Consens în coaliție pentru spațiul Schengen. Felix Stroe, PSD: „Se știu interesele economice și frustrările (unele legate chiar de portul Constanța) ale unora”

Consens în coaliție pentru spațiul Schengen. Felix Stroe, PSD: „Se știu interesele economice și frustrările (unele legate chiar de portul Constanța) ale unora”

Senatorul PSD Felix Stroe, președinte al Organizației Județene PSD Constanța, a transmis că este în asentimentul europarlamentarilor români, indiferent de culoarea politică, în ceea ce privește subiectul aderării României la spațiul Schengen. „Bătaia de joc la adresa României, în privința aderării la spațiul Schengen, trebuie să înceteze!”, a declarat acesta.

„Am fost ținuți la ușa acestui concept juridic și frontalier sub diverse pretexte absurde și artificiale. În tot acest timp, am primit “lecții” de la diverși lideri europeni care, imediat după terminarea mandatului lor oficial, au intrat în solda bine plătită a companiilor controlate de Putin. România îndeplinește de mult timp toate condițiile tehnice de aderare la Spațiul Schengen – singurele motive pentru respingerea candidaturii noastre au fost de natură politică, care nu sunt cuprinse în criteriile de aderare!?”, a spus senatorul PSD.

Felix Stroe a subliniat că, în plus, în criza din Ucraina, România și-a îndeplinit cu succes rolul de stat de graniță al UE, atât în gestionarea fluxurilor de refugiați, cât și în asigurarea rutelor de export pentru grânele ucrainene.

„România a acționat solidar cu interesele Uniunii Europene, în privința gestionării situației din Ucraina. E timpul ca și Europa să fie acum solidară cu România! Atacurile și opoziția unor europarlamentari extremiști sau chiar a unor guverne excentrice (puține) trebuie să înceteze! Se știu interesele economice și frustrările (unele legate chiar de portul Constanța) ale unora. Să sperăm că voința majorității și bunul simț vor prevala în decembrie!”, a declarat acesta.

Senatorul PSD a făcut aluzie la Olanda, singura țară care, până în prezent, are dubii referitoare la acceptarea României în spațiul Schengen.

Discurs dur al lui Rareș Bogdan, PNL

Astăzi a avut loc în Parlamentul European o dezbatere privind aderarea României la Spaţiul Schengen.

Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan a criticat în termeni duri statele europene care resping cererea României de aderare la Spaţiul Schengen de 11 ani. 

„De 11 ani, două ţări europene pe care românii le tratează cu respect îi umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen. Şi asta deşi companiile lor au afaceri uriaşe în România şi deţin o bună parte din sistemul bancar şi de asigurări.

Mereu, România şi-a tratat partenerii cu respect. Ce trebuie să mai facem pentru a fi trataţi de la egal la egal şi respectaţi de toţi membrii UE? Să provocam o criză alimentară la nivel european? Să blocăm la graniţă trenurile şi sutele de camioane cu cereale care traversează zilnic România pentru a ajunge pe pieţele occidentale, în Olanda, Belgia, Franţa, Austria, Germania, Italia?

Nu ne obligaţi să jucăm şi noi dur! Am fost mult prea eleganţi şi tăcuţi până acum. Nu suntem mai puţin europeni decât cei Vest. Nu-i trimiteţi pe alegătorii români către populişti si eurosceptici.

„Blocarea României în afara Schengen este o nedreptate faţă de un popor profund european. Acum 500 de ani, un român a fost primul european care l-a înfrânt si blocat pe cuceritorul Constantinopolului, Mehmet al II-lea. Se numea Iancu de Hunedoara. În onoarea lui, şi astăzi, toate bisericile catolice din lume trag clopotele la ora 12. Vă avertizez că, acum, Mehmet al II-lea se numeşte Putin. A atacat Ucraina cu tancurile, dar a atacat şi eurosistemul. Are două arme: minciuna şi politicieni cărora le oferă sprijin. Are oameni care deja le spun românilor că eurosistemul i-a abandonat”, a comentat furios europarlamentarul PNL, Rareş Bogdan. 

Critici fără precedent ale unor europarlamentari din Germania

Guido Reil, membru al Parlamentului European din 2019 ce reprezintă partidul naţionalist german de extrema dreaptă, Alternativă pentru Germania, în grupul europarlamentar Identitate şi Democraţie, a comparat “România cu Vestul Sălbatic”.

Preşedinta de şedinţă i-a atras atenţia eurodeputatului german Guido Reil. pentru tonul jignitor folosit şi a anunţat că o va informa pe preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru a fi sancţionat. 

El spune că “românii încasează ajutoare sociale şi alocaţii pentru copii şi lucrează în sectoare prost plătite precum industria cărnii, contribuind la vânzarea unor produse sub preţul de producţie, de altfel nimic pozitiv.Am călătorit de multe ori în România,în ultimul an, trecând prin Ucraina, şi aş vrea să fiu politicos când spun că România este Vestul Sălbatic al Europei. Prin urmare, întrebarea este: Cum este posibil aşa ceva? Cum se poate ca o ţară cu o infrastructură atât de proastă, cu un nivel atât de înalt al infracţionalităţii şi al corupţiei, să fie membru al Uniunii Europene? S-a uitat cineva sau a verificat cineva înainte de asta? Se pare că nu!

NU AVEM NEVOIE DE ROMÂNIA ŞI BULGARIA ÎN SPAŢIUL SCHENGEN ŞI NICI ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ!”, a încheiat furios discursul europarlamentarul extremist. 

Şi eurodeputatul german Gunnar Beck (grupul ID) a făcut o critică mai dură: “mai degrabă decât să ne extindem cu trei state corupte (referindu-se la România, Bulgaria, Croaţia), mai bine am regândi spaţiul Schengen.  Avem nevoie de două reforme mari: extinderea controalelor în spaţiul Schengen, iar criza de coronavirus ne-a arătat că se poate, şi de întărirea protecţiei a frontierei externe a Uniunii Europene, pentru că ce planificaţi nu este deloc o facilitare, ci căi  de intrare în masă a emigranţilor din Orient şi Africa”.

Ce este și cum funcționează spațiul Schengen

Spațiul Schengen este unul dintre pilonii proiectului european. Dreptul la libera circulație în UE pentru cetățenii europeni a devenit realitate la crearea sa în 1995, când controalele la frontiere au fost eliminate în interiorul acestei zone.

Spațiul Schengen include 26 de țări: 22 din Uniunea Europeană și 4 din afara acesteia.

Toate statele UE fac parte din Schengen, cu șase excepții: Irlanda și Marea Britanie, care au ales să nu devină membre și au propriul spațiu comun de călătorie, și Bulgaria, Croația, Cipru și România, care ar trebui să se alăture spațiului Schengen.

Patru țări din afara UE – Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein – au aderat, de asemenea, la spațiul Schengen.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Se desființează și locurile de parcare de pe bd. IC Brătianu din Constanța pentru a încuraja folosirea transportului în comun

Thu Oct 6 , 2022
Primăria Constanța va desființa și locurile de parcare de pe bulevardul IC Brătianu, după cele de pe bulevardele Alexandru Lăpușneanu și 1 Mai. Instituția a depus la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța memoriul de prezentare al proiectului de îmbunătățire a mobilității în municipiul Constanța care vizează bulevardul IC Brătianu. Suprafața […]