Consilierul local PNȚCD Tudorel Chesoi a depus un proiect de hotărâre care vine în sprijinul femeilor fără apărare.
Deși poate pare greu de crezut, în Constanța două femei pe zi sunt bătute sau agresate în diverse moduri. Unele dintre ele ajung direct în cimitir. Potrivit IPJ Constanța, la nivelul județului în anul 2014 s-au înregistrat 762 de infracțiuni, din care 5 omoruri și 314 lovituri și ale violențe. În anul 2015, au fost înregistrate 795 de infracțiuni, dintre care 301 lovituri sau alte violențe și 3 fapte de omor. În perioada 01.10.2014 – 31.03.2015 au fost înregistrate 59 de dosare pentru eliberarea unui ordin de protecție, durata medie a judecării dosarului fiind de 22,5 zile. În anul 2015 au fost emise 22 de ordine de protecție din care 5 au fost încălcate de agresori.
Ce propune de fapt consilierul local Tudorel Chesoi? Înființarea unui centru de primire a victimelor violenței în familiei. În plus, propune înființarea unui centru de primire a acestora, furnizarea, decontarea și subvenționarea de servicii integrate pentru ele.
Practic, este vorba despre un un imobil compus din trei camere: birou de primire, birou consiliere psihologică și birou consiliere juridică. Acesta va funcționa non-stop. În plus, pentru găzduirea provizorie a persoanelor implicate în cazuri de violență în familie vor fi repartizate două locuințe. Acest lucru este binevenit pentru că de multe ori victimele, chiar dacă depun plângere, nu au unde să se ducă și sunt nevoite să se întoarcă lângă agresor.
”În momentul de față, la nivelul municipiului Constanța nu există nici un centru de primire în regim de urgență sau de recuperare pentru victimele violenței domestice, ci doar un centru maternal având o capacitate de 3 locuri în care au acces doar mamele cu copii aflate în mai multe tipuri de risc social. (…) În sfârșit, fiind vorba despre centre maternale și nu centre de urgență sau de recuperare, adresele lor sunt publice astfel încât agresorii pot găsi cu ușurință locația victimei, contrar art. 7, pct. 4 din Legea 217/2003 care precizează că <<locaţia adăposturilor este secretă publicului larg>>”, spune Tudorel Chesoi.
De asemenea, va fi constituit un fond de rezervă pentru decontarea certificatelor constatatoare și a rapoartelor de expertiză medico-legală, precum și pentru decontarea ședințelor de consiliere psihologică și consiliere juridică pentru victimele violenței în familie din municipiul Constanța. Un lucru la fel de binevenit, pentru că multe din victime provin din familii sărace, iar fiecare leu contează.
Să știți că Tudorel Chesoi nu a inventat roata. Astfel de inițiative au fost luate la nivelul primăriilor din Brașov, Târgu Mureș, Sibiu și București. Are însă meritul de a pune pe tapet o problemă cu care se confruntă, oficial, aproape 800 de femei pe an, și, neoficial, probabil mult mai multe.