, în presă apărea un subiect extrem de interesant: niște camioane aruncau piatră pe un dig, în apă, în apropierea unei cherhanale din Agigea.
Subiectul a atras atenția multor persoane, drept pentru care ne-am hotărât să îl aprofundăm, cu convingerea că interesul public trebuie să primeze și adevărul trebuie aflat.
Povestea începe prin anii 60, când, în zona despre care vorbim, și în care se află acum două cherhanale, pe care vă invităm să le invitați (din auzite, se mănâncă bine la ambele). În perioada despre care discutăm, zona era celebră pentru pescuit. Exista chiar și cherhana, exploatată de Întreprinderea Constanța. Prin anii 80, statul român decide construcția digului de sud al Portului Constanța, iar în 1982, pe cale de consecință, se întocmește proiectul cu titlul „Modernizare cherhana pescuit marin. Amenajare platformă la rădăcina digului de sud Agigea”, al cărei beneficiar este Întreprinderea Piscicolă Constanța.
Anul 1990 aduce schimbări radicale în economie. Întreprindere Piscicolă Constanța se reorganizează, prin HG 1353/1990, și devine societatea pe acțiuni Marea Neagră. Activul din Agigea ajunge să aparțină, succesiv, acestui SA, apoi Condemar și Sarda Fish. Aceasta dobândește activul în anul 2003, perioadă din care începe să achite impozit pe teren și clădiri.
Povestea se complică peste câțiva ani.
„Pe 29 august 2011, autoritatea locală emitea Certificatul de atestare fiscală nr. 16.410, în care se arăta, negru pe alb, că Sarda Fish figurează cu bunuri constând în teren intravilan pe strada Meduzei nr. 4, suprafața în proprietate de 8.627,88 mp, la care se adăugau cinci clădiri (cherhana, dormitor și anexe). În aceeași zi, primarul din Agigea, juristul Cristian Maricel Cârjaliu, elibera adeverința nr. 16.415 în care consemna că Sarda Fish ”figurează înscrisă în registrul agricol al comunei Agigea, la poziția 23, vol. II, tip IV, sat Agigea, pe strada Meduzei nr. 4, fostă strada Cherhana, cu imobile și 8.627,88 mp teren intravilan proprietate”. În anul în care adeverea că terenul din golf este proprietatea Sarda Fish, Cristian Cîrjaliu, acționând ca primar al comunei, a emis Dispoziția nr. 440/2011 privind organizarea acțiunii de inventariere a bunurilor ce aparțin domeniului public și domeniului privat al comunei Agigea. În urma acestei acțiuni, a fost adoptată hotărârea de Consiliu Local nr. 92/19.03.2012 privind însușirea și aprobarea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al comunei Agigea. Consilierii au votat, de fapt, o listă cu aproape 1.000 de poziții, în care se găseau diferite bunuri private ale comunei. Nimeni dintre votanți n-a verificat cum a dobândit comuna aceste bunuri trecute în inventar. Însă, ulterior, în spațiul public au apărut mai multe plângeri ale unor cetățeni din Agigea, care spuneau că Primăria le-a luat terenurile cu japca. Primarul nu și-a bătut capul să dezmintă, dar nici organele judiciare să facă lumină. Vedeți AICI un videoclip cu relatarea unui cetățean.”, scriu jurnaliștii de la Ordinea.ro, care au documentat povestea.
În anexa hotărârii, la poziția 831 se afla și un teren de 8.940 de metri pătrați, pe strada Meduzei nr. 6, învecinat la nord cu domeniul privat al comunei, la vest cu un drum de acces, iar pe laturile de sud și est, cu Marea Neagră. Jurnaliștii citați spun că, în realitate, terenul de pe strada Meduzei nr. 6 se suprapunea peste întregul teren al firmei Sarda Fish, de pe strada Meduzei nr. 4, revărsându-se, în plus, peste o parte din plajă. Or, prin Constituție, plajele sunt incluse în proprietatea publică, inalienabilă și imprescriptibilă, a statului.
Dacă lucrurile vi se par prea tehnice, încercăm să le simplificăm. Ce s-a întâmplat, de fapt? Niște terenuri, proprietatea privată a unei unități administrativ-teritoriale, care se supune Legii 215/2001, și care sunt trecute în proprietatea comunei printr-un vot al consilierilor și printr-o inventariere a acestora. Modalitate care, subliniem, nu este prevăzută de lege.
Jurnaliștii de la Ordinea.ro au identificat trei probleme.
1. Dispoziția primarului se referea la inventarierea, la grămadă, a bunurilor publice și private. Legea 213/1998 obligă UAT-urile să inventarieze doar proprietatea publică. Inventarele bunurilor publice se însușesc de UAT-uri prin hotărâri de Consiliu Local. Mai departe, atestarea dreptului de proprietate publică se face prin Hotărâre de Guvern, publicată în Monitorul Oficial al României, care este practic titlul de proprietate în cauză. Această procedură se aplică doar pentru drumuri publice, piețe publice, trotuare publice, școli publice și altele asemenea. Nicăieri nu spune Legea 213/1998 un cuvânt despre inventarul bunurilor din domeniul privat. În cazul de față, s-a dat dispoziție pentru a se face inventar și cu bunurile private.
2. În HCL 92/2012 se vorbește despre „însușirea și aprobarea inventarului”, deși legea folosește numai termenul „însușire”, cu sensul de însușire a inventarului, nu a bunurilor.
3. S-a inventariat terenul de pe strada Meduzei nr. 6, iar nu terenul de pe strada Meduzei nr. 4 care aparținea Sarda Fish. În realitate, vorbim de un singur teren, iar nu de două. După această găselniță, Primăria Agigea a redenumit strada Meduzei, care acum se numește Aleea Golfului, iar proprietățile au primit alte numere de nomenclator stradal.
Lucrurile nu se opresc aici. Terenul din golf este înscris în cartea funciară 110525 a localității Agigea, iar în 2013 a fost dezmembrat în 7 loturi mai mici. Sarda Fish a fost chemată să încheie contract de concesiune pentru unul din cele 7 loturi care cuprindea cherhanaua și anexele sale. Un lot a ajuns la o firmă care a construit acolo o cherhana, Golful Pescarilor, iar celelalte au fost scoase la licitație de Primăria Agigea. Sarda Fish a blocat procedura și a depus o plângere penală.
Am solicitat un punct de vedere asupra acestei situații Primăriei Agigea, în scris, formulând cinci întrebări. Până la ora publicării acestui articol nu am primit niciun răspuns. Dacă îl vom primi, îl vom publica.