Confort Urban afirmă că este depășită de situație. Se pregătește cel mai nou tun?

COMPLETARE. Consilierii PSD și USR au respins proiectul.

Fotografie de arhivă

Joi, 4 august, consilierii municipali sunt chemați să voteze, într-o ședință extraordinară, un proiect de hotărâre care pare a fi, în opinia noastră, cel mai nou tun al echipei Chițac.

Atrage atenția de la bun început faptul că acest proiect este propus într-o ședință extraordinară, cu convocare de îndată. Vorbim despre un proiect care modifică o hotărâre de consiliu local din 2013, deci veche de aproape 10 ani. Care e graba?

Proiectul permite ca SC Confort Urban SRL, care administrează și menține sistemul de drumuri din municipiul Constanța, să „subcontracteze lucrări sau servicii conexe, necesare furnizării/prestării serviciului/uneia sau mai multor activității din sfera serviciului de utilități publice delegat, numai în condițiile prevăzute de legislația din domeniul achizițiilor publice.”

Cu alte cuvinte, primăria vrea ca societatea comercială care este deținută de consiliul municipal să preia lucrări pe care să le poată oferi altor firme private.

Experții consultați de noi spun că acest lucru nu este legal. Primăria poate, dacă dorește, să scoată ea însăși la licitație lucrările, așa cum fac primăriile orașelor mai mici din județ. Cernavodă, condus tot de un primar PNL, ca și Constanța, este un exemplu.

De ce ai vrea să dai banii către Confort Urban, care să-i dea către altcineva? Este evident că această metodă presupune costuri mai mari pentru bugetul locale, deci pentru noi, constănțenii.

Ne putem gândi că un astfel de contract ar putea fi necesar în cazul unei intervenții de urgență, de pildă repararea unei gropi apărute peste noapte, dar dacă Confort Urban nu poate face nici măcar acest lucru, atunci rațiunea sa de a exista pălește.

Aceste întrebări sunt lămurite de referatul de specialitate întocmit de Confort Urban, în data de 2 august, deci cu numai două zile în urmă, apropo de rapiditate. Interesant de remarcat este că raportul a fost semnat de directorul economic al Confort Urban, Mărgărit Brîndușa Mădălina (în data de 2 august 2022), nu de către noul director al societății, Stere Hira.

Raportul precizează că, „analizându-se volumul de lucrări de reparații din perioada 2016 – 2021, a reieșit necesitatea și oportunitatea de a achiziționa, în condițiile legii, lucrări suplimentare de reparații curente ale drumurilor publice aferente situate în municipiul Constanța. Capacitățile logistice, utilajele, dotările și forța de muncă deținute în prezent de Confort Urban SRL fac imposibilă atingerea prin forțe proprii a obiectivului general constând în întreținerea, repararea și modernizarea tuturor străzilor, trotuarelor, aleilor, parcărilor, alei de promenadă, pasajelor pietonale subterane, a terenurilor de sport, pe care Confort Urban la are în gestiune și administrare. În vederea ducerii la îndeplinire a obligațiilor contractuale, societatea înregistrează costuri, iar managementul este obligat să identifice soluții de optimizare.”, se scrie în raport, care a fost însușit ad litteram de primarul Chițac.

Extras din proiectul de hotărâre

Stere Hira, actual director al Confort Urban, este un apropiat al primarului Vergil Chițac și a fost asociat în două firme cu doi dintre patronii unor firme de construcții din Constanța. Hira a fost, timp de mai mulți ani,  asociat în firma HBB Minerals, pe care a împărțit-o în mod egal cu patronul AutoPrima Serv, Adrian Balagiu, dar și cu patronul DAF Trans, Florin Beu.

În 2021, Confort Urban SRL a înregistrat profit de 3.871.205 de lei. La 31 decembrie 2021 avea lichidități în conturi de circa 20 de milioane de lei.
One thought on “Confort Urban afirmă că este depășită de situație. Se pregătește cel mai nou tun?

  1. Discomfort Urban realizeaza ca nu stie ce face. Ar trebui inlocuita complet, nu data ocazia sa subcontracteze. Cine este in stare sa faca lucrarea in locul Discomfort Urban, poate sa preia totul de la ei, ca orasul este un dezastru, multe lucrari facute fara cap, sub atenta supraveghere a primarului care se vede ca nu locuieste in oras.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Bilanțul primelor 6 luni de mandat al președintelui ANPC, Horia Constantinescu

Thu Aug 4 , 2022
Primele 6 luni de mandat al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, s-au încheiat la finalul lunii iulie, punându-și amprenta pe diverse aspecte ale activității instituției, de la organizare internă, la creșterea eficienței muncii, a gradului de perfecționare al angajaților, până la creșterea performanțelor zonei de control, […]

V-ar putea interesa și: