Constanța: angajatori mulți, salarii mici

Într-un top al valorii salariilor plătite lunar de companii, județul Constanța se află pe un dezolant loc nouă. Suntem întrecuți de București, Cluj, Timiș, Ilfov, Brașov, Prahova, Iași și Argeș.

„Bucureştiul şi judeţul Ilfov realizează peste 20% din Produsul Intern Brut al ţării, aşa că se regăseşte volumul acesta şi în cifra de salarii. Şi sunt judeţe în care şi numărul de salariaţi şi salariul mediu sunt scăzute şi, evident, dacă înmulţeşti un număr scăzut de salariaţi cu un salariu mediu scăzut, nu poate să îţi iasă decât un fond de salarii total mic“, a explicat analistul economic Aurelian Dochia, pentru Ziarul Financiar.

Județul Constanța este pe locul al nouălea la acest capitol. Aici spun, potrivit sursei citate, 21.708 de angajatori care oferă salarii de 752 milioane lei pe lună.

Spre comparație, Cluj are 29.564 de angajatori care oferă 1.566 milioane lei pe lună, iar Sibiu, un județ de două ori mai mic din punct de vedere al populației, are numai 11.647 de angajatori, care oferă 717 milioane lei pe lună.

Comparațiile scot la iveală ceea ce indică și alte statistici, și anume că salariile plătite în județul Constanța sunt sensibil mai mici decât în alte județe. De altfel, în ceea ce privește numărul de angajatori suntem pe locul al cincilea în România.

Fondul de salarii este unul dintre cei mai importanţi indicatori economici, având în vedere că structura sa la nivel judeţean este folosită pentru calculul Produsului Intern Brut din fiecare zonă.

Împreună, Bucureştiul şi judeţul Ilfov concentrează 37% din totalul fondului de salarii la nivel naţional, care a fost de 28 de miliarde de lei în luna iunie a acestui an.

Clujul se află pe locul doi în topul jude­ţelor cu cele mai mari fonduri de salarii: aproape 30.000 de companii cu sediul în Cluj au plătit în luna iunie salarii de peste 1,5 mld. lei. Pe locul trei se află Timiş, cu peste 22.000 de companii care plătesc salarii lunare în va­loare totală de peste 1,4 mld. lei. Astfel, îm­preună, angajatorii din Bucu­reşti- Ilfov, Cluj şi Timiş plătesc lunar salarii de peste 13 mld. lei, reprezentând aproape jumătate (48%) din fondul de salarii din toată România.

La nivel naţional, fondul total de salarii plătit de cei peste 540.000 de angajatori activi, care au plătit „la zi“ taxele aferente contribuţiilor sociale ale angajaţilor, a fost de 28,3 miliarde de lei în luna iunie, potrivit datelor CNPP.

Puteți urmări știrile Constanța 100% și pe Google News.

energia residence
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.