Constanța a ajuns de râsul țării sub conducerea lui Chițac la transport, dar mai ales la educație

Societatea Academică din România și Asociația Act For Tomorrow au lansat astazi Raportul național de diagnoză privind calitatea  serviciilor publice municipale. Studiul a fost realizat în perioada septembrie 2021 – mai 2022 și a vizat 47 de UAT-uri (municipii reședință de județ și primăriile de sector din București). Alăturat, clasamentul municipiilor reședință de județ pe cele 3 domenii monitorizate: educație, managementul deșeurilor și transport public. Constanța ocupă locuri rușinoase, în special la educație.

Utilizând informațiile primite, precum și informațiile culese de pe site-urile primăriilor, dar și informații din presa locală și alte site-uri relevante, au fost centralizate și analizate datele în funcție de indicatorii specifici fiecărui domeniu (educație, transport public, gestionarea deșeurilor) și au fost desemnati caștigatorii pe fiecare categorie.

Astfel, la categoria transport public, podiumul a revenit:

– locul 1 Municipiului Timișoara (92 de puncte);
– locul 2 Municipiului București si Municipiului Cluj Napoca (88 de puncte);
– locul 3 Municipiului Sibiu (86 de puncte);

Clasament transport

Au fost oferinte punctaje pentru (a) Numărul de staţii de călători raportat la numărul de locuitori ai municipiului, (b) Existența terminalelor / staţiilor de transport public intermodale, (c) Nivelul de deservire metropolitan, (d) Acordarea de subvenţii şi facilităţi pentru grupurile vulnerabile, (e) Dotarea infrastructurii şi serviciului de transport public cu mijloace nesesare nevoile grupurilor vulnerabile (ex. persoane cu dizabilităţi), (f) Gradul de satisfacţie al utilizatorilor de transport public la nivelul UAT, (g) Existența unei metodologii de stabilire a Indicelui de Satisfacţie a Pasagerilor sau de de monitorizare şi evaluare a operatorilor de transport, (h) Modalităţi de consultare a programelor de călătorie. (vezi GraficTransport alaturat) O parte dintre unitățile administrativ-teritoriale din România se prezintă decent în ceea ce privește sistemele și serviciile de transport public. Multe dintre ele sunt într-o situație acceptabilă, iar o parte nu sunt unde ar trebui să fie din punct de vedere al calității sistemului și serviciilor.

Pentru îmbunătățire a calității serviciilor de transport public au fost recomandate
(1) implementarea unor măsuri precum extinderea şi simplificarea reţelei de transport public,
(2) modernizarea infrastructurii şi creşterea confortului întregii călătorii cu mijloacele de transport,
(3) creşterea gradului de accesibilitate pentru toate persoanele, în special pentru persoanele cu nevoi speciale ,
(4) îmbunătăţirea siguranţei şi securităţii în staţii şi în interiorul vehiculelor pentru călători şi şoferi, precum şi pentru echipamentele de infrastructură.

La categoria educație, primele trei locuri au revenit:

– locul 1 Primăriei Sector 2;
– locul 2 Municipiului Sibiu și Municipiului Oradea;
– locul 3 Municipiului Pitești și Municipiului Târgoviște
.

Constanța se află pe locul al optulea, dar de la finalul clasamentului!

Au fost oferinte punctaje pentru (1) Acordarea burselor școlare, (2) Asigurarea pazei în unitățile de învățământ, (3) Acordarea fondurilor destinate cabinetelor medicale, internatelor și căminelor școlare, (4) Finanțarea cheltuielilor cu investițiile în școli, (6) Accesibilizarea unităților de învățământ pentru elevii cu dizabilități locomotorii. (vezi GraficEducatie alaturat) Printre deficiențele constatate: (1) 4 unități administrativ teritoriale nu aveau la nivelul lunii aprilie 2021 o hotărâre de consiliu local aprobată în condițiile legii, în vederea stabilirii cuantumului și numărului burselor școlare, desi Guvernul alocă bani din sume defalcate din TVA pentru plata burselor la cuantumul minim (100 lei), (2) 7 municipii ori refuză să asigure paza unităților școlare, ori chiar neagă faptul că au această responsabilitate, (3) 13 municipii nu asigură sumele necesare în vederea funcționării cabinetelor de medicină școlară generală sau asistență stomatologică, (4) Doar 9 UAT-uri respectă obligația legală de a acorda subvenții pentru cantinele și internatele școlare, restul de 38 încălcându-și această obligație prevăzută de Legea educației naționale nr. 1/2011.

La categoria gestionarea deșeurilor, clasamentul a fost următorul:
– locul 1 Municipiul Sibiu (71 de puncte);
– locul 2 Municipiul Oradea (70 de puncte);
– locul 3 Municipiul Sfântu Gheorghe, Municipiul Miercurea Ciuc şi Municipiul Iaşi (63,5 puncte)
.

Au fost oferite punctaje pentru (a) asigurarea colectării separate pe fracții, (b) îndeplinirea țintelor de reciclare la nivel de municipalitate, (3) implementarea instrumentului „plătește pentru cât arunci”, (4) informarea și educarea cetățenilor. (vezi GraficDeseuri alaturat) În România, toate reședințele de județ au dificultăți în gestionarea deșeurilor, multe dintre acestea nerespectând legislația minimă. Nicio reședință de județ nu s-a apropiat de punctajul maxim de 100 de puncte acordat conform metodologiei, iar mai puțîn de jumătate au obținut un scor peste media de 35,9. În timp ce Sibiu, Oradea, Sfântu Gheorghe, Miercurea-Ciuc, Iași se numără printre UAT-urile care respectă legislația într-o mare măsură și fac eforturi pentru a crește calitatea și performanța serviciilor publice, există primarii precum Slatina, Brăila, Târgoviște, Sector 4 și Sector 5 București, în care colectarea deșeurilor se realizează la un nivel deficitar, minimal din punct de vedere al respectării legislației și bunelor practici. Mai mult, cele 47 de municipii sudiate au însumat, în 2020, penalități în cuantum de 50.616.928 lei (sursă date – AFM).

Proiectul Cetățeni activi pentru servicii publice de calitate la nivel local este derulat de Societatea Academică din România, în parteneriat cu Asociația Act For Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea capacității de mobilizare și implicare civică, în special în rândul tinerilor, prin dezvoltarea unui set de metode și instrumente de monitorizare și advocacy în vederea îmbunătățirii calității serviciilor de transport public, educație și gestionare a deșeurilor furnizate de administrațiile publice locale din mediul urban. Pentru mai multe detalii despre clasamentul complet, concluzii, recomandări și best practices, accesați https://www.romaniacurata.ro/servicii-publice-locale/comunicare/ 

Zen ResidenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Ce spune directoarea DSP Constanța despre redeschiderea Spitalului de Boli Infecțioase Constanța. Până atunci, pacienții sunt trimiși în Tulcea și Călărași VIDEO

Wed Jun 22 , 2022
Directoarea DSP Constanța, Cristina Schipor, a anunțat, miercuri, 22 iunie, când s-ar putea redeschide Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Până atunci, pacienții sunt trimiși la spitalele din Tulcea și Călărași. Iată, mai jos, declarațiile. Spitalul este închis din 1 octombrie 2021, în urma unui incendiu în care au murit […]
spitalul de boli infectioase constanta