Consiliul Județean Constanța, 0 lei pentru proiecte culturale. Ce ordonanță a Guvernului încalcă

Conducerea Consiliului Județean Constanța s-a întâlnit astăzi cu toate instituțiile cu atribuții în emiterea avizelor pentru certificatele de urbanism și autorizațiile necesare derulării proiectelor mari de infrastructură.

Consiliul Județean Constanța a alocat, în acest buget, zero lei pentru finanțarea de programe, proiecte și acțiuni culturale. Sau, dacă vreți să reformulăm, nu a alocat niciun leu. Oricum am spune-o, sună rău.  Ba mai mult, sună cumva împotriva unei ordonanțe de Guvern în vigoare de 23 de ani. Propunerea conducerii Consiliului Județean a fost votată de consilieri.

Dar haideți să vedem ce spune legea. Este vorba despre Ordonanța Guvernului 51/1998.

Art. 1 – Autoritatea finanțatoare are obligația să prevadă distinct în bugetul anual propriu fondurile publice necesare pentru acordarea de finanțări nerambursabile în condițiile prezentei ordonanțe.

Art. 2 – Autoritățile finanțatoare sunt obligate să organizeze anual cel puțin o sesiune de selecție de oferte culturale.

OUG mai prevede că, în cazul organizării unei singure sesiuni de selecţie, organizarea acesteia se va anunţa în termen de 30 de zile de la data publicării legii bugetare anuale.

„Autoritate finanțatoare” reprezintă „autorități ale administrației publice centrale sau locale, instituții publice care au ca obiect de activitate și finanțarea de programe, proiecte și acțiuni culturale.” Adică inclusiv UAT Județul Constanța.

CJC avea de alocat 1 milion de lei pentru activități culturale și sportive. A decis să aloce toți banii pentru activități sportive.

Un specialist consultat de Constanța 100% spune că, în condițiile în care un OUG nu este respectat, bugetul devine invalid. Prefectura Constanța ar trebui să verifice oficial acest lucru.

Haideți să vedem ce se întâmplă în alte județe.

Recent, au lansat anunțuri pentru proiecte culturale – publicate în Monitorul Oficial – mai multe consilii județene. Iată câteva exemple: CJ Timiș – 4.240.000 lei, CJ Covasna – 1.500.000 lei, CJ Sibiu – 3.200.000 lei, CJ Brasov – 1.600.000 lei, CJ Arad – 1.000.000 lei.

Nu numai CJ-urile alocă bani, ci toate UAT-urile, după cum spune ordonanța. Iată câteva exemple pe care le găsiți în Monitorul Oficial de azi, 7 mai. Sunt sume mici, după posibilități, dar sunt: comuna Arghișeru, Cluj – 15.000 lei, orașul Vlăhița, Harghita – 39.500 lei, comuna Băița, Hunedoara – 60.000 de lei, orașul Jimbolia, Timiș – 20.000 de lei.

Acum 5 ani, scriam că Primăria Constanța alocă 3 lei și 10 bani pentru cultură. Era bine.

Am solicitat un punct de vedere Consiliului Județean Constanța referitor la subiect. Îl vom publica atunci când/dacă îl vom primi.

P.S. Și pe vremea fostei conduceri a CJC, au existat ani în care nu s-a finanțat niciun proiect cultural.

COMPLETARE 11 mai. Iată care este poziția oficială a Consiliului Județean Constanța referitor la acest subiect.

„Bugetul aprobat pentru anul 2021, se ridică la o valoare totală de 458.394.006 de lei, iar cheltuielile aferente anului curent, se ridică la suma totală de 509.963.648 de lei. La întocmirea bugetului anual s-a ținut cont de situația epidemiologică actuală și de efectele pe care aceasta le-a avut asupra economiei locale, precum și de necesitatea acută de investiții în infrastructura județului Constanța. Astfel, pentru anul curent ne-am axat, în momentul alcătuirii bugetului, pe investițiile în infrastructura rutieră a județului, pe investițiile în materiale și echipamente medicale, vitale condițiilor actuale cu care se confruntă sistemul sanitar și pe necesitățile de dezvoltare prin proiecte, din fonduri nerambursabile, ale comunităților locale de la nivelul județului.
Desigur, că am ținut cont și de necesitățile culturale de care au nevoie locuitorii județului nostru. În acest sens, instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean Constanța, primesc anul acesta un buget total de 51.953.078 lei. Acestea, la rândul lor, în măsura disponibilităților, pot colabora, cu entități din județul Constanța și nu numai, în diverse proiecte culturale benefice, cu fonduri proprii asigurate din bugetele instituției.
Bugetul aprobat al Consiliului Județean Constanța, în ședința din luna aprilie, va mai suferi modificări în cursul acestui an și în funcție de cotele destinate județului nostru, dar și de alte alocărilor bugetare primite de la Guvernul României. Astfel, avem în vedere o rectificare bugetară viitoare, în care vom cuprinde detaliat sume necesare pentru a organiza, așa cum prevede legislația în vigoare, cel puțin o sesiune de selecție de oferte culturale.”


energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaOne thought on “Consiliul Județean Constanța, 0 lei pentru proiecte culturale. Ce ordonanță a Guvernului încalcă

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

CTP, atac dur la ÎPS

Sat May 8 , 2021
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a avut o reacţie extrem de dură la adresa Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, după ce acesta din urmă a făcut mai multe declaraţii controversate. „În spatele acestor veşminte ni se expune un sac cu rahat”, a declarat Cristian Tudor Popescu, la Digi 24, despre ÎPS Teodosie, […]
ctp ips